Judiciaristul din Vâlcea care s-a întors din morţi. Mărturii despre lumea de dincolo: „Mă cuprinsese o linişte totală, o lumină mă orbea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Piron conduce Serviciul de Investigaţii Criminale de aproape zece ani. Foto Adevarul
Valeriu Piron conduce Serviciul de Investigaţii Criminale de aproape zece ani. Foto Adevarul

Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vâlcea, comisarul-şef Valeriu Piron, a ajuns la graniţa dintre viaţă şi moarte din cauza unei pastile.

Poliţistul a fost dus în stare gravă la spital într-o dimineaţă de martie, după ce a făcut o reacţie alergică la un antibiotic, iar inima aproape că a încetat să-i mai bată. Episodul l-a marcat profund pe comisar căci, dincolo de problema strict medicală, Valeriu Piron poate spune că a fost smuls din ghearele morţii în ultimul moment. În timp ce medicii îi administrau hidrocortizon şi adrenalină, poliţistul a trăit ceea ce specialiştii numesc “o experienţă aproape de moarte”. 

„Nu prea ştiu cum am ajuns la spital, îmi amintesc doar câteva secvenţe. Ştiu că am întrebat-o pe soţie, acasă fiind, ce mi-a dat, ce se întâmplă cu mine că nu mă simt bine.  Atunci m-au urcat în maşină, fii-miu la volan, oraşul blocat din cauza lucrărilor, lumea nu se dădeau la o parte. La un moment dat m-a luat somnul. M-a trezit nevastă-mea în faţa spitalului. Am văzut o mulţime de oameni care venea spre mine şi pe urmă m-am dus aşa pe o apă, pluteam efectiv pe o apă. Mă cuprinsese o linişte totală, nu era nici cald, nu era nici frig. Am început să văd apoi o lumină puternică, care mă orbea, dar eu îmi ziceam “Doamne, ce bine e aici, n-o să mă mai doară nimic, nu mai deranjez pe nimeni”. Şi o voce mă întreba: “Băi, vezi ce bine e aici?”, iar eu i-am raspuns „Mamă, chiar că e bine”. 

”Soţia mi-a zis doar că am făcut o alergie”

"Pe partea dreaptă a rîului îmi apăruseră nişte nisipuri şi câţiva pomi verzi, iar eu mă tot duceam în jos, pe râu. Apoi nu ştiu ce s-a mai întâmplat, că m-am trezit când s-a zguduit targa. Mi-a povestit soţia că i-am spus că mor şi că am întrebat-o unde sunt copiii. Pot să spun că m-a marcat mult acest episod. Viaţa mea a atârnat de un fir de aţă, am văzut bulina roşie când mi-a scăzut tensiunea arterială la 2 cu 0”, povesteşte Valeriu Piron. 
 

Deşi a ajuns la graniţa dintre viaţă şi moarte, poliţistul a părăsit Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea câteva ore mai târziu. Valeriu Piron şi-a continuat activitatea ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, iar a doua zi s-a pus serios pe treabă. 

„În momentul ăla nu am ştiut ce boală am. Soţia mi-a zis doar că am făcut o alergie la ceva şi cam atât, nu am ştiu cât de gravă e situaţia. A doua zi după ce am plecat din spital, sâmbătă dimineaţa, m-am urcat în maşină şi am mers la târg să cumpăr sârmă, că trebuia să fac un gard. În tot timpul ăsta, familia mea nu a ştiut unde sunt sau ce fac, îmi uitasem acasă şi telefonul. Când m-am întors acasă am început să construiesc gardul. Soţia mea,  care e medic, mi-a spus că ar trebui să mergem la spital, să mai fac nişte analize. Am acceptat să merg la un control medical doar ca să fie ea mai liniştită. Am ajuns la ATI şi m-au internat. Abia atunci m-am documentat şi eu despre şocul anafilactic şi am înţeles cât de gravă era situaţia şi că exista riscul să trec printr-un alt şoc anafilactic, dar unul mult mai accentuat”, spune Valeriu Piron. 

De câteva luni, de când a fost externat din spital, Valeriu Piron are întotdeauna la îndemână o trusă medicală din care nu lipsesc perfuzia, hidrocortizonul, adrenalina şi dopamina. 

Din punct de vedere medical, specialiştii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea susţin că poliţistul vâlcean a fost la un pas de moarte clinică din cauza reacţiei alergice. Dacă nu ar fi reuşit să-l stabilizeze la timp, inima acestuia ar fi încetat să mai bată şi să pompeze sânge la creier.

O viaţă în slujba dreptăţii

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri din cadrul Ministerului de Interne,  Valeriu Piron lucrează în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vâlcea din 1990. Comisarul a activat în toate domeniile poliţiei judiciare, iar de zece ani conduce Serviciul de Investigaţii Criminale. Poliţistul îşi aminteşte cu lux de amănunte cazurile la care a lucrat  în cei 25 de ani de activitate şi fiecare infractor trimis în spatele gratiilor. Valeriu Piron recunoaşte însă că în spatele atitudinii impasibile a profesionistului care-şi face datoria indiferent de condiţii se găseşte un om pe care multe din cazurile de până acum l-au marcat profund.

„Pot să spun că am văzut de toate în cariera şi că au fost şi cazuri care m-au marcat, mai ales când victimele au fost copii. Am avut în urmă cu câţiva ani un omor deosebit de grav: un copil i-a tăiat gâtul unui alt copil. Mi s-a părut cumplit şi modul în care a fost ucis un băieţel de şapte ani în Sălătrucel. Băiatul participase la  înmormântarea unui localnic care se spânzurase. Era un copil sărman, iar oamenii i-au dat punga cu pomana şi cinci lei. Un alt băiat, un adolescent de 15 ani, a văzut că a primit bani, l-a dus într-o pădure şi l-a spânzurat. Din pacate, nu l-am putut aresta atunci pe criminal pentru că rezultatul testului ADN a venit după aproape un an, după ce adolescentul a omorât şi o femeie”, spune judiciaristul. 

Se pensionează până la sfârşitul anului

După mii de dosare rezolvate şi multe nopţi nedormite, după 25 de ani în care familia a fost întotdeauna pe locul secund, Valeriu Piron a hotărât să se retragă din poliţie. Deşi nu a primit încă decizia de pensionare, comisarul ştie deja care va fi primul lucru pe care-l va face după ce va părăsi instituţia:

„Prima dată îmi închid telefoanele timp de două sau trei luni. O să dau un număr de telefon doar apropiaţilor. Nu mi-e teamă că mă voi plictisi la pensie, sunt convins că voi găsi ceva de lucru”, a conchis Valeriu Piron. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite