Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Focar de hepatita A în trei şcoli din Vâlcea. 14 elevi sunt internaţi în spital

1
5 Nov 2013 16:05:11
Autor: Irina Rîpan
Elevii bolnavi vor sta cel puţin 10 zile în secţia de Boli Infecţioase a spitalului din Râmnicu Vâlcea. Foto Adevărul
Elevii bolnavi vor sta cel puţin 10 zile în secţia de Boli Infecţioase a spitalului din Râmnicu Vâlcea. Foto Adevărul

Este vorba despre elevi care învaţă la Liceul “Constantin Brâncoveanu” din Horezu, Colegiul Naţional “Matei Basarab” şi Colegiul “Mircea cel Bătrân” din  Râmnicu Vâlcea.


14 elevi din judeţul Vâlcea au fost internaţi în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea. S-au înregistrat 11 cazuri de hepatita A în liceul din Horezu, 3 cazuri în C.N. “Matei Basarab” şi un caz la “Mircea cel Bătrân”. Cu excepţia unui elev de la liceul “Matei Basarab” ai cărui părinţi nu au fost de acord cu internarea, toţi bolnavii se află sub supraveghere medicală.

Primii elevi s-au simţit rău în jurul datei de 28 octombrie şi au mers la spital imediat. Ieri, la Boli Infecţioase  a fost internat cel de-al 14-lea copil care a contactat hepatita A. 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a dispus măsuri de dezinfecţie cu cloramină în cele trei şcoli. De asemenea, zeci de copii din Horezu au fost imunizaţi împotriva virusului, iar alţi aproape 200 de elevi au fost trimişi să-şi facă analizele. 

“S-au luat toate măsurile recomandate de Ministerul Sănătăţii în cazul apariţiei unor astfel de focare cu transmitere prin mecanism digestiv. Au fost identificaţi toţi contacţii, avem un număr de 113 contacţi. La Horezu, avem 10 copii bolnavi, izolaţi prin spitalizare, plus o persoană adultă, un profesor. Sunt monitorizaţi zilnic 76 de elevi dintre cei care au intrat în contact cu bolnavii, care şi-au efectuat transaminaze hepatice. Un număr de 103 elevi şi-au făcut analizele, în mod preventiv, deşi nu au fost contacţi. Am efectuat şi o vaccinare care a cuprins 23 de contacţi ”, precizează doctorul Luminiţa Apostolescu din cadrul DSP Vâlcea.

Un elev bolnav i-a contaminat pe ceilalţi

Iniţial, s-a crezut că elevii s-au îmbolnăvit din cauza mâncării şi a condiţiilor din tabăra de la Cozia, în perioada 20-23 septembrie, când au participat la o activitate sportivă.

 În urma controlului efectuat de către inspectorii DSP, s-a ajuns la concluzia că unul dintre elevi i-a contaminat  pe toţi cei cu care a intrat în contact.

“Este o informaţie falsă că motivul îmbolnăvirii a fost tabăra Cozia. Tabăra a fost un loc unde copiii s-au aflat în contact, nu tabăra i-a îmbolnăvit pe elevi. Din personalul taberei nu a fost nicio persoană bolnavă ori suspectă de îmbolnăvire. Este aproape sigur că a existat un pacient bolnav iar virusul s-a răspândit printre cei aflaţi în colectivitate”, mai spune Luminiţa Apostolescu.

Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Vâlcea susţine că elevii nu aveau cum să contacteze hepatita A in tabără.

“ Este una dintre cele mai bune tabere din Vâlcea, avem toate avizele, angajaţii au toate analizele la zi. Nu ştiu pe unde au mai fost aceşti copii, poate e o epidemie la Horezu. Tabăra Cozia a fost ocupată din iunie până în septembrie şi nu am avut probleme cu mâncarea, n-a existat niciun măcar un caz de toxiinfecţie alimentară”,  afirmă Bogdan Marinescu, dir DJTS Vâlcea.

Printre cei internţi s-a mai numărat şi un profesor de la liceul din Horezu, care i-a însoţit pe elevi în tabără. El va fi externat întrucât rezultatele analizelor au arătat că acesta nu a contactat hepatita A.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Alexandru Micioi
5.11.2013, 19:01:40

1)Nu a fost o tabara cu activitati sportive, cum spune in articol (s-au tinut cursuri de leadership). 2)Nu a fost niciun elev bolnav intre noi, deoarece s-ar fi vazut imediat starea lui, in plus ar necesita o perioada de incubare de 2 luni daca ar fii unul dintre noi, lucru care nu este posibil in cazul hepatitei. 3) Nu s-au facut cercetari cu privire la mancare, asa ca nu putem sa vorbim de "initial s-a crezut ca..." 4)Pe parcursul taberei s-a spart conducta toaletei de la etajul 1, iar de aici pot porni o multime de scenarii ce pot conduce la contactarea hepatitei de catre participanti. P.S. Nu spunem ca tabara nu este una buna. P.S. 2: Salutari din spital!

+1 (1 vot)
Modifică Setările