Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO Magistraţii nu sunt de acord cu hotărârea unui Inspectorat Şcolar de desfiinţare a două licee. Ce legătură există cu două foste unităţi militare

0
25 Jun 2019 18:59:49
Autor: Daciana Mitrache
Sentinţă judecătorească privind hotărârea ISJ Vâlcea privind desfiinţarea unor licee Foto colaj cu instituţiile implicate: Tribunal Vâlcea, Inspectorat Şcolar, Liceul Oltchim, Liceul Henri Coandă
Sentinţă judecătorească privind hotărârea ISJ Vâlcea privind desfiinţarea unor licee Foto colaj cu instituţiile implicate: Tribunal Vâlcea, Inspectorat Şcolar, Liceul Oltchim, Liceul Henri Coandă

Luni, 24 iunie, magistraţii Tribunalulului Vâlcea s-au pronunţat în cauza privind desfiinţarea a două licee din judeţ. Decizia însă nu este definitivă. Dar povestea din jurul intereselor privind patrimoniul acestor unităţi şcolare continuă.

GALERIE FOTO

În anul şcolar 2018 – 2019, din organigrama învăţământului vâlcean au dispărut două licee – „Oltchim“ şi „Henri Coandă“, după ce consilierii locali (CL) din Râmnicu Vâlcea au aprobat reorganizarea prin desfiinţarea celor două unităţi şcolare, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea (IŞJ) şi-a dat avizul.

Numai că hotărârea IŞJ a fost atacată în instanţă de către Sindicatului personalului din învăţământului preuniversitar Vâlcea. Tribunalul Vâlcea s-a pronunţat luni, 24 ianuarie, în această privinţă, dând o soluţie în dosarul 1843/90/2018: „Admite cererea reclamantei, precum şi cererea de intervenţie. Anulează în parte hotărârea Consiliului de Administraţie (CA) al Inspectoratului Judeţean Şcolar Vâlcea cu privire la avizul conform pentru reorganizarea prin divizare totală a Liceului Tehnologic Henri Coandă şi a Liceului Tehnologic Oltchim”, se mai spune în sentinţă fără să se ofere şi alte detalii. 

Sentinţa nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs, lucru care se va şi întâmpla, cu siguranţă, date fiind planurile Primăriei Râmnicu Vâlcea cu privire la viitorul patrimoniului aparţinând fostelor licee. 

„Rămâne în aer o altă decizie, este doar o victorie de etapă”

„Adoptând o asemenea hotărâre rămâne în aer o altă decizie a Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea nr. 30/30.01.2018 prin care s-a dat avizul pentru „reorganizarea prin divizare totală” a celor două licee vâlcene!”, este de părere unul dintre liderii sindicali din învăţământul vâlcean, profesorul Tiberiu Pană, unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai acestei iniţiative. 

Sindicalistul recunoaşte însă şi că: „Este doar o victorie de etapă! În primă instanţă, s-a anulat "în parte" hotărârea CA-ului IŞJ Vâlcea!”.

„Vă amintiţi câtă energie s-a consumat, în ultimii doi ani, în problema desfiinţării celor două licee din Râmnicu Vâlcea: Liceul Tehnologic Oltchim şi Liceul Tehnologic Henri Coandă. Felicitări magistraţilor care au avut curajul să adopte o asemenea hotărâre care produce spaimă şi o stare de teamă justificată printre emitenţii / votanţii Hotărârii CA al IŞJ, prin care s-a dat avizul pentru „reorganizarea prin divizare totală” a celor două licee vâlcene! În fibrilaţie trebuie să intre şi Instituţia Prefectului Vâlcea, precum şi majoritatea din Consiliul Local al municipiului!”, spune liderul de sindicat, printre altele, pe pagina sa de socializare.

Desfiinţarea motivată de gradul scăzut de ocupare a şcolilor şi interesele imobiliare

Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a aprobat în şedinţă extraordinară decizia de a scoate din lista unităţilor şcolare Liceul Tehnologic Oltchim şi Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, motivându-se gradul scăzut de ocupare a acestor şcoli. Reţeaua şcolară pentru 2018 - 2019 a fost aprobată definitiv în CL după avizul Inspectoratului Şcolar. Peste 700 de elevi ai celor două instituţii au fost  transferaţi la alte şase licee din municipiu, în funcţie de profil, în ciuda  nemulţumirilor şi protestelor organizate de elevi, părinţi şi profesori. 

Aceştia au acuzat părţile implicate de interese imobiliare, susţinând că dedesubturile acestor decizii pleacă de la o poveste mai veche legată de Universitatea de Stat Piteşti. 
 
Universitatea de Stat Piteşti, care şi-a deschis o filială în Râmnicu Vâlcea în urmă cu un deceniu şi jumătate, a reuşit, cu ajutorul autorităţilor, să obţină în Râmnicu Vâlcea proprietăţile fostelor Unităţi Militare de Geniu şi de Vânători de Munte de la Vlădeşti, localitate aflată la periferia oraşului, pe drumul spre Băile Olăneşti. Scopul declarat a fost acela de a-şi deschide acolo un campus universitar. 
 
Deşi a intrat în posesia unui vast domeniu încă din 2008, planul nu s-a concretizat, din motive mai mult sau mai puţin plauzibile, în sensul că nu s-a construit, restaurat, modernizat etc. nimic acolo, în tot acest timp, iar întreaga „avere” ce a aparţinut MApN-ului a fost lăsată în paragină. Este vorba despre aproximativ 240.000 mp de terenuri şi peste 13.000 mp de construcţii care au aparţinut UM Vlădeşti, aflate la periferia estică a municipiului Râmnicu Vâlcea.

Schimb de terenuri între Consiliul Local şi Universitatea de Stat Piteşti
 
Între timp, s-a realizat deja, în acest an, schimbul de terenuri între Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea şi Universitatea Piteşti. În schimbul proprietăţii de la periferia oraşului, municipalitatea a fost dispusă să dea baza materială a fostului Liceu Tehnologic Oltchim, constând într-un teren în suprafaţă de 19.834 mp şi construcţii în suprafaţă de 6.119 mp, în mijlocul oraşului, chiar lângă sediul Inspectoratului Şcolar Vâlcea, vizavi de o altă universitate, particulară - „Constantin Brâncoveanu”. 
 
Campusul universitar s-ar preta foarte bine în locul fostului liceu Oltchim care a avut în componenţă, în acelaşi loc, 13 corpuri de clădire: sală de sport, atelier, laboratoare, şcoală, cabină poartă, cantină, internat, garaj, spălătorie, hidrofor, punct termic CET Govora (concesionat către CET Govora), beci, siloz, inclusiv teren de sport, pe scurt o întreagă bază materială gata oricând pentru a fi folosită cu minime îmbunătăţiri, pentru că s-a investit destul de mult în ultimii ani în şcoala care a dat zeci de generaţii de specialişti chimiei vâlcene în special şi celei româneşti în general. 
 
Pentru a se realiza acest schimb, a fost votată o hotărâre de Consiliu Local în şedinţă extraordinară. Chiar şi Ministerul Educaţiei a avizat schimbul de terenuri, după ani de tergiversări, dar cât timp există o acţiune în instanţă, nici Universitatea nu poate intra în posesia terenurilor din Râmnicu Vâlcea şi nici municipalitatea în cele de la Vlădeşti, unde se doreşte, potrivit declaraţiilor oficiale, construirea unei zone rezidenţiale, a unor ansambluri de locuinţe pentru tineri, spaţii verzi - parcuri şi chiar a unui parc de distracţii, fiind luate în calcul mai multe variante.    

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii