Factura la lumină plătită inutil din bani publici. Pasajul pietonal de 2 milioane de lei care este nefuncţional de 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasarela de 2 milioane de lei, din Râmnicu Vâlcea, nefuncţională de 3 ani, Foto: Adevărul
Pasarela de 2 milioane de lei, din Râmnicu Vâlcea, nefuncţională de 3 ani, Foto: Adevărul

În Râmnicu Vâlcea s-au alocat peste 2 milioane de lei din fonduri europene pentru o pasarelă pietonală nefuncţională. Finalizată de aproximativ 3 ani, este luminată noapte de noapte, „mai ceva ca-n Vegas”, după cum spun trecătorii, însă n-a fost dată în folosinţă nici un minut. Autorităţile susţin că oamenii nu vor s-o folosească, dar de fapt pasarela este încuiată cu lacăt.

Proiectul pasarelei pietonale peste calea ferată din Râmnicu Vâlcea a fost implementat cu bani din fonduri europene şi a reprezentat o condiţie obligatorie în realizarea unui alt proiect - pasajul suprateran aflat în continuarea podului peste Olt.

Acesta a început în 2011 şi a fost finalizat în mare parte la finele lui 2014. De atunci s-a început şi construcţia pasarelei. În realitate, proiectul pasajului suprateran a fost închis abia în 2017, de actuala administraţie.

Revenind la pasarelă ea reprezintă „o condiţie de siguranţă şi eram obligaţi s-o construim în cadrul proiectului pasajului suprateran, ca să asigurăm o trecere securizată pentru pietoni fiind vorba de o cale ferată”, a ţinut să ne precizeze purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu.

„Şi eu rămân blocat când văd o astfel de construcţie fără utilitate”, spune edilul

Cu toate acestea, oamenii continuă să treacă zi şi noapte peste calea ferată, în ciuda pericolului la care se expun.

Pentru pasarela pietonală s-au investit peste 2,3 milioane lei, în structură, lifturi, aer condiţionat, termopane etc. 

Într-o discuţie telefonică cu edilul Râmnicului, în care i-am solicitat să ne spună care este factura lunară pe care râmnicenii o plătesc lună de lună pentru ca pasarela să fie luminată, cine este de vină şi ce se va face în continuare, Mircia Gutău ne-a declarat: „Din păcate şi eu rămân blocat când mă duc pe acolo şi văd o astfel de construcţie fără utilitate”. 

Pasarela pietonală

   Nimeni nu a circulat pe pasajul pietonal, de când s-a construit, Foto: Adevărul

„După cinci ani vom lua o decizie în consecinţă de cauză” 

„Nu cred că a impus Uniunea Europeană să se facă tunelul ăla pe lângă pod, cu lifturi, să se plătească degeaba întreţinere la lift, pază la lift, şi nu merge nimeni pe acolo. E ceva strigător la cer! Abia aştept să treacă cei 5 ani, fiind pe fonduri europene nu te poţi atinge de el în acest timp, apoi vom lua o decizie în consecinţă de cauză. Nu pot să dau 30 de milioane la ceva făcut inutil (pentru întreţinere - n.r.). Din păcate, este o clădire preluată şi nu pot să umblu la ea, fiind pe fonduri europene", a afirmat primarul.

„Acolo trebuie pază permanentă, 24 de ore din 24, ne usucă de bani”

L-am întrebat pe edil dacă timp de cinci ani, în atare condiţii, pasarela va rămâne închisă, iar acesta ne-a declarat: „Este dată drumul, dar nimeni nu circulă pe ea. Omul decât să urce scările sau cu liftul preferă să treacă calea ferată tot pe jos.”

Cum i-am explicat că uşile sunt încuiate şi n-au fost deschise decât în perioada în care s-a lucrat pe pasaj – pentru a fi vopsit, pentru termopane etc., Mircia Gutău a explicat că de fapt: „A fost deschis, sper să nu spun vreo prostie, ştiu că-şi făceau boschetarii vremea pe acolo, iar cei care asigură mentenanţa au fost nevoiţi să-l închidă iar. Acolo trebuie pază permanentă, 24 de ore din 24, ne usucă de bani”. 

image

Pasarela este încuiată, Foto: Adevărul

Factura la lumină vine lunar de 3 ani

N-am reuşit să aflăm, deocamdată, la cât se ridică factura la lumină şi câţi bani s-au scurs în tot acest timp pe energia consumată fără rost: „Nu ştiu să vă spun cât este factura lunară, că noi plătim cumulat cu celelalte infrastructuri”.

   

  Autorităţile nu ştiu că pasarela este încuiată

Faptul că autorităţile nu ştiu că pasarela este încuiată ne-a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Primăriei: „Eu ştiu că este dat drumul. Cum, nu funcţionează? O să vorbesc cu cei care răspund de pasaj să vedem ce este de făcut”, ne-a precizat Daniel Ionescu. Acesta a mai subliniat că există probabilitatea de a se lua nişte măsuri de siguranţă, garduri sau bariere, ca lumea să nu mai treacă pe jos peste calea ferată". 

image

Mii de oameni trec zilnic calea ferată, expunându-se pericolului

Trecerea peste calea ferată este folosită zilnic de sute de pietoni, iar de trei ori pe săptămână, când este târg săptămânal în Cartierul Goranu, de mii de oameni.

În timpul şcolii, sute de copii din cartierul amintit, precum şi din localităţile adiacente, care învaţă la şcolile din Râmnic, trec zilnic prin zonă. 

Cei mai mulţi au căşti în urechi, sunt cu ochii în telefon, puţini sunt atenţi şi conştientizează pericolul la care se expun. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite