VIDEO Fenomenul furturilor de catalizatoare auto, pentru aur şi platină. Poliţişti din şase judeţe, în acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Anglia, hoţii de catalizatoare auto operează în plină zi, sub privirile trecătorilor Foto Facebook CrimewatchUK
În Anglia, hoţii de catalizatoare auto operează în plină zi, sub privirile trecătorilor Foto Facebook CrimewatchUK

Doi tineri care timp de patru luni au furat piese auto, din mai multe judeţe, au fost reţinuţi de poliţişti, în Vâlcea. Acum sunt după gratii, în Braşov, unde s-a deschis un dosar penal pentru 21 de furturi.

Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Braşov au deschis o anchetă privind dispariţia mai multor componente auto sustrase dintr-o serie de judeţe ale ţării. 

Dosarul penal este deschis pentru „furt calificat”, fiind reţinute patru fapte, în formă continuată, „având ca obiect 21 de acte materiale”.

Este vorba despre un caz la care au lucrat poliţişti din şase judeţe şi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei. Acest lucru s-a întâmplat după ce a zeci de proprietari de maşini au început să se plângă că au rămas fără catalizatoarele auto.

GALERIE FOTO CU FURTURILE DE CATALIZATOARE AUTO DIN ROMÂNIA ŞI ANGLIA

Hoţii au fost prinşi în flagrant în Vâlcea. De aici au fost preluaţi de poliţiştii braşoveni pentru audieri. Reţinuţi timp de 24 de ore, luni, 25 ianuarie, făptaşii au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile şi introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov. 

Cel puţin 21 de catalizatoare furate

Din cercetările de până acum reiese că: „În perioada 18.09.2020 – 24.01.2021, persoane necunoscute ar fi sustras un număr de 21 de componente ale unor autovehicule, fapte săvârşite pe raza mai multor judeţe, respectiv: Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna şi Vâlcea”.

   

Primele cazuri dovedite au fost semnalate şi pe reţelele de socializare. La Sibiu, într-o singură noapte s-au comis patru astfel de furturi. Una dintre persoanele păgubite a postat pe Facebook fotografii, dar şi o filmare cu ce a descoperit când a ajuns cu maşina la Service. 

Maşină lăsată fără catalizator de către hoţi, în Sibiu (Sursa Facebook Ema Ivy):

  

„Se pare că un nou tip de furt s-a activat în Sibiu. Azi - noapte mi-a fost furat catalizatorul şi se pare că nu sunt singura. Încă patru persoane au fost prejudiciate. Hoţii au atacat doar maşinile marca Volkswagen: două maşini Polo, Bora, Golf 4, asta până ieri la ora 17:00. E posibil să fie mai mulţi păgubiţi. La fel cum e posibil ca hoţii să fi venit din alte judeţe, la furat, aici. Ghinionul a fost pentru noi, pentru că în nici o locaţie nu există camere de filmat. Nu ştie nimeni nimic. Nu s-a auzit nimic. Au fost foarte silenţioşi”, a povestit persoana păgubită, în luna septembrie a anului trecut. 

Din comentariile de la această postare, am reţinut că a existat o filmare care i-a surprins pe hoţi, dar de la depărtare. Din aceasta reiese că au venit de pe autostradă şi au stat în jur de opt minute.

Faptul că sistemele de supraveghere auto nu i-au surprins pe făptaşi dintr-un unghi mai clar şi mai apropiat, a îngreunat foarte mult munca anchetatorilor. Spre exemplu, tot pe reţelele de socializare într-un comentariu la o altă postare pe aceeaşi temă, un braşovean a mărturisit că aşteaptă de doi ani să fie prinşi hoţii. Şi în acest caz, există o filmare, pe care acesta a postat-o pe You Tube, dar se pare că nici aceasta nu a constituit o probă suficientă.

În imaginile surprinse de o cameră de luat vederi se disting un tânăr şi o tânără care dau târcoale maşinilor din parcare. 

„În martie se fac doi ani. Nici o hârtie nu mi-au trimis măcar (poliţiştii - n.r.). Când l-am sunat pe poliţistul de caz a zis să nu-l deranjez, că nu are timp acum... Nişte hoţi, toţi... mi-au furat filtrul de particule şi catalizatorul de pe Mercedes Vito”, a comentat păgubitul. 

Hoţi care operau prin mai multe judeţe, prinşi în flagrant la Vâlcea

Potrivit anchetatorilor, atât în primul caz, cel de la Sibiu, cât şi în celelalte 20, cei care au comis jafurile sunt doi bărbaţi: unul de 23 de ani din Bucureşti şi altul de 33 de ani din Călăraşi. Ambii au fost prinşi în flagrant la Râmnicu Vâlcea, după ce au reuşit să dezmembreze mai multe catalizatoare de pe maşini. 

„La data de 24 ianuarie 2021, desfăşurând activităţi poliţieneşti specifice, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Braşov, cu sprijinul Serviciului de Investigaţii Criminale Vâlcea şi Biroului de Investigaţii Criminale Râmnicu Vâlcea, au procedat la prinderea în flagrant a celor doi bărbaţi, imediat după ce aceştia ar fi sustras mai multe catalizatoare ale unor autovehicule situate pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, din judeţul Vâlcea”, au transmis reprezentanţii Poliţiei.  

De la Vâlcea, cei doi suspecţi „au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Braşov – Biroul de Investigaţii Criminale, în vederea demarării procedurilor legale în astfel de cauze” şi, în aceeaşi zi, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov.

Arestaţi preventiv pentru 30 de zile

„La data de 25 ianuarie 2021, instanţa a dispus măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile. 

În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, în care se va propune soluţie legală la finalizarea cercetărilor”, au mai menţionat poliţiştii.

Potrivit informaţiilor furnizate de către autorităţi, la prinderea celor doi hoţi au contribuit şi poliţişti din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor a Inspectoratului General al Poliţiei Române, dar şi din: Poliţia Lehliu - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi, Biroul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Biroul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Biroul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna şi Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Investigaţii Criminale ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Catalizatorul, devenit „piesă - vedetă”: de la aur, la platină şi paladiu

Catalizatoarele sunt la mare căutare datorită metalelor preţioase pe care le conţin. Potrivit mecanicilor auto, aurul şi platina din aceste piese auto se pot valorifica rapid pe piaţa neagră. Pe lângă acestea, mai conţin şi argint, paladiu şi rodiu, motiv pentru care catalizatorul a ajuns „piesă - vedetă”. Preţul paladiului a crescut în ultima vreme, fiind deasupra celui al aurului.

image

Păgubiţii realizează că ceva nu este în regulă abia când urcă la volan. Maşina scoate un zgomot nefiresc, este extrem de gălăgioasă, precum maşinile de curse, explică mecanicii. Unii, au descoperit, sub maşini, că au ţevile tăiate. Alţii au aflat ce au păţit abia când au ajuns cu maşina în Service, fie din cauza zgomotului, fie pentru că motorul părea că se îneacă la schimbarea vitezei. Cum catalizatorul are rolul de a filtra gazele, de a purifica emisiile motoarelor, în lipsa lui, noxele ajung în maşină, iar aceasta nu va funcţiona corect. În plus, nu este legal să conduci fără o astfel de componentă, mai spun mecanicii auto.

Specialiştii susţin că zgomotele puternice trădează lipsa piesei care poate ajunge şi la 1.000 de euro, dacă este nouă sau 500 de euro în cazul uneia second - hand. 

Internetul abundă în anunţuri cu cereri şi oferte de catalizatoare pentru toate mărcile de maşini. Unele dintre ele provin chiar din furturi, recunosc poliţiştii care se ocupă de astfel de cazuri. 

Dezmembrările, o afacere din care mulţi au profitat

Din documentările pe care le-am făcut pe această temă, reiese că există două categorii de persoane întâlnite pe piaţa neagră a catalizatoarelor: unii care vor astfel de piese auto pentru metalele preţioase pe care le conţin şi alţii care caută să profite de cererea de pe piaţă. 

O altă parte parte din aceste componente provine de la maşinile care ajung la dezmembrări. „Am luat o rablă cu 300 de lei şi am descoperit că avea două catalizatoare mai mici, pe care le-am vândut cu 75 de euro fiecare. Deci, pot să valoreze chiar mai mult decât maşina, pe care ulterior am dus-o la fier vechi”, conchide un bărbat care susţine că cei mai mulţi dintre oameni nu cunosc valoarea reală a unei astfel de piese. De aici şi diferenţele mari de preţ pentru aceeaşi piesă.

Potrivit unor surse care au lucrat la firme de colectare a fierului vechi, programul „Rabla” a oferit unora, care deţineau informaţii legate de valoarea unui catalizator, oportunitatea de a valorifica această piesă separat. Alţii au intrat în domeniu tocmai pentru a colecta astfel de piese. Extracţia metalelor preţioase însă nu este la îndemâna oricui. 

Metode de operare ale hoţilor din România

Furtul de catalizatoare a luat amploare, pe meleagurile mioritice, mai ales de anul trecut încoace.

Ca să poată să sustragă această piesă, hoţii sunt nevoiţi să se bage pe sub maşini. Cu ajutorul unui flex taie piesa. În general, caută zone mai retrase, fără iluminat puternic sau camere de luat vederi prin preajmă, dar au fost semnalate şi astfel de fapte comise în zone supravegheate video sau tranzitate. 

În comparaţie cu alte ţări, de unde a fost importat fenomenul, în România, hoţii nu sunt la fel de bine dotaţi cu echipamente şi nici la fel de operativi. De aceeaşi şi preferă să acţioneze la adăpostul întunericului.

Cum se fură în Occident, în plină zi, într-un minut

Dacă fenomenul este unul mai nou în România, în Anglia spre exemplu, hoţii operează de ani de zile, în plină zi, fără teama de a fi prinşi. Nici măcar nu le pasă dacă sunt filmaţi sau sunt camere de luat vederi în zonă, ori dacă îi văd trecătorii sau chiar proprietarii. Iar de când cu pandemia, faptul că sunt mascaţi şi poartă mănuşi, pare să îi ajute să treacă de cele mai multe ori neobservaţi sau nebăgaţi în seamă.

Echipaţi cu un flex şi un cric profesionist, merg la furat ca la serviciu. Vin cu maşina până lângă vehiculul care urmează să fie „prelucrat”, ca să poată să dispară rapid din zonă. În câteva zeci de secunde au şi plecat cu catalizatorul. Operează în grup, aşa cum se observă în nenumăratele filmări postate pe un site media specializat în ştiri din domeniul infracţionalităţii - Crimewatch UK. Din imaginile care i-au surprins în plină acţiune reiese că există cel puţin un şofer, unul care se ocupă cu ridicarea maşinii pe cric şi un al treilea care se bagă rapid pe sub maşină şi taie piesa cu flexul. Astfel se explică şi viteza cu care operează. 

Au existat cazuri în care proprietarii au realizat că se întâmplă ceva, dar până să reacţioneze, hoţii deja îşi luaseră tălpăşiţa. Iată cum se fură catalizatoarele în Anglia, în plină zi, sub privirile localnicilor, uneori prea şocaţi ca să reacţioneze.

Cum operează într-un minut, în plină zi, hoţii de catalizatoare auto, în Anglia (Sursa Facebook Crimewatch UK):

      

Metode de prevenire

Un site dedicat domeniului auto - Daily driven - vă învaţă cum puteţi să preveniţi astfel de furturi. Cel mai bun mod  este de a face accesul la catalizator cât mai incomod şi dificil posibil: de la parcarea inteligentă la adăugarea VIN-ului pe catalizator - adică a numărului de identificare al vehiculului sau seria de saşiu - un şir de 17 litere şi cifre, un fel de cod numeric personal al maşinii, care nu va conţine niciodată literele: I, O sau Q.

Important, aşadar, este să parcaţi maşina în zone bine iluminate, la intrarea clădirilor sau lângă un drum circulat, ca să poată să fie observată de trecători, ideal ar fi într-un garaj, să montaţi în zonă camere video, să instalaţi un dispozitiv antifurt pentru catalizator sau puteţi chiar să-l sudaţi pe cadrul maşinii, dar şi să instalaţi un sistem de alarmă pe maşină, de preferat unul care să pornească la cea mai mică vibraţie, precum cea provocată de flex. Şi nu ezitaţi să apelaţi la 112. 

Vă mai recomandăm şi:

O femeie a încercat să scoată 18.000 de lei din contul altei persoane cu un buletin fals. Ce amănunte au dat-o de gol

Autobuzele unice în România unde blatiştii şi hoţii sunt depistaţi imediat FOTO VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite