FOTO Fenomenul furturilor de apă din reţeaua publică în vârf de munte: facturi între 1.000 şi 4.000 de lei, în loc de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Branşamente ilegale la reţeaua publică de apă, un fenomen în Vâlcea, Foto: saptamana.net
Branşamente ilegale la reţeaua publică de apă, un fenomen în Vâlcea, Foto: saptamana.net

După mai mulţi ani în care a mers pe pierdere, Apavil SA, operatorul regional de apă şi canal din Vâlcea, a început să caute cauza problemei. Societatea al cărei acţionar majoritar este Primăria Râmnicu Vâlcea furnizează apă potabilă în aproape jumătate dintre cele 89 de localităţi ale judeţului. Cu toate acestea, obţine profit numai în două dintre ele. O amplă acţiune de verificare a reţelelor de apă a scos la iveală furturi masive din sistem.

GALERIE FOTO 

Furtul de apă din reţeaua publică a devenit o practică în mod special în zonele rurale. Fenomenul a fost descoperit în urma unei campanii de depistare a cauzelor care duc la pierderi în bugetul operatorului regional de apă şi canal, din Vâlcea, după ce s-a constatat că nu este vorba de fisuri în conducte.

Fenomenul furturilor din reţea a fost depistat în nordul judeţului, unde reţeaua de apă în sistem centralizat s-a executat pe coclauri, în vârf de munte şi este mai greu de ajuns şi constatat vreo problemă.

Inspectorii Apavil au verificat 55 din cele 343 de gospodării existente în comuna Perişani şi au constatat că în aproape jumătate, mai precis în 22, s-au făcut branşări ilegale, nişte „by-pass-uri” înainte de contoarul de apă. Şi astfel au descoperit şi cauza care determina dispariţia unor „cantităţi industriale” de apă. 

Cum furtul de apă din sistemul public reprezintă infracţiune, operatorul de apă şi canal va înainta plângeri în instanţă pe numele celor care sustrăgeau apă, care se vor alege cu dosare penale. 

Reprezentanţii Apavil sunt convinşi că fenomenul de le Perişani nu este unul izolat şi că n-au descoperit decât o mică parte dintre cei care se fac vinovaţi de pierderile masive pe care le suportă societatea.

Contactat telefonic, primarul localităţii Perişani, Ion Sandu ne-a declarat că este convins că practica de la Perişani se întâlneşte şi în alte zone ale judeţului, dar şi că toţi cei care au fost găsiţi cu branşamente ilegale aveau şi câte un branşament legal. Altfel spus, se înregistra mai puţin decât se consuma şi la o primă vedere oamenii păreau de bună credinţă. 

Vâlcea

În plus, şeful administraţiei locale este convins că localnicii vor alege în locul dosarelor penale să plătească paguba, care se variază în funcţie de gospodărie între 1.000 şi 4.000 de lei. 

Ion Sandu crede că o parte din vină îi aparţine şi operatorului regional de apă din cauza preţurilor practicate, mai ales că: „La noi, la Perişani, izvoarele curg de pretutindeni. Este zona cu cea mai bună pânză freatică din nordul judeţului. Din ce am înţeles, majoritatea au apometre, dar au mai făcut un racord, înaintea branşamentelor legale, pentru o bucătărie de vară sau ceva de acest gen. Deci nu este un furt total de apă. N-aş vrea să se înţeleagă că încurajez hoţia, dar după politica de preţuri a Apavilului, aceşti oameni au plătit şi răsplătit apa consumată.”

Preţurile mari sunt justificate de pierderile comparabile din sistem, se justifică cei de la Apavil. Sandu recunoaşte însă că era nevoie de un sistem centralizat de apă, pentru că „nu este presiune suficientă”.     

„Am înţeles că le-au făcut facturi, le-au dat termen de plată, iar oamenii vor plăti. Şi, conform legii, dacă se recuperează prejudiciul, nu se mai merge mai departe pe cale legală şi penală”, a mai declarat primarul Ion Sandu pentru Adevărul. 

Din cele peste 40 de localităţi în care Apavil este operator de apă şi canal, societatea obţine profit doar în două dintre acestea, dintre care una este Râmnicu Vâlcea, municipiul reşedinţă de judeţ. Campania de depistare a problemelor care generează pierderi societăţii vâlcene va continua atât la Perişani, cât şi în restul zonelor arondate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite