FOTO Ce drepturi ai dacă eşti reţinut şi dus la Poliţie. Amenda aplicată pentru refuzul de a declina identitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă puterile sporite pe care le conferă poliţiştilor, nouă legislaţie aduce şi o serie de clarificări în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile cetăţeanului.

Tragedia de la Caracal a dus la schimbarea legislaţiei în România. Anumite prevederi din Legea 192 / 2019, intrată în vigoare la finele lunii ianuarie, te duc cu gândul la filmele poliţiste americane, mai ales când vine vorba despre drepturile cetăţeanului.

Spre exemplu, în cazul în care eşti reţinut şi dus la Poliţie, poliţistul este obligat să te informeze cu privire la motivele pentru care s-a decis o astfel de măsură împotriva ta, înainte de a fi condus la secţie.

De asemenea, trebuie să ţi se spună ce drepturi ai, precum şi faptul că poţi face contestaţie împotriva dispunerii măsurii, înainte ca ea să înceteze. Contestaţia trebuie depusă la şeful ierarhic superior al poliţistului care v-a dus la secţie sau chiar la poliţistul cu pricina. Partea bună este că nu poţi fi reţinut mai mult de 8 ore, pentru identificare.

  

Dacă eşti minor ai dreptul de aţi informa părinţii, tutorele sau reprezentantul legal. De asemenea, trebuie să primeşti o copie a procesului-verbal întocmit cu această ocazie.

Se aplică şi la noi regula: „Nu spun nimic, decât în prezenţa unui avocat”, cu care poţi comunica în condiţii care să asigure confidenţialitatea. Există şi o excepţie însă în acest caz. Dacă ceea ce ştii poate duce la identificarea ori la înlăturarea unei stări de pericol iminent la adresa vieţii, sănătăţii sau integrităţii corporale a ta ori a altei persoane, eşti obligat să oferi aceste informaţii şi în absenţa avocatului. 

Poţi cere însă să anunţi un membru de familie sau o persoană de încredere asupra situaţiei în care te afli şi chiar să ceri să fi consultat de un medic, dacă ai nevoie. Dacă vrei însă ca doar un anumit medic să te consulte, acest lucru se face doar pe cheltuiala ta. Dacă prezinţi simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenţei medicale de urgenţă, poliţistul este obligat să ceară acordarea acestei asistenţe de specialitate cât mai repede cu putinţă.

Dacă ai un un handicap auditiv, eşti mut sau surd, poţi beneficia de serviciile unui interpret ori ale unei persoane cu aptitudini de comunicare. 

În ce condiţii poţi fi dus la secţia de poliţie

Poliţistul te poate duce la secţie în anumite condiţii: atunci când nu-ţi poate stabili pe loc identitatea, ori are motive să creadă că identitatea declarată nu este cea reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; dacă din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra ta, îi dai motive să suspecteze că ai comis sau te pregăteşti să comiţi o ilegalitate; dacă prin acţiunile pe care le faci îţi pericliteezi viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a ta ori a altei persoane sau ordinea publică; dar şi dacă luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru tine sau pentru ordinea publică.

Nu mai suntem obligaţi să avem buletinul la noi, dar refuzul legitimării ne poate costa scump

Nu mai suntem obligaţi să ţinem în permanenţă asupra noastră un act de identitate. Identitatea poate fi verificată acum în bazele electronice de date. Dar, atenţie: refuzul de a da informaţii pentru identificare sau de a te prezenta la sediul poliţiei, se pedepseşte cu amenzi care ajung până la 1.500 de lei. Însă, în 15 zile, contravenţia poate fi plătită la jumătate din sancţiunea minimă - 250 de lei.

Când poţi fi legitimat

Există anumite condiţii şi în ceea ce priveşte legitimarea: dacă încalci legea, ori există suspiciuni în acest sens; există bănuieli că ai fost prezent la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori ai cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta; soliciţi sprijinul sau intervenţia organelor de poliţie, ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilităţii, consumului de alcool sau a altor substanţe psihoactive ori a altor asemenea circumstanţe, ai nevoie de sprijinul organelor abilitate.

De asemenea, ţi se va cere să te legitimezi dacă descrierea ta corespunde cu a unei persoane dată în urmărire, deţii asupra ta bunuri sau te deplasezi cu un vehicul, o ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii; dacă desfăşori o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori eşti implicat într-o procedură legală în faţa unei autorităţi sau instituţii publice; dacă încerci să pătrunzi sau te afli într-un spaţiu în care accesul este controlat; cu ocazia unor controale sau razii, atunci când sunt căutaţi infractori sau bunuri provenite din infracţiuni ori chiar acţiuni teroriste; dacă în aceste cazuri există obligaţia legală de a ţi se stabili identitatea.

Legea îl obligă pe poliţist să spună celor cărora le cer să se legitimeze care este motivul legitimării, dar şi să se prezinte, indiferent dacă este în civil sau în uniformă.

Modalităţi prin care se poate face legitimarea

Poliţistul vă poate cere, atunci când vă legitimează, să ţineţi mâinile la vedere şi, să renunţaţi, dacă este cazul, la obiectele care pot fi folosite pentru un atac armat. Atacul armat presupune folosirea unei arme de foc sau a unor obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a celor din jur.

În cazul percheziţiei corporale, trebuie să adoptaţi o poziţie inofensivă: ţinerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul; depărtarea picioarelor; adoptarea poziţiei şezut; adoptarea poziţiei culcat; altă poziţie a corpului care previne săvârşirea unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului şi respectă demnitatea umană. 

Femeile însărcinate nu sunt obligate să adopte poziţiei şezut sau culcat, dacă sarcina este vizibilă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor. 

Dacă vă apropiaţi de poliţist după ce aţi fost somat, acest lucru poate fi considerat acţiune violentă şi tratată ca atare. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite