Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Doi fraţi de 17 şi 21 de ani au căzut într-o baltă adâncă de patru metri, de lângă râul Olt FOTO VIDEO

0
21 May 2022 15:36:02
Autor: Daciana Mitrache
Doi tineri au căzut într-un lac de lângă râul Olt în Ioneşti - Vâlcea Foto ISU Vâlcea
Doi tineri au căzut într-un lac de lângă râul Olt în Ioneşti - Vâlcea Foto ISU Vâlcea

Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiaza, 21 mai, pe o baltă din apropierea râului Olt, în localitatea Ioneşti - Vâlcea. Scafandrii din judeţul Olt au fost solicitaţi în sprijin.

Update, ora 16:25 Cei doi fraţi au plecat, în ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, la scăldat, au precizat autorităţile.

„Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecinţe tragice, pe timpul desfăşurării unor astfel de activităţi recreative, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”General Magheru” al judeţului Valcea, vă recomandă: să frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat; să respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului / administratorului locului de agrement; să evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine; să evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţi foarte puternici, albii nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci”, vă sfătuiesc reprezentanţii ISU Vâlcea.

De asemenea, este recomandat să nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii; să nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare; să nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
    
Operaţiune de salvare a doi adolescenţi căzuţi într-o baltă de 4 metri adâncime de lângă râul Olt, în Ioneşti - Vâlcea

Pompierii vâlceni recomandă părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai copiilor să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea riscului de înec al minorilor: nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă; urmăriţi continuu, comportarea copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate; echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult; purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente; explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate şi consecinţele grave, uneori tragice ale actelor de teribilism costând în sărituri în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii, iar în cazul ieşirilor acestora "la scăldat" cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact.

Update, 16:20 În final s-a declarat decesul şi celui de-al doilea tânăr. „Din păcate, la ora 16.15 a fost declarat decesul lui B.N. de 21 de ani”.

Cei doi fraţi au murit înecaţi, după ce au căzut în balta aflată în apropierea râului Olt. 

Update, ora 16:05 După mai bine de o oră de manevre de resuscitare, echipajul medical a declarat decesul uneia dintre victime: „Din păcate, după efectuarea manevrelor de resuscitare, la ora 15.59, a fost declarat decesul lui S. A., 17 ani. Pentru cealaltă persoană se efectuează în continuare manevre de resuscitare”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger. 

 - ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Nu se cunosc foarte multe amănunte despre incident, decât că el s-a produs în jurul orei 14:00. Este foarte probabil ca a doua victimă să fi sărit în apă ca să-l salveze pe cea dintâi.
 
Cert este că forţele de intervenţie au fost alertate abia după 20 de minute de la producerea evenimentului. 
 
Mai multe echipaje din cadrul ISU Vâlcea au fost trimise la faţa locului ca să-i salveze pe cei doi tineri de 17 şi respectiv 21 ani, care căzuseră într-o baltă situată în apropierea râului Olt şi a lacului de acumulare. Cel mai probabil este vorba despre o baltă amenajată pentru pescuit.
 
Doi tineri au căzut într-un lac de lângă râul Olt în Ioneşti - Vâlcea Foto ISU Vâlcea

Au fost solicitate la locul intervenţiei mai multe echipaje ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din trei judeţene. 

„La faţa locului, s-au deplasat patru autospeciale de intervenţie  - un echipaj ASAS cu o barcă pneumatică, o autospecială pentru descarcerare, o autospecială SMURD, o autospecială Duster cu o barcă şi patru subofiţeri de la Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea şi respectiv Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani. 
 
Operaţiunea de salvare a tinerilor căzuţi într-o baltă de lângă râul Olt în Ioneşti - Vâlcea Foto ISU Vâlcea

Pentru intervenţie au fost alertaţi şi scafandrii din cadrul ISU Olt, cei de la ISU Vâlcea aflându-se într-o misiune similară în judeţul Argeş”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, Octavian Fulger. 
 
La faţa locului s-a constatat că cei doi tineri au căzut într-o baltă excavată, cu o suprafaţă de aproximativ 1000 mp şi o adâncime de 4 metri, care nu are circuit deschis cu râul Olt. După aproximativ o jumătate de ore, de la anunţarea forţelor a fost găsit adolescentul de 17 ani, iar la aproximativ o oră cel de 21 de ani. Pentru ambii s-au început manevrele de resuscitare.
 
Vom reveni cu amănunte.
 

Vă mai recomandăm şi: 

 
De ce Poliţia Rutieră nu recomandă TransPerişani ca variantă la „infernul” de pe Valea Oltului FOTO VIDEO
 
Un poliţist din Vâlcea a învins sistemul. Ordin al Ministerului de Interne, desfiinţat de instanţa de judecată 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările