Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO Centre de carantină împotriva coronavirusului în taberele şcolare din Vâlcea. Ce condiţii oferă

0
26 Feb 2020 13:03:42
Autor: Daciana Mitrache
Taberele şcolare din judeţul Vâlcea - Cozia Căciulata şi Brădişor transformate în centre de carantină pentru persoanele venite din străinătate infectate cu coronavirus Foto colaj
Taberele şcolare din judeţul Vâlcea - Cozia Căciulata şi Brădişor transformate în centre de carantină pentru persoanele venite din străinătate infectate cu coronavirus Foto colaj

Autorităţile vâlcene au identificat câteva spaţii pe care le pot transforma în centre pentru carantinarea persoanelor care vin din zonele afectate de coronavirus.

GALERIE FOTO
 
Este vorba de 165 de locuri de cazare în trei tabere şcolare, un internat şi spital, a căror capacitate totală de cazare este mult mai mare, dar restul spaţiului va fi folosit de către personalul medical.
 
„Prefectura Vâlcea informează că, în contextul situaţiei actuale de circulaţie a noului coronavirus (COVID-19) şi în special a situaţiei din Italia unde se află o comunitate mare de români, s-au identificat mai multe spaţii la nivelul judeţului în care să fie făcută carantinarea persoanelor care vin din zonele afectate”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Vâlcea.
 
Este vorba despre taberele şcolare de la Cozia (60 de locuri), Căciulata (50 de locuri) din Călimăneşti şi Brădişor (25 locuri) din Malaia. Tot la Călimăneşti s-au mai găsit 24 de locuri într-un corp (C) al Liceului Tehnologic de Turism. La Drăgăşani s-au identificat doar şase locuri în Centrul de Recuperare Neuromotorie. 
 
În tabelere şcolare menţionate există camere cu câte 2 - 5 paturi, dotate cu încălzire centrală, în mai multe corpuri de clădire / vile. Condiţiile nu sunt strălucite, fiind similare celor de o stea, cel mult două. 
 
Autorităţile caută în continuare şi alte spaţii pentru a amenaja centre de carantină care să îndeplinească criteriile de cazare: apă caldă/ rece, căldură, iluminat. Acestea vor fi verificate de către reprezentanţii Prefecturii, Direcţiei Sanitare Publice (DSP) şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
 

Nici un caz de coronavirus

 
Până în prezent, în judeţul Vâlcea, nu au fost înregistrate cazuri care să necesite intrarea în carantină în astfel de centre. Trei persoane care s-au întors din străinătate: Franţa, Germania şi Spania au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe, din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, acuzând diverse afecţiuni medicale, dar nu sunt suspecte de infecţia cu coronavirus, susţin autorităţile. Alte patru persoane venite din China la începutul lunii, au ieşit deja din autoizolarea de la domiciliu, după ce 14 zile au fost monitorizate de către medicii de familie şi medicii DSP. 
 

Pentru cine sunt centrele de carantină

 
Centrele sunt destinate persoanelor care vin din China continentală ori din localităţile italiene unde s-a răspândit coronavirusul. Este vorba despre Lombardia şi Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano.
 
În centrele identificate, se va sta 14 zile sub monitorizare medicală, potrivit dispoziţiilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
 
„Persoanele care vin din alte localităţi, din aceste două regiuni din Italia, vor intra în izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în ţară”, au mai precizat autorităţile.
 

Centre de testare rapidă doar în oraşele mari

 
Celor care s-au întors în ţară şi prezintă febră ridicată, tuse şi dificultăţi de respiraţie li se recomandă să apeleze numărul de urgenţă 112, menţionând simptomele, precum şi istoricul de călătorie recent. „Persoanele asimptomatice se vor izola la domiciliu timp de 14 zile şi vor fi monitorizate de către medicii de familie şi personalul DSP Vâlcea”, se mai precizează în comunicatul Prefecturii Vâlcea. 
 
În Vâlcea nu există un centru pentru depistarea rapidă a coronavirsului. În cazul unei suspiciuni, pacientul va fi transportat de paramedicii ISU Vâlcea la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Aceştia vor folosi pentru a se proteja costume speciale precum cele folosite la intervenţiile biologice, radiologice şi chimice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii