Cum a luat ţeapă de la stat românul care a descoperit tezaurul-record, estimat la jumătate de milion de euro. Vâlceanul s-a ales doar cu felicitările lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Enache a descoperit, în 2013, cel mai mare tezaur monetar de argint de pe teritoriul României, pe care l-a predat autorităţilor. Pentru gestul său, a fost premiat de şeful Guvernului, Victor Ponta, şi, conform legii, vâlceanul ar fi trebuit să primească de la stat 30 la sută din cei 500 de mii de euro cât a fost estimată iniţial comoara găsită. Nici până acum, însă, bărbatul nu s-a ales cu vreun ban.

În septembrie 2013, vâlceanul Iulian Enache a găsit un tezaur monetar de argint impresionant: peste 47.290 de monede turceşti bătute în secolul al XV-lea, între anii 1420 şi 1450. Comoara îngropată pe un deal din comuna Goleşti, la câţiva kilometri distanţă de oraşul Râmnicu Vâlcea, a fost scoasă la scoasă la suprafaţă cu ajutorul unui detector de metale rudimentar. Deşi ar fi putut face avere, dacă ar fi vândut piesele de argint pasionaţilor de numismatică, vâlceanul a respectat legea şi a anunţat imediat autorităţile despre descoperirea făcută, iar cele 54,775 kilograme de monede au ajuns în custodia Muzeului Naţional de Istorie.

La scurt timp după marea descoperire, Iulian Enache a fost invitat la Palatul Victoria de prim-ministrul Victor Ponta, care a ţinut să-l felicite pe tânăr pentru spiritual civic de care a dat dovadă şi să-l premieze cu 10.000 de euro. Conform legii, Iulian Enache ar fi trebuit să primească, însă, o recompensă de ordinul zecilor de mii de euro, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

Comoara gasita de Iulian Enache. Foto detectiemetal.com

image

Comoara, greu de evaluat

Ordonatorul de credite, respectiv Ministerul Culturii, avea obligaţia să-l recompenzese pe vâlcean cu 30 % din valoarea tezaurului. Legea 182/2000, cea care reglementează astfel de situaţii, prevede şi că persoana care a găsit şi a predat statului român o comoară, dar care nu a primit recompensa în termen de 18 luni de la predarea tezaurului, poate acţiona oricând în instanţă Ministerul Culturii. De altfel, la momentul descoperirii comorii, estimările preliminare arătau că valoarea ei ar ajunge la circa 500 de mii de euro, însă suma exactă poate fi stabilită doar de specialiştii acreditaţi de Ministerul Culturii. 

„Nu am un răspuns pentru că, până acum, mi s-a comunicat doar că trebuie să mai aştept, că nu s-a terminat evaluarea comorii. Ultima oară mi-au spus să mai aştept până în luna decembrie. Ştiu că am dreptul să dau ministerul în judecată, pentru că termenul de 18 luni prevăzut de lege pentru acordarea recompensei a expirat de foarte mult timp. Vă spun sincer că m-am gândit să-i dau în judecată, dar nu am făcut niciun demers în acest sens. Au fost mulţi care mi-au spus că mai bine păstram comoara. Dar, în ciuda tuturor problemelor pe care le am, aş proceda la fel, adică aş anunţa autorităţile dacă aş mai găsi ceva valoros”, declară Iulian Enache.  

Vâlceanul a continuat să colinde dealurile din comuna sa natală şi după ce a scos la iveală cele câteva zeci de mii de monede turceşti, dar nu a mai găsit nimic de valoare. Dacă va primi recompense promisă de autorităţi, Iulian Enahce intenţionează să-şi achiziţioneze un detector de metale mult mai performant decât cel pe care-l în prezent. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite