FOTO VIDEO Icoanele de Cartea Recordurilor, în Anul Centenarului: „Sunt cele mai mari icoane şi unicul triptic din lume de acest gen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrarea executată de un vâlcean - profesor de artă - reprezentând un triptic din trei icoane gigant pentru a fi omologată în Cartea Recordurilor Foto Daciana Stoica

Un profesor de artă, de 27 de ani, din Râmnicu Vâlcea, Adrian Luţă lucrează la cel mai mare triptic din lume, un ansamblu din trei icoane pictate pe sticlă. Lucrarea, simbolizând Sfânta Treime, de 8 X 7 metri, demnă de Cartea Recordurilor, speră să fie omologată anul viitor, după ce o va finaliza, cel mai probabil în luna martie.

GALERIE FOTO

Fiecare icoană luată separat va avea cele mai mari dimensiuni pe sticlă – aproximativ 2,4  X 1,7 m - simbolizând câte o scenă religioasă, cea din centru - Învierea Domnului, iar celelalte două - Sfântul Antim Ivireanul - patronul spiritual al Râmnicului şi Sfântul Calinic de la Cernica, alături mănăstirile din Vâlcea – judeţul cu cele mai multe lăcaşuri de cult şi alte imagini cu simbolistică religioasă. Împreună vor alcătui un triunghi, înrămat în lemn.

Lucrarea este executată împreună cu cinci eleve de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, unde predă profesorul de pictură. 

Tripticul, ce va fi asamblat într-o ramă din lemn, executată de un tâmplar local, va fi expus mai întâi la Arhiepiscopia Râmnicului şi apoi la Palatul Parlamentului din Bucureşti, de anul viitor, după ce lucrarea va fi gata, cel mai probabil în luna martie. 

Adrian Luţă speră ca cei de la Guiness Book – Cartea Recordurilor să-i omologheze lucrarea în ansamblu: drept cel mai mare triptic din lume pe sticlă şi dacă este posibil şi separat, pentru cele mai mari icoane lucrate vreodată tot pe sticlă, în acril, după tehnica bizantină adaptată zilelor noastre, tehnică folosită şi la icoanele întâlnite în mănăstiri celebre, precum: Cozia, Horezu, Mănăstirea Dintr-un Lemn etc. 

Mai are o lucrare pe care vrea să o înscrie în Cartea Recordurilor

Autorul este unul şi acelaşi cu cel care lucrează în paralel o altă lucrare în Râmnicu Vâlcea despre care susţine că este unică în lume, nu prin tehnică, aceasta fiind inspirată de la Nicolae Grigorescu, ci prin dimensiuni şi materia folosită – este vorba despre imagini cu Râmnicul de altădată pictate pe 58 de panouri stradale fonice din plexiglass, amplasate în centrul oraşului.

Până acum au fost schiţate chipuri ale sfinţilor şi o serie de scene din Biblie, precum Botezul şi Învierea Mântuitorului, la lucrarea centrală, alături de scene din viaţa Mântuitorului şi praznicele împărăteşti, dar şi lăcaşuri de cult din Vâlcea, judeţul cu cele mai multe mănăstiri şi biserici din România. Celelalte două icoane îi vor avea în centru pe Sfântul Antim Ivireanul - patronul spiritual al Râmnicului, şi pe Sfântul Calinic de la Cernica, un alt fost episcop al Râmnicului, ca şi Antim Ivireanul.

Tripticul va fi sub forma unui triunghi, în care lucrarea centrală va fi deasupra, secondată de celelalte două, de-o parte şi de alta, toate încadrate de rame din lemn.  

„Va fi cel mai mare triptic din lume, compus de asemenea din cele mai mari icoane pe sticlă lucrate până acum”, explică profesorul Luţă. 

„E genial să lucrezi la acest proiect”

Ca şi în cazul picturilor stradale, şi la realizarea tripticului, Adrian Luţă are ajutoare – de această dată cinci dintre elevele sale de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, acolo unde predă.Copiii au fost aleşi în urma unei preselecţii, dintre cei mai buni, cu rezultate deosebite la concursuri.

Ioana Alexandra Marica, una dintre elevele implicate în proiect, consideră că „e genial să lucrezi la acest proiect”.

„Cea mai mare problemă a noastră este lipsa timpului. Lucrăm doar la sfârşit de săptămână, plus că două dintre elevele mele sunt şi în clasa a XII-a şi sunt conştient de eforturile pe care le fac ca să mă ajute”. Ioana face naveta de la Căzăneşti, în fiecare weekend, dar pasiunea ei, pe care a descoperit-o în clasa a V-a, când din cauza problemelor de sănătate a cunoscut arta sub formă de terapie, nu are limite.

Pentru cealaltă elevă de clasa a XII-a, Mirela Blănoiu, pasiunea a fost descoperită întâmplător, în timp ce îi admira pe alţii, pe internet, cum pictează, s-a hotărât să încerce şi ea. Abia atunci a descoperit că, deşi se credea lipsită de talent, acesta nu-i lipsea. 

Ambele eleve vor merge mai departe la Facultatea de Artă, ne-a mărturisit profesorul Luţă, care a recunoscut şi că visează să facă această lucrare de când avea 16 ani şi de atunci se tot gândeşte cum s-o pună în practică. 

Atelierul de la Grădina Zoo

A investit în ideea sa toate economiile - 2500 de lei, reprezentând panourile de sticlă tratate într-un mod special care să le facă rezistente în timp „dacă vor fi manevrate corect icoanele nu se vor degrada nici peste sute de ani”, dar şi culorile, pensulele, transportul şi altele, dar spune că la final tripticul său unicat probabil va valora peste 10.000 de lei. A primit şi sprijin. Spre exemplu, Primăria Râmnicu Vâlcea i-a pus la dispoziţie un atelier în cadrul Grădinii Zoologice, iar directorul de aici, Mihai Gheorghe le este alături ori de câte ori au nevoie de ceva.

Omologată la anul, după ce va fi finalizată în luna martie

Icoana gigant ar putea fi omologată la anul. Precedentul îi aparţine tot unei românce, Aurelia Bobocel care a reprodus „Cina cea de taină”, pe sticlă încălzită şi a fost omologată de Cartea Recordurilor în 2004, la dimensiunea de 2 X  1,08  m.

    

Profesorul susţine că nu ştie ce va face cu lucrarea după omologare, dacă o va dona sau o va vinde, deşi ar înclina spre prima variantă, dacă se va găsi un loc de expunere potrivit. 

Până atunci va fi expusă, graţie directorului de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, într-una din clădirile Arhiepiscopiei Râmnicului şi se duc tratative ca apoi să poată fi admirată şi la Palatul Parlamentului din Bucureşti. 

Vrea să doboare mai multe recorduri mondiale  

Adrian Luţă a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a studiat pictură şi restaurare. A absolvit masterul în acelaşi domeniu, iar acum este doctorand la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi. „Doresc să stăpânesc toate stilurile, dar merg mai mult pe stilul bizantin. Pictura bizantină transcede corpul omenesc, aşa cum a stilizat Brâncuşi chipul domnişoarei Pogany până a ajuns la esenţă”, ne declara cu o altă ocazie. 

  

Profesorul de pictură îşi doreşte să omologheze atât tripticul cu icoane cât şi lucrarea de pe cele 58 de panouri fonice stradale din centrul Râmnicului în Cartea Recordurilor, cu sprijinul Primăriei Râmnicu Vâlcea. 

Şi ne-a mărturisit că nu se va opri aici. Următorul proiect va cuprinde picturi pe discuri de vinil, dar aceasta este o altă poveste.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite