Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

0
21 May 2014 08:56:32
Autor: Irina Rîpan
Câteva mii de vâlceni poartă numele celor doi sfinţi. Foto arhivă Adevărul
Câteva mii de vâlceni poartă numele celor doi sfinţi. Foto arhivă Adevărul

Creştinii ortodocşii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena,ocrotitorii creştinismului.  Peste 1,7 milioane de români poartă numele celor doi sfinţi.


Constantin cel Mare a condus a condus Imperiul Roman până în anul 337,armata proclamându-l Augustus în 306.  În anul 313, împăratul a emis Edictul de la Milan prin care creştinismul devine “religie permisă”. Împăratul Constantin cel Mare este cunoscut în istorie drept protector al săracilor, orfanilor şi eliberator al sclavilor. Acesta a declarat duminica zi de odihnă pentru ca toţi creştinii şi soldaţii să meargă la biserică. În anul 330, împăratul a mutat capitala creştină a Imperiului Roman la Constantinopol (Bizantium).

La rândul său, Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a susţinut construirea de biserici în întreg Imperiul Roman. Creştinii spun că aceasta a mers la Ierusalim şi a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. 

Obiceiuri şi superstiţii de ziua celor doi sfinţi

Sărbătoarea este cunoscută în popor şi sub denumirea de Constantin Graur, iar bătrânii cred că 21 mai este ziua când părăsile îşi învaţă puii să zboare. Agricultorii evită să muncească la câmp pentru că ar putea rămâne fără recoltă din cauza păsărilor cerului. De asemenea, se spune că tot ce se seamănă începând de astăzi se va usca. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările