FOTO Cum se acordă compensaţiile pentru întreruperile accidentale de curent electric: cazurile din judeţul Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10.000 de gospodării din judeţul Vâlcea au avut de suferit în urma întreruperilor accidentale în furnizarea energiei electrice cauzate de ninsorile abundente, Foto: Adevărul
10.000 de gospodării din judeţul Vâlcea au avut de suferit în urma întreruperilor accidentale în furnizarea energiei electrice cauzate de ninsorile abundente, Foto: Adevărul

Aproximativ 10.000 de familii din zeci de localităţi ale judeţului Vâlcea au rămas fără energie electrică luna trecută, zile în şir, în urma ninsorilor abundente. O întrunire găzduită de Prefectura Vâlcea a scos la iveală motivul pentru care primăriile nu au avut motiv să dea furnizorul de energie electrică în judecată, aşa cum intenţionau, şi de ce nu mai este cazul să o facă nici pe viitor în astfel de situaţii.

GALERIE FOTO

Primarii din Vâlcea s-au revoltat după ce luna trecută comunităţile pe care le administrează au rămas în beznă la propriu, urmare a întreruperilor accidentale de energie electrică, cauzate de ninsorile abundente. 

Zeci de localităţi au rămas în frig şi întuneric, fiindcă furnizorul de energie electrică s-a recunoscut învins de natură, cu mult prea multe incidente cărora să le poată face faţă. Aproximativ 10.000 de gospodării au fost afectate.

Ca să nu se mai repete istoria, mai ales că primarii vâlceni şi-au declarat intenţia de a acţiona furnizorul de energie electrică în judecată, Prefectura Vâlcea a găzduit o întâlnire între reprezentanţii administraţiilor locale şi cei ai societăţii de distribuţie a energiei electrice. Aşa au aflat şi edilii că legislaţia actuală dă câştig de cauză consumatorilor în astfel de situaţii, cu atât mai mult cu cât întreruperile de energie electrică s-au perpetuat pe parcursul mai multor zile. 

Legislaţia, necunoscută chiar şi de către autorităţi, este de partea consumatorilor

Din 2016, până la începutul acestui an, s-au oferit compensaţii pentru întreruperea furnizării electrice pe o anumită perioadă de timp, care era diferită de la caz la ca, pe baza unei solicitări. Din acest an, conform unui ordin ANRE - 11/2016, compensaţiile se oferă automat.

„Nu se poate ca în 2018 posturile de transformare să fie la pământ. De câte ori bate vântul, vine ploaia sau zăpada, noi rămânem fără curent. Suntem hotărâţi, mai mulţi primari, să ne angajăm un avocat şi să cerem despăgubiri pentru cetăţeni”, anunţa în cadrul întâlnirii pe tema situaţiilor de urgenţă, de la Prefectura Vâlcea, primarul comunei Bărbăteşti, Constantin Banacu. 

6 zile fără curent electric, unul dintre localnici a aruncat toată carnea de porc proaspăt sacrificat

Primarul din Bărbăteşti a povestit şi cum a stat situaţia în comuna pe care o administrează în urma întreruperilor de energie electrică: „La Bărbăteşti, spre exemplu, şase zile au stat fără curent 28 de gospodării. Ni s-a spus foarte clar că pentru reţelele de joasă tensiune nu va veni nimeni. Aşa că am angajat de la o societate trei salariaţi care ne-au ajutat să restabilim furnizarea de curent electric în comunitate, pe care i-am plătit noi. O familie a rămas fără 37 de kilograme de carne, fiindcă tocmai tăiase porcul”, a mai povestit primarul Constantin Banacu.

„Din 2019, distribuitorul de energie electrică trebuie să plătească despăgubiri”

Din partea furnizorului de energie electrică, Ion Dobrescu - preşedintele Directoratului CEZ Distribuţie - a specificat faptul că din acest an toţi furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să acorde compensaţii persoanelor afectate de întreruperea curentului: „Începând cu anul 2019, printr-un ordin al ANRE, se specifică faptul că pentru orice depăşire a timpilor, care sunt reglementaţi prin lege, distribuitorul de energie electrică trebuie să plătească, fără să primească o solicitare din partea clientului, o despăgubire pe care o acordă prin furnizorul de electricitate”.

   

Actul normativ la care reprezentantul CEZ a făcut referire este Ordinul ANRE 11/2016, care se referă la standarul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. În acesta se precizează în ce condiţii se oferă aceste compensaţii care, din aceste an sunt diferite, parţial de cele care se ofereau până acum. Facem precizarea că aceste despăgubiri sunt diferite de cele care au în vedere defectarea instalaţiilor care funcţionează pe baza energiei electrice: fie ele televizoare, frigidere sau instalaţii industriale.

Criteriile în funcţie de care se acordă despăgubirile

Spre exemplu, dacă întreruperile neplanificate depăşesc patru ore, respectiv 6 ore în mediul urban pentru municipii reşedinţă de judeţ, respectiv celelalte oraşe, sau 12 ore în mediul rural, în condiţii normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite cum a fost cazul luna trecută, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în funcţie de reţeaua de tensiune la care sunt conectaţi, dar şi de durată şi alte criterii stabilite de ANRE. 

Tot din acest an, s-a stabilit că numărul întreruperilor accidentale de energie electrică la consumatorii racordat la reţelele electrice de joasă tensiune (JT), în condiţii normale de vreme, nu trebuie să depăşească 12 incidente/an, în mediul urban; sau 24 în mediul rural, tot într-un an.

În cazul consumatorilor racordaţi la reţelele electrică de medie sau înaltă tensiune (MT şi IT) numărul întreruperilor lungi neplanificate, în condiţii normale de vreme, nu poate fi mai mare de 3 întreruperi indiferent de zonă, pe an.

Tot de la 1 ianuarie, în cazul utlizatorilor racordaţi la reţeaua de joasă tensiune, compensaţiile datorate pentru întreruperea furnizării de energie electrică se plătesc utilizatorilor în mod automat, „fără a fi necesară o solicitare din partea acestora”, cum se întâmpla până acum.

Valoarea acestora este cuprinsă între 30 şi 300 de lei, în funcţie de reţeaua la care sunt racordaţi. „Începând cu 1 ianuarie 2019 valoarea maximă este 100% din echivalentul valorii totale anuale calculate pornind de la valoarea stabilită în conformitate cu prevederile alin. (11)”, se mai specifică în actul normativ menţionat.

Compensaţii pentru depăşirea termenelor alocate tuturor serviciilor furnizate

Utilizatorii au dreptul la compensaţii şi în cazul nerespectării termenelor privind diversele servicii furnizate de distribuitorul de energie electrică. Spre exemplu, dacă nu primiţi răspuns la solicitările scrise privind explicarea cauzei întreruperilor în furnizarea energiei electrice, în termen de 15 zile calendaristice, compensaţia în cazul persoanelor fizice variază între 40 şi 130 de lei, iar în cazul persoanelor juridice între 70 şi 130 lei. Sau, dacă instalaţia nu este repusă sun tensiune în maxim 10 zile calendaristice, compensaţiile variază între 90 şi 130 de lei, indiferent că este vorba despre o persoană fizică sau juridică, în funcţie de reţeaua de tensiune la care sunteţi racordaţi. Iar exemplele pot continua.

În Oltenia, distribuţia de energie electrică e apanajul CEZ, iar în Moldova a celor de la E.ON. În Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, distribuţia este asigurată de Electrica, prin sucursalele sale. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite