Cum a reuşit o clinică de recuperare medicală, cu servicii gratuite şi aparatură de 50 de ani, să fie profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto colaj
Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto colaj

Deşi extrem de rentabilă, clinica de stat din Călimăneşti a reuşit să aibă propria clădire la aproape cinci decenii de la înfiinţare, în urma unei achiziţii a Consiliului Judeţean Vâlcea.

Singurele investiţii care s-au făcut în ultimele decenii în Clinica de Balneo-fizioterapie de la Călimăneşti au fost în aparatura medicală, dar o parte dintre echipamente nici nu au putut fi montate, din cauza uzurii clădirii vechi în care instituţia funcţionează. O clădire ridicată la începutul secolului al XX-lea. 

Recunoaşte acest aspect şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, chirurgul Dan Ponoran, clinica fiind o secţie externă a unităţii medicale pe care o conduce: „Aparatură cât de cât am mai luat, dar unde să o pui într-o clădire atât de veche în care nu aveam voie să intervenim!?”

GALERIE FOTO CU CLINICA DE RECUPERARE MEDICALĂ CĂLIMĂNEŞTI

Nu era permis, pentru că instituţia funcţiona într-un imobil retrocedat începând cu anul 2008 (printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă) moştenitorilor fostului proprietar. 

„Acea clinică funcţiona într-un spaţiu impropriu, în care nu aveam voie să investim nimic, pentru că nu eram proprietari şi încălcam legea. Chiar mulţumim Consiliului Judeţean pentru decizia luată. Ştiu că au mai fost discuţii (despre achiziţionarea imobilului – n.r.) acum un deceniu. Abia acum va putea fi renovată clădirea”, a mai menţionat managerul spitalului.

Zilele trecute, consilierii judeţeni vâlceni au votat în unanimitate achiziţionarea clădirii pentru 1,1 milioane de euro, procesul propriu-zis urmând să fie finalizat în aproximativ două săptămâni. 

„S-au făcut doar reparaţii de urgenţă”

Şi şefa clinicii, dr. Teodora Tomescu, a vorbit pentru „Adevărul” despre condiţiile oferite de unitatea medicală pe care o conduce şi motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie: „Probabil că niciodată nu a fost reabilitată, cel puţin de când secţia a fost preluată de către Spitalul Judeţean Vâlcea (în 2000, odată cu desfiinţarea Institutului de Balneo-Fizioterapie din Bucureşti, în subordinea căruia funcţiona - n.r.)” 

Clinica a funcţionat până acum în condiţii discutabile, în ciuda referatelor nenumărate, a interpelărilor la toate instituţiile statului şi a „cârpelilor” permanente. „S-au făcut doar reparaţii de urgenţă, ca pacienţii să aibă un minimum de confort”, mai menţionează dr. Teodora Tomescu. 

Mai mult, în tot acest timp, a funcţionat însă cu aparatură extrem de veche, chiar şi de la inaugurarea clinicii, din 1974. „Aveam şi încă mai avem instalaţii de 50, 30 de ani”., arată dr. Tomescu.  

În urmă cu doi ani, şeful administraţiei judeţene recunoaştea că la Clinica din Călimăneşti de lucrează cu echipamente extrem de vechi. 

„Le-am propus colegilor consilieri aprobarea sumei de 425.000 lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală la Spitalul Judeţean atât pentru secţia de recuperare medicală din cadrul spitalului, cât şi pentru secţia exterioară de recuperare, medicină fizică de la Călimaneşti. Vom achiziţiona aparatură modernă şi la Clinica din Călimăneşti, acolo unde cadrele medicale lucrează cu aparatură veche de peste 40 de ani”, spunea Constantin Rădulescu.

Aparatură de cinci decenii, dar şi de ultimă generaţie

O parte din vechea aparatură a fost înlocuită în urmă cu mai bine de un an, la insistenţele şefei clinicii şi ale managerului spitalului judeţean. 

„Nu s-au făcut niciodată reabilitări mari la acoperiş, instalaţii sanitare sau altele, spre exemplu. S-a mai schimbat o ţeavă care a plesnit, o chiuvetă care s-a spart, un calorifer...  Am tot făcut referate de-a lungul timpului. Actuala administraţie judeţeană a fost mai receptivă la solicitările noastre. Ne săturasem să tot facem electrozi de plumb şi altele. În schimb, de un an şi ceva avem în sfârşit aparatură nouă: o baie galvanică, laser, aparate de aerosolizare, nişte combine de electroterapie medie, joasă şi înaltă frecvenţă, magnetoterapie şi infraroşii”, mai spune dr. Teodora Tomescu.  

Faimoasă şi rentabilă, în ciuda condiţiilor şi a echipamentelor depăşite

Chiar dacă la capitolul condiţii de cazare, instalaţii sau echipamente, nu putea rivaliza cu alte unităţi de profil, clinica de recuperare medicală de la Călimăneşti s-a bucurat tot timpul de o faimă greu de egalat în întreaga ţară, creată şi de faptul că oferă servicii medicale gratuite, dar în mod special de calitatea acestora şi a personalului medico-sanitar. Înainte de pandemie, numărul anual al pacienţilor ajunsese la 3.000, iar programările pentru un loc se făceau chiar şi cu un an înainte. 

În timpul pandemiei, clinica a fost închisă două luni, iar apoi disponibilă anul trecut doar pacienţilor din judeţul Vâlcea. Acum funcţionează la jumătate de capacitate şi s-au reluat internările şi pentru celelalte judeţe ale ţării. 

Şi medicul Dan Ponoran a recunoscut că unitatea continuă să fie extrem de profitabilă: „Dacă ne-ar fi scăpat (în sensul că unitatea ar fi putut fi privatizată, cum s-a încercat în mai multe rânduri – n.r.), spitalul ar fi pierdut nişte venituri importante, iar pacienţii la rândul lor - nişte avantaje. Pentru că acolo vin cu bilet de trimitere, programări cu multe zile înainte... Cei care se adresează acestei clinci nu sunt oameni cu potenţă financiară pe partea aceasta de balneofizioterapie. Şi vin din toată ţara, din toate colţurile. Era păcat să nu se poată investi, pentru că nu eram proprietarii clădirii. Dar, repet, din punctul meu de vedere, referitor la activitatea medicală, pot să vă spun că este o unitate instituţie rentabilă. Este profitabilă din punct de vedere financiar pentru Spitalul Judeţean Vâlcea”

Pentru achiziţionarea clădirii istorice, cunoscută în perioada comunismului drept „Vila Oltul”, iar înainte sub denumirea de Hotelul Jantea, în care funcţionează clinica din Călimăneşti, a fost aprobată o sumă agreată de ambele părţi, în urma unui proces de negociere, bazat pe un raport de evaluare realizat de către un expert ANEVAR. Potrivit noilor proprietari, edificiul îşi va păstra destinaţia şi va fi reabilitat atât cu fonduri guvernamentale, europene, dar şi cu fonduri din bugetul propriu al judeţului.

      

Vă mai recomandăm şi:

Clinica balneară din Călimăneşti, cumpărată de stat cu 1,1 milioane de euro FOTO

Primăria Râmnicu Vâlcea îşi obligă angajaţii să se vaccineze anti-COVID, în urma unui scandal

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite