FOTO Francezi de la Dacia, blocaţi pe munte, după ce s-au abătut de la potecă. Salvaţi de pe buza prăpastiei după 11 ore pe Cozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turişti francezi rătăciţi pe munte, pe Cozia - Vâlcea, salvaţi de jandarmii montani şi salvamontişti după o misiune periculoasă care a durat 11 ore, în imagine alături de salvatori; Foto: Adevărul
Turişti francezi rătăciţi pe munte, pe Cozia - Vâlcea, salvaţi de jandarmii montani şi salvamontişti după o misiune periculoasă care a durat 11 ore, în imagine alături de salvatori; Foto: Adevărul

Duminică, 10 februarie, doi turişti francezi s-au rătăcit în Parcul Naţional Cozia, în timp ce coborau de la cabana de lângă Releul Cozia. Mai bine de 11 ore le-a luat celor nouă salvatori ca să-i aducă pe străini în siguranţă la poalele muntelui. Misiunea de salvare a fost extrem de periculoasă. Ajunşi într-o zonă cu risc de avalanşe, în care mulţi au murit, francezii au fost la un pas de a cădea în gol, de la 200 metri.

GALERIE FOTO

Un apel telefonic la 112, a pus în mişcare un echipaj de jandarmi montani de Călimăneşti şi o echipă de salvamontişti din Râmnicu Vâlcea. Doi cetăţeni străini se rătăciseră pe munte în Parcul Naţional Cozia. Francezii aveau să declare ulterior că au greşit poteca de coborâre de la Cabana Cozia. Au intrat pe Valea Zăvodului, o zonă extraordinar de dificilă, în care, de-a lungul vremii, au murit mai mulţi oameni. Ultima misiune de salvare a avut loc aici chiar vara trecută.

Din locul unde au ajuns, exista o singură cale de scăpare şi anume aceea de a se întoarce la Cabana Cozia. Nu au mai putut să facă acest lucru din cauza porţiunilor cu nămeţi de peste 2 metri, a riscului extrem de ridicat de avalanşe din zonă, dar şi a faptului că au nimerit, nu se ştie clar cum, într-o zonă în care doar echipamentul de alpinism i-ar fi putut salva. Echipament pe care nu-l aveau în dotare, aşa că au fost nevoiţi să solicite ajutor.

Misiunea care a durat 11 de ore, în zone cu avalanşe, noapte, pe temperaturi scăzute

Iar ajutorul a venit din partea a trei jandarmi montani şi şase salvamontişti care i-au recuperat pe turişti, după o intervenţie dificilă, desfăşurată inclusiv pe timp de noapte. 11 ore de efort continuu, pe temperaturi scăzute, în zone cu risc de avalanşă – cam acestea au fost condiţiile în care s-a derulat misiunea de salvare, a treia de acest gen din Vâlcea, de la începutul acestui an.

„Nu puteau să se mai mişte din locul în care ajunseseră”

„Şi la urcare şi la coborâre am văzute porţiunile în care fuseseră deja avalanşe, şi de-o parte şi de alta a drumului. Dar, riscul cel mai mare era ca turiştii să intre în hipotermie, pentru că nu puteau să se mai mişte din locul în care ajunseseră”, au povestit după misiune reprezentanţii Salvamont Vâlcea. 

Norocul lor a fost că erau destul de bine echipaţi, chiar dacă nu dotaţi tehnic. Unul dintre turiştii francezi avea echipament de munte, dar celălalt avea în picioare adidaşi de alergat, fiind alergător montan. Ambii însă aveau o condiţie fizică destul de bună. 

„N-am înţeles nici noi de ce au părăsit poteca”

Cum au reuşit francezii să ajungă într-o zonă atât de periculoasă, în contextul în care poteca pe care coborâseră de la cabană era bine bătătorită de către alţi turişti şi, prin urmare, extrem de vizibilă, rămâne un mister. „N-am înţeles nici noi de ce au părăsit poteca, n-aveai cum să te rătăceşti pe ea. La un moment dat, au cotit la stânga şi au intrat pe Valea Zăvodului. Cred că nici dacă ar vrea, n-ar mai reuşi să mai ajungă vreodată pe acel traseu”, au mai spus salvamontiştii. 

Într-o zonă extrem de periculoasă din care ar fi putut cădea în gol 200 de metri

Blocaţi pe munte, într-o zonă în care ar fi putut să cadă în gol sute de metri, francezii au realizat că nu mai au nici o cale de acces: „Şi noi a trebuit să folosim, ca să putem ajunge în locul în care se blocaseră, pe o porţiune de 100 de metri până la ei, echipament de alpinism. Apoi a fost o altă zonă de căţărat în forţă, o zonă în care nu va exista niciodată traseu turistic”, au mai precizat salvatorii.

Chiar dacă nu au recunoscut acest lucru, probabil că au vrut să scurteze drumul şi fiind obişnuiţi ai muntelui la început nu s-au speriat de traseul dificil. Au realizat că au greşit mult prea târziu ca să poată să se mai întoarcă. 

Salvarea, venită din partea unui conaţional

Nu mică le-a fost mirarea când au descoperit printre salvatori un conaţional. Damian este cel care a înlesnit comunicarea cu turiştii rătăciţi pe munte. „A fost o situaţie inediată, fiindcă a avut ocazia de a-şi salva conaţionalii”, au povestit ulterior colegii salvamontistului de la Vâlcea.

Turiştii, angajaţi la Uzinele Dacia Piteşti, au profitat de weekend ca să vadă frumuseţea Carpaţilor dintr-un loc de legendă, cu peisaje de vis, aflat deasupra renumitei Văi a Oltului, în Parcul Naţional Cozia.

Sfaturi pentru turişti

„Recomandăm şi pe această cale iubitorilor de sporturi montane să abordeze aceste activităţi responsabil, folosind echipamente corespunzătoare, la nivelul de competenţă şi complexitate care să nu pună în pericol viaţa, atât individual cât şi la nivelul grupului.

Sfatul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor pentru aceia care vor să urce pe traseele turistice este să ceară informaţii salvatorilor din zonă, formând 0SALVAMONT sau apelând 112.

În afara echipamentului obligatoriu iarna: încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc. trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi, pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.

Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină naturală”, sunt recomandările primite din partea jandarmii montani de la Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite