FOTO Legendele lui Moş Nicolae pe Glob şi cum a ajuns să fie confundat cu Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru români există o delimitare clară între Moş Nicolae şi Moş Crăciun, pentru alţi copii cei doi se confundă.

GALERIE FOTO

Se ştie despre Sfântul Nicholas / Nicolae că a fost un episcop care a trăit în secolul al IV-lea într-un loc numit Myra din Asia Mică, pe actualul teritoriu al Turciei de astăzi. Era un om foarte bogat, cu o reputaţie de persoană generoasă, pentru că obişnuia să-i ajute pe cei săraci. Există mai multe legende despre Sfântul Nicolae, pe glob, dar nu se ştie dacă vreuna dintre acestea este adevărată!

Cea mai faimoasă poveste despre Sfântul Nicolae, pomeneşte despre un om sărac cu trei fiice căruia Nicholas îi arunca în secret pe hornul casei câte un sac cu aur ca zestre pentru fetele sale. Prima pungă a căzut într-un ciorap agăţat deasupra focului, ca să se usuce. Isprava s-a repetat, cum spuneam, pentru fiecare din cele trei fiice. Numai că Nicholas a fost prins până la urmă de bătrânul tată, care s-a ascuns special ca să vadă cine este binefăcătorul. Deşi cel din urmă l-a rugat pe părinte să nu povestească nimic, faima a ajuns  departe şi de fiecare dată când cineva primea un cadou secret se credea că vine de la Nicholas.

Protectorul copiilor şi al marinarilor

Bunătatea l-a făcut să devină sfânt. Este considerat nu doar sfântul copiilor, ci şi protectorul marinarilor. 

O altă poveste aminteşte despre nişte marinari prinşi într-o furtună îngrozitoare pe coasta Turciei. Îngroziţi că se vor scufunda în valurile uriaşe, marinarii încep să se roage. Iar Sfântul apare dintr-o dată, pe punte, în faţa lor şi ordonă mării să se liniştească.

Se mai spune despre Sfântul Nicolae că a fost exilat din Myra şi apoi a fost închis în timpul persecuţiei de către împăratul Diocleţian. În 1087, rămăşiţele sale au fost furate din Turcia de către marinari comercianţi din Italia. Moaştele sfântului sunt păstrate astăzi într-o biserică cu Hramul Sfântul Nicolae din portul italian Bari. 

În zi de sărbătoare, pe 6 decembrie, în fiecare an, conform unei tradiţii, marinarii din Bari plimbă statuile sfântului pe mare, pentru a primi binecuvântarea acestuia pentru tot restul perioadei când se vor afla din nou pe valuri. 

O altă legendă pomeneşte despre William Cuceritorul care, în 1066, înainte de a pleca spre Anglia, s-a rugat Sfântului Nicolae cerându-i să-l ajute să câştige bătăliile, lucru care s-a şi întâmplat. 

Cum a devenit Sfântul Nicolae Moş Crăciun

În secolul al XVI-lea, în Europa de Nord, după reformare, povestirile şi tradiţiile despre Sfântul Nicolae au devenit nepopulare. În Franţa a luat numele de «Père Nöel».

În unele ţări, inclusiv în zone ale Austriei şi Germaniei, Sfântul Nicolae este întruchipat de «Christkind», un copil cu părul auriu, cu aripi, care de fapt îl simbolizează pe copilul Isus.

În SUA, la începuturi, numele său a fost «Kris Kringle» care provenea tot de  la «Christkind». Ulterior, coloniştii olandezi din SUA au adus cu ei şi vechile poveşti ale Sfântului Nicolae. Iar acestea s-au întâlnit cu poveştile despre Kris Kringle şi Nicholas s-a transformat încet în «Sinterklaas» care pe parcurs a devenit «Moş Crăciun» adică «Santa Klaus»!

Multe ţări, în special cele din Europa, sărbătoresc ziua Sfântului Nicolae pe data de 6 decembrie. În Olanda şi în alte ţări europene, printre care şi România, copiii lasă încălţările curate în seara de ajun, pe 5 decembrie, ca să fie umplute cu cadouri. Unii sunt convinşi că dacă pun şi morcovi şi fân pentru caii/renii moşului vor fi recompensaţi cu dulciuri.

Din nou, popular în epoca victoriană, prin intermediul poeziilor

Sfântul Nicolae a devenit din nou popular în Epoca victoriană, când scriitori, poeţi şi artişti au redescoperit vechile povestiri.

În 1823, a fost publicată faimoasa poezie «O vizită a Sfântului Nicolae» sau «Noaptea din ajunul Crăciunului». Dr. Clement Clarke Moore a susţinut ulterior că a scris-o pentru copiii săi. Unii cercetători cred şi acum că ea a fost scrisă de fapt de Henry Livingston, Jr., care era o rudă îndepărtată a soţiei Dr. Moore. 

Poemul îl descrie pe Sfântul Nicolae într-o sanie trasă de opt reni, fiecare având un nume. Denumirile acestora au devenit cunoscute graţie piesei «Rudolph, renul cu nasul roşu», scrisă în 1949.

Tatăl Crăciun din Marea Britanie şi americanul Moş Crăciun au devenit din ce în ce mai asemănători cu timpul.

Mulţi susţin că «Moşul» - «Santa» locuieşte la Polul Nord. În Finlanda, localnicii spun însă că el trăieşte în nordul Laponiei.

Indiferent unde ar locui, toţi sunt de acord că el călătoreşte plutind pe cer, cu sania lui trasă de reni, coboară pe hornul caselor, noaptea şi lasă cadouri sub bradul de Crăciun sau în şosetele atârnate de şemineu.

Un şemineu cu ciorapi agăţaţi

Majoritatea copiilor primesc cadouri în noaptea de Crăciun sau dimineaţa devreme, dar în unele ţări se primesc cadouri doar în noaptea de Sfântul Nicolae, pe 5 decembrie. Locul pungii cu aur, din ciorap a fost luat de mandarine, dulciuri sau alte fructe aurii. 

În România, conform tradiţiei, se primesc cadouri de ambele sărbători.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite