Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cei mai cunoscuţi pictori şi operele lor de artă celebre

0
19 Sep 2018 03:52:56
Autor: Daciana Mitrache
Picturi celebre
Picturi celebre

Printre milioanele de picturi prezente în galeriile şi muzeele lumii, un număr destul de mic a depăşit timpul şi a făcut istorie. O selecţie a celor mai faimoase picturi, recunoscute de oameni din întreaga lume, va continua, probabil, să imprime ecouri peste veacuri în memoria colectivă.

Cele mai faimoase picturi sunt menite să îţi taie respiraţia prin tema abordată, unică, dar şi prin stilul aparte care fac ca fiecare operă să iasă în evidenţă. Ele reprezintă o mărturie a abilităţilor şi talentelor multor artişti din diferite părţi ale lumii.
 
10 dintre cei mai cunoscuţi pictori din toate timpurile
 
Iată cum arată un top al celor mai cunoscuţi pictori din toate timpurile şi al operelor faimoase lăsate în urma lor. 
 
Leonardo Da Vinci (1452-1519)
 
Pictor, sculptor, om de ştiinţă, inventator, filozof, este un simbol al picturii renascentiste, un „psiholog” al artei. A inventat tehnica sfumato prin care spera să redea cel mai bine trăirile şi emoţiile prin culori. Da Vinci este unul dintre cei mai renumiţi pictori din lume, de la care ne-au rămas, printre altele, „Mona Lisa” şi „Cina cea de taină”.
 
 
Vincent Van Gogh (1853-1890). 
 
Pictor post-impresionist olandez a influenţat în mod definitoriu arta secolului al XIX-lea prin emoţiile pe care a reuşit să le transmită prin intermediul picturilor sale. În 10 ani a realizat peste 2000 de opere, din care mai bine de o treime în ulei. Printre picturile sale faimoase regăsim: Floarea-soarelui, Noapte înstelată, „Cafe Terrace at night” şi Autoportret.
 
Rembrandt (1606-1669) 
 
Maestrul olandez este unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, admirat pentru realismul său viu. A rămas celebru datorită portretelor realizate şi a tehnicii clar - obscurului. A trăit într-o perioadă în care arta a ajuns la apogeu, lăsând în urma sa peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi mai bine de 2000 de desene. Picturile faimoase includ „The night watch”, „Mireasa Evreică” şi „Furtună pe Marea Galileei”.
 
Michelangelo (1475-1564) 
 
Sculptor renascentist, pictor şi arhitect, a avut una din cele mai lungi cariere, fiind poreclit „Cel Divin”. A lucrat pentru nouă papi diferiţi. A supravegheat inclusiv lucrările la Biserica Sf. Petru de la Vatican, cea mai mare din lume. Printre picturile sale faimoase se numără pictura murală din Capela Sixtină.
 
 
Claude Monet (1840-1926) 
 
Pictor francez impresionist, considerat „părintele Impresionismului”, a rămas celebru prin modul în care a reprezentat viaţa contemporană şi pictura în aer liber. Opera sa stă sub semnul dorinţei de a atinge perfecţiunea, motiv pentru care lucra cu lunile la un singur tablou. A rămas faimos prin: „Nuferi”, „Femei în grădină” şi „Impresie. Răsărit de soare”.
 
Pablo Picasso (1881-1973) 
 
Pictor spaniol, modernist, „cubist”, a îmbrăţişat de-a lungul timpului mai multe mişcări artistice. Este considerat cel mai renumit pictor al secolului al XX-lea şi printre cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor. Potrivit zvonurilor, putea să picteze până la trei tablouri pe zi. A fost de asemenea sculptor, gravor şi ceramist. A schimbat radical pictura şi tipăritura. Perioada albastră şi perioada roz i-au marcat mulţi ani lucrările. A lăsat posterităţii peste 30.000 de opere. Lucrările renumite includ „Guernica” şi „Bird of Peace”.
 
 
Raphael (1483-1520) 
 
Pictor italian, unul din cei mai mari ai tuturor timpurilor, alcătuieşte alături de da Vinci şi Michelangelo „Trinitatea renascentistă”. Înainte de a împlini 30 de ani era mai bogat decât oricare alt artist dinaintea sa. A fost arhitectul Basilicii Sf. Petru, dar proiectul s-a schimbat după moartea sa. Picturile faimoase includ „Răstignirea Gavari”, „Logodna Fecioarei”, „Şcoala din Atena”, rămânând în istorie ca şi creator al „Madonelor”, cele mai multe dintre opere fiind de inspiraţie religioasă.
 
August Renoir (1841-1919) 
 
Pictor francez, este unul dintre primii pionieri ai Impresionismului, rămânând în istorie drept „pictorul bucuriilor vieţii, al clipelor fericite”. De asemenea, a fost influenţat de Renaşterea italiană. Personajele sale sunt scoase în evidenţă prin contururi ferme şi trupuri ca porţelanul, iar fundalurile sunt deschise la culoare. A creat o lume caldă cu personaje vibrante. Lucrările celebre includ „Bal la Moulin de la Galette” şi „Dejunul vâslaşilor”.
 
 
Jan Vermeer (1632-1675) 
 
Artist olandez, reprezentant al stilului baroc, supranumit şi „Sfinxul din Delft”, a fost considerat „pictorul luminii şi al spaţiului gineceu” (apartamentul grecoaicelor şi turcoaielor din antichitate sau locul femeilor în vechile biserici creştine - n.r.). Se crede că nu a pictat mai mult de 60 de lucrări, din care nu se cunosc decât 36, dar viaţa şi opera lui rămân învăluite în mister. Picturile renumite includ „Vederea lui Delft”, „Fata cu cercel de perlă”, „The Milkmaid” sau „Arta picturii”.
 
 
Paul Cezanne (1839-1906) 
 
Pictor francez post-impresionist este cunoscut drept „părintele artei moderne”. Lucrările sale au creat o punte între impresionismul secolului al XIX-lea şi cel al secolului XX, marcat de cubism. În operele sale regăsim violenţa, culorile dure şi sumbre, dar şi nuanţele luminoase în scenele din natură sau viaţa rurală. A pictat peste 900 de lucrări în ulei şi 400 în acuarelă, iar multe altele nu au fost terminate. Picturile celebre includ: „Jucătorii de cărţi” şi „Still life with a curtain”.
 
Picturi extrem de cunoscute, dar şi extrem de scumpe
 
Iată câteva dintre cele mai faimoase picturi din lume.
 
Monalisa şi surâsul ei enigmatic 
 
Probabil cea mai faimoasă pictură din lume este Monalisa de Leonardo da Vinci. Portretul a devenit faimos datorită expresiei indescifrabile de pe chipul celei din pictură. Tabloul este în prezent la Muzeul Luvru din Franţa, fiind atracţia principală, vizionat de nu mai puţin de 6 milioane de oameni în fiecare an! Leonardo da Vinci l-a pictat din anul 1503 sau 1504 până la scurt timp înainte de moartea sa în 1519.
 
Cina cea de taină sau ce a mai rămas din ea
 
„Cina cea de taină”, tot a lui da Vinci, nu se află într-un muzeu, ci acoperă peretele unei mănăstiri - Santa Maria delle Grazie din Milano, Italia. A fost pictat la sfârşitul secolului al XV-lea. Pictura descrie scena celei de-a treia cine a lui Isus cu discipolii săi. Această capodoperă din mica mănăstire este cu adevărat una dintre cele mai mari atracţii din Milano.
 
Este una dintre cele mai faimoase picturi despre care nu se cunosc nici acum prea multe lucruri şi din care se păstrează destul de puţin faţă de pictura originală. Leonardo descrie momentul în care Isus le spune ucenicilor că va fi trădat de unul dintre ei. Există 12 discipoli în pictura afectată de timp, de mediu şi oameni, motiv pentru care au fost utilizate mai multe metode pentru restaurarea ei, ultima fiind finalizată în 1999.
 
Crearea lui Adam şi Capela Sixtină de la Vatican
 
Tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo între anii 1508 şi 1512, la comanda Papei Iuliu al II-lea, este una dintre cele mai faimoase lucrări de artă din Renaşterea italiană. 
 
În centrul tavanului sunt nouă scene din Cartea Genezei. Printre ultimele se află „Crearea lui Adam”, în care Dumnezeu dăruieşte viaţa primului om - Adam. „Crearea lui Adam” este una dintre cele mai faimoase picturi ale tuturor timpurilor şi subiectul nenumăratelor referinţe şi parodii.
 
Autoportretul fără barbă a lui Van Gogh
 
Chiar dacă Van Gogh a pictat multe portrete ale sale, acesta este de departe cel mai faimos, deoarece este ultimul său autoportret şi unul dintre puţinele care îl arată fără barbă. A fost dăruit mamei sale drept cadou de ziua de naştere. Este, de asemenea, una dintre cele mai scumpe picturi din toate timpurile, deoarece a fost vândută pentru 71,5 milioane de dolari în 1998 şi face parte acum dintr-o colecţie privată.
 
 
Naşterea lui Venus, după modelul iubit de Medici
 
Nasterea lui Venus a lui Botticelli a fost primul nud în întregime, non-religios şi a fost făcut pentru Lorenzo de Medici.
 
Se spune că figura zeiţei iubirii a avut-o drept model pe Simonetta Cattaneo Vespucci, care şi-a împărţit favorurile cu Lorenzo şi fratele său mai mic, Giuliano.
 
Venus este aruncată pe ţărm într-o cochilie gigantică de zeii vântului Zephyrus şi Aura, personificarea primăverii pe pământ.
 
Nu este surprinzător că Venus a atras furia călugărului dominican Savonarola, cunoscut pentru represiunea fundamentalistă asupra gusturilor seculare ale florentinilor, drept pentru care a ars pe rug multe cărţi, opere de artă şi alte obiecte „profane”. „Naşterea lui Venus” a scăpat ca prin minune de incinerare.
 
Botticelli, totuşi, a fost atât de speriat de incident încât a renunţat pentru o vreme la pictură.
 
„Naşterea lui Venus”, un tablou al lui Sandro Botticelli creat în jurul anului 1485 - 1487, o descrie pe zeiţa Venus (sau Afrodita, aşa cum este cunoscută în mitologia greacă) ieşind din mare, pe o cochilie, în conformitate cu mitul care explică naşterea ei. 
 
Astăzi, pictura este ţinută în Galeria Uffizi din Florenţa.
 
 
Un „Sărut” geometric din aur
 
Este cea mai faimoasă pictură a lui  Gustav Klimt. „Sărutul” este o reprezentare realistă, dar geometrică, a unui cuplu care se sărută, terminat în 1908 la Viena, Austria. Ceea ce face ca această piesă să fie diferită de celelalte picturi este faptul că încorporează frunze de aur pe pânză (pe lângă uleiuri).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările