FOTO Ministrul Sportului, cu fiul în braţe la festivităţile de deschidere a şcolilor. Început de an şcolar printre şantiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Vâlcea, anul şcolar a început cu unităţi de învăţământ mai puţine, microbuze în revizie şi şcoli ori grădiniţe fără autorizaţie sanitară de funcţionare. În prima zi, copiii au fost întâmpinaţi cu discursuri plictisitoare ori şantiere în locul şcolilor, dar şi cu baloane, bomboane şi mesaje motivaţionale.

GALERIE FOTO

Ca la fiecare început de an şcolar, elevii vâlceni s-au arătat plictisiţi de discursurile invitaţilor. În Râmnicu Vâlcea, edilul Mircia Gutău a ţinut să facă maraton prin cinci şcoli, motiv pentru care festivităţile de deschidere s-au decalat, unii copii fiind chemaţi la şcoală abia la ora 11.00.

Interesant a fost şi modul în care ministrul Sportului, Bogdan Matei, originar din Vâlcea sau şeful administraţiei judeţene, Constantin Rădulescu, au ales să ţină speech-urile în faţa elevilor, primul ţinându-l în permanenţă pe fiul său în braţe sau de mână, iar celălalt cerându-i nepotului să vină alături de el, la masa personalităţilor. 

Gesturile ca şi mesajele personalităţilor lipsă, citite prin intermediul reprezentanţilor, i-au făcut pe mulţi dintre cei prezenţi să strâmbe din nas: „Chiar nu înţeleg rostul? Ce treabă ai cu copilul, atunci când eşti în interes de serviciu? Nepotismul e în floare, ăsta e mesajul?”; „Promovează ce? Ce vrei să-mi spui când vii cu fiu-to sau nepot ce e, de mână? Dacă eşti părinte, stai tată printre părinţi, nu veni să-mi scoţi ochii cu chestii de-astea demagogice!”; „Chiar nu înţeleg dacă tot nu vin, de ce trebuie să le mai citească cineva mesajul ăstora care lipsesc?”, sau „În fiecare an, aceeaşi poveste: vin şi vorbesc, deşi nimeni nu-i ascultă, fac act de prezenţă şi atât. Pentru cine? Pentru părinţi? Că elevii sunt convinsă că habar n-au cine a venit şi ce a spus”, ori „Aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Am copii la două şcoli diferite şi sunt nevoit să ascult aceleaşi baliverne. Penibil!” - sunt doar câteva dintre comentariile aduţilor prezenţi la festivităţile de deschidere.

Copiii, mai ales cei din ciclul primar, s-au arătat însă bucuroşi de întâlnirea cu colegii şi de micile atenţii pe care le-au făcut unii dascăli, care şi-au întâmpinat elevii cu baloane, bomboane şi mesaje motivaţionale. 

În Vâlcea, noul an şcolar a început şi cu unităţi mai puţine, microbuze şcolare în revizie, instituţii fără autorizaţii, şantiere ori WC-uri în curţile şcolilor.

La finele lunii trecute, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea anunţa că 61 de unităţi şcolare din cele 415 existente în judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Mare parte dintre acestea nu aveau apă potabilă sau grupuri sanitare. Printre ele, Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Pesceana care nu a obţinut autorizaţie din cauza WC-urilor din curtea unităţii. 

Anul acesta, pentru Vâlcea s-a alocat peste jumătate de milion de lei pentru construirea de grupuri sanitare în unităţile şcolare numai în cinci dintre cele 35 de localităţi în care toaletele sunt în afara şcolilor ori grădiniţelor: la Bălceşti – pentru trei unităţi şcolare, la Frânceşti pentru alte două instituţii şi la Bujoreni, Stăneşti şi Şuşani pentru câte o şcoală. La Bălceşti, însă, cei 240 de copii care făceau naveta, vor trebui să se descurce deocamdată doar cu un microbuz şcolar, pentru că celălalt este în revizie. 

Există şi localităţi în care şcolile s-au închis din cauza natalităţii scăzute sau a deciziei părinţilor de a-şi muta copiii la alte şcoli, din zonele învecinate, cum este cazul localităţii Cernişoara unde o şcoală s-a închis, neavând elevi suficienţi. 

În prima zi de şcoală, unele unităţi şi-au întâmpinat elevii cu adevărate şantiere. Liceul Sanitar din Râmnicu Vâlcea, din acest motiv, nici nu a mai organizat festivitatea de deschidere, elevii fiind preluaţi de la poartă de către dascălii lor pentru a merge împreună în clase, sala de sport fiind în plin proces de reabilitare. La Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab, tot din Râmnic, unde se derulează o investiţie pe fonduri europene, de circa 5,6 milioane de lei, un muncitor şi-a pierdut în această vară viaţa, după ce a căzut de pe schelă, lucrarea fiind din acest motiv întârziată. La Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” un proiect de peste 1,6 milioane de lei, din care cea mai mare pate nerambursabilă, a fost demarat abia luna trecută.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite