FOTO Elevii care s-au organizat să lupte cu lipsa săpunului şi a hârtiei igienice din toaletete şcolilor, precum şi cu bursele şcolare derizorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi elevi vâlceni au creat o asociaţie menită să lupte pentru drepturile copiilor şi a tinerilor din judeţ, după modelul existent deja în ţară, la Constanţa şi Bacău.

GALERIE FOTO 

Cu sprijinul asociaţiei „Mişcăm Vâlcea” şi luând exemplu modalităţile de acţiune pe care le-au găsit elevii din alte judeţe pentru a-şi apăra drepturile, adolescenţii vâlceni s-au decis să înfiinţeze în „oraşul domniei lui Mircea cel Bătrân” o structură care să lupte în interesul şi în numele lor. Este vorba despre AVE – Asociaţia Vâlceană a Elevilor. 

Până când organizaţia va obţine şi personalitate juridică, cel mai probabil la finele acestui an, s-au identificat deja primele probleme cu care se confruntă elevii din Vâlcea: inexistenţa burselor şcolare şi lipsa săpunului şi a hârtiei igienice din toaletele şcolilor, deşi toate acestea la nivel teoretic există, în sensul că sunt stabilite prin lege. 

Totul a început să prindă contur după ce fondatorul Asociaţiei „Mişcăm Vâlcea”, Vlad Ciobanu, a reuşit să faciliteze o întâlnire a elevilor din Râmnic cu două figuri emblematice pentru mişcarea elevilor din România, din Constanţa şi Bacău, Alex Manda şi Cristian Ghingheş. Se întâmpla astă-vară. Cu acea ocazie, adolescenţii au înţeles că problemele lor nu sunt singulare, că au mai trecut şi alţii prin ele, găsind soluţii şi luptând cu sistemul şi chiar cu autorităţile. Au reuşit în ciuda vârstei fragede, a lipsei de experienţă, a piedicilor pe care le-au întâmpinat şi au dat dovadă că şi în România se pot îndrepta lucruri atunci când există persoane dispuse să-şi dedice timpul şi să implice. 

În concepţia creatorilor săi, AVE reprezintă un model pentru a înţelege ce putere ai ca cetăţean, chiar dacă eşti elev şi cum poţi să ţi-o exerciţi, începând prin a-ţi guverna propria viaţă, cu cât mai devreme cu atât mai bine. Pe scurt, AVE este o asociaţie făcută de către elevi, pentru elevi, al cărei scop declarat este acela de a identifica şi rezolva problemele acestora.

„Este o chestie de igienă civică să înveţi să te descurci cu drepturile tale”

Pentru că şi elevii din Vâlcea se confruntă cu probleme, în general aceleaşi cu cele existente la nivel naţional, „cu cât se obişnuiesc mai devreme şi învaţă din timp ce este bine să facă şi ce nu, ce pot să facă şi ce ar fi bine să evite ori să facă altfel, cu atât mai bine pentru ei. Este o chestie de igienă civică să înveţi să te descurci cu drepturile tale, să ţi le cultivi, să ţi le aperi, să ţi le creşti şi, cel mai fain, să te prinzi cum poţi să lucrezi cu alţi oameni, pentru că unde-s mulţi puterea chiar creşte”, sunt de părere cei cinci membri fondatori, prin vocea lui Vlad Ciobanu, care face parte şi din această asociaţie.

Primul lucru realizat până acum de către cei de la AVE, a fost să-şi aleagă o structură de conducere al cărei preşedinte este Sebastian Badea, elev în ultimul an la Colegiul Naţional Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea. Fondatorii provin din Clubul de Debate al Şcolii de Dezbateri - proiect creat şi derulat de Asociaţia „Mişcăm Vâlcea”, dar numărul colaboratorilor este de ordinul zecilor şi cuprinde tot judeţul. 

În aşteptarea personalităţii juridice a structurii – o formă prin care elevii se pot reprezenta mai bine în relaţia cu autorităţile şi la nevoie se pot lupta cu acestea şi sistemul, AVE a identificat deja o serie de probleme cu care se confruntă elevii vâlceni. La Constanţa spre exemplu, pentru probleme similare, asociaţia omoloagă a ajuns până în instanţă şi a câştigat.

Unul dintre neajunsurile identificate de către elevi priveşte neacordarea burselor şcolare – un drept care deşi este stabilit prin lege nu e aplicat, pe motiv că administraţiile locale nu dispun de fonduri. Altă problemă este legată de lipsa materialelor de igienă persoanlă din şcoli: în speţă a săpunului şi hârtiei igienice din toaletele elevilor.

Raportări în luna martie

În urma cercetărilor, membrii au descoperit şi punctele nevralgice care au impedicat aceste drepturi să fie implementate. Ca să înţeleagă exact situaţia şi fenomenul cei de la AVE şi-au creat o pagină de Facebook în care-şi promovează acţiunile pentru a se face cât mai bine cunoscuţi şi au conceput o serie de sondaje legate de problemele existente în şcoli.

Spre exemplu, la subiectul dedicat burselor şcolare au dorit să afle în ce şcoli sunt probleme, câţi copii au beneficiat de burse, ce tip, cuantumul acestora, dar şi părerile colegilor vizavi de utilitatea unor burse ori cine cred ei că este responsabil pentru că nu se acordă.  

Între timp, până la reglementarea situaţiei juridice, AVE şi-a definit statutul şi şi-a trasat direcţiile spre care îşi va îndrepta atenţia. Spre exemplu, în primăvară va prezenta rapoarte detaliate despre situaţia burselor şcolare şi igiena din toaletele şcolilor.

„Până în martie se va lua legătura cu asociaţiile de părinţi şi profesori, cu ministerul şi primăriile pentru a afla care este situaţia exactă, unde au existat probleme, de ce nu s-au găsit soluţii şi ce se poate face mai departe. Important în astfel de demersuri este ca fiecare dintre toţi cei  implicaţi în chestiune să spună de ce anume au nevoie şi să existe şi un mediator al acestor probleme”, mai este de părere Vlad.  

„Primul pas este să ne dăm seama care este problema şi cum punem soluţiile în practică”

„Nu cred că există nici o primărie din România care să spună cu mâna pe inimă că nu este interesată de soarta elevilor săi. Toţi le vor binele: profesorii, primăria, consiliul judeţean, părinţii. Şi atunci, rămâne întrebarea justă: unde anume se împotmolesc intenţiile bune? Şi cum le putem scoate de acolo? Primul pas este să ne dăm seama care este problema: câţi bani trebuiau să ajungă, la ce oameni şi să conştientizăm cât bine ar putea să facă dacă ele s-ar acorda şi ce se poate face pentru a se pune în practică aceste soluţii”, sunt de părere cei de la AVE.

Masă rotundă cu toţi factorii implicaţi

Iar ca să transpună dorinţa în realitate, au prevăzut că vor trebui să organizeze nişte evenimente la care să participe toţi factorii implicaţi în proces: „Fiecare om de la ”masa rotundă” va putea să spună ce a încercat să facă în acest sens, unde s-a împotmolit, în aşa fel încât să-i determinăm pe toţi să-şi  dorească să ceară ajutor şi să facem ca taberele acestea să se ajute între ele, astfel încât să se obţină bursele şcolare – cât mai multe şi cât mai mari”, sună planul de bătaie al adolescenţilor decişi să se lupte şi să învingă metehne, mentalităţi, sisteme.

„E uşor să mergi la Primărie să spui că nu e hârtie igienică, dar asta nu va rezolva problema”

Iar după identificarea problemelor a mai fost un pas până la găsirea soluţiilor prin care intenţionează să abordeze chestiunile în cauză: „Nu este de ajuns doar să descoperi o problemă şi să trâmbiţezi că ea există, aşteptând ca alţii s-o rezolve. Ea trebuie conştientizată în aşa fel încât să se găsească cât mai rapid cele mai bune soluţii pentru rezolvarea ei. Este uşor să mergi la Primărie să spui că nu e hârtie igienică în toaletele şcolilor, dar asta nu va rezolva problema. Nu va fi deloc uşor să stai la discuţii cu autorităţile, cu decidenţii. Dacă mergem la părinţi, la profesori, la Primărie, cu temele nefăcute, cu solicitări prost formulate, cu mai multă emoţie decât raţiune, atunci ne tăiem singuri creanga de sub noi. Şi atunci, dacă tot mergem pe această direcţie, s-o facem profesionist, prietenos şi să avem o entitate care-şi propune rezolvarea problemelor existente”.

Identificarea piedicilor

Un alt pas în rezolvarea problemelor, identificat de elevii vâlceni, îl reprezintă piedicile care au determinat ca bursele şcolare să nu poată să fie acordate, în ciuda faptului că, an de an, şcolile întocmesc situaţia potenţialilor beneficiari. Şi nu sunt puţini, pentru că Vâlcea se poate lăuda deopotrivă cu o mulţime de olimpici, dar şi cu foarte mulţi copii care întrunesc condiţiile necesare pentru alocarea burselor sociale. 

„Ca să se acorde burse trebuie să existe nişte hotărâri de Consiliu Local (CL). Legea spune că ele trebuie date, dar Consiliul Local este suveran pe teritoriul său administrativ. Nici măcar un tribunal nu poate să impună Consiliului Local ce să scrie în hotărârea de CL pentru că atunci se substituie autorităţii. Legea ni se pare un pic ciudat formulată”, au remarcat reprezentanţii AVE.

„La transportului elevilor, Râmnicu Vâlcea este una dintre poveştile de succes ale ţării”

O altă problemă a elevilor existentă în multe judeţe ale ţării este legată de transportul elevilor, în special a celor din mediul urban, pentru că în mediul rural, în general există microbuzele şcolare puse la dispoziţie de primării sau şcoli. Numai că, din fericire, la Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, administraţia locală a găsit o soluţie în aşa fel încât toţi elevii care doresc să poată beneficia de transport public gratuit spre şi de la şcoală. Problema o ridică transportul intrajudeţean, în ceea ce priveşte condiţiile de transport, dar aceasta reprezintă o problemă dintr-o altă categorie.

„Ce încercăm noi să facem este să luăm Legea Educaţiei şi orice alte acte normative care dau drepturi elevilor şi să ne asigurăm că ce prevede legislaţia chiar se întâmplă. Dacă vom reuşi să punem în aplicare ce prevede legea, abia apoi putem să impunem alte condiţii pe care legiuitorul nu le-a prevăzut. Momentam, problema presantă este legată de neaplicarea legilor existente, în lipsa unui mecanism de aplicare al lor. Din punct de vedere al transportului elevilor, probabil că Râmnicu Vâlcea este una dintre poveştile de succes ale ţării”, au mai remarcat cei de la AVE.

Săpunul şi hârtia igienică - „obiecte de lux” în şcolile vâlcene 

O altă problemă presantă identificată de cei de la AVE este legată de igiena din băile şcolare – în lipsa hârtiei igienice şi săpunului. În acest moment, elevii aduc hârtie ori săpun de acasă sau strâng bani  pentru aceste „obiecte de lux”. Obiceiul, deşi nu este recunoscut oficial, este practicat inclusiv la grădiniţe şi cămine.

Administratorii şcolilor susţin că nu sunt prevăzute expres în buget fonduri vizând asigurarea obiectelor de igienă personală, motiv pentru care se identifică tot felul de portiţe legislative şi se cumpără astfel de bunuri, care apar însă în toaletele şcolare cu precădere în perioada în care se fac controale de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică, pentru că legea prevede obligativitatea existenţei lor. 

Practic, elevii de la AVE caută acum un model demn de urmat – o şcoală în care igiena din toaletele şcolare nu este doar un deziderat, pentru ca el să poată să fi prezentat ca exemplu pentru a fi urmat de cât mai mulţi. Astfel oamenii care au găsit soluţii sunt puşi să le vobească celor care susţin că acestea nu există. 

„Jucăm un joc pe termen lung, în sensul că dacă bugetul pe 2020, 2021 este prevăzut şi pentru această chestiune, atunci elevii au câştigat şi acest aspect”, susţin reprezentanţii AVE. 

Între timp, ei participă la cât mai multe întâlniri ale asociaţiilor elevilor din alte judeţe pentru a învăţa din practica acestora, dar şi pentru a schimba opinii şi a stabili împreună obiective de acţiune pentru viitor. Şi, nu în ultimul rând, ţin legătura în permanenţă cu Consiliile de elevi din fiecare şcoală, pentru a fi conectaţi în permanenţă la situaţia existentă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite