FOTO Motivul pentru care zeci de vâlceni nu au primit despăgubiri, deşi animalele sălbatice le-au distrus culturile şi fermele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe culturi din şase localităţi vâlcene au fost distruse de porcii mistreţi. Deşi ar fi avut dreptul la despăgubiri din partea statului, zeci de localnici nu au primit niciun ban, din diverse motive, între care şi acela că nu au anunţat pagubele în 48 de ore.

GALERIE FOTO

Mistreţii au distrus mai multe culturi de porumb în judeţul Vâlcea. Cu toate acestea, majoritatea gospodarilor păgubiţi nu vor primi nici un ban despăgubire, atât din cauza lor, cât şi a administraţiilor locale.

Reprezentanţii Gărzii Forestiere Vâlcea susţin că de vină sunt, pe de-o parte, primarii care nu au convocat la timp comisiile de evaluare, aşa cum prevede legea, dar şi păgubiţii care nu s-au grăbit, din neştiinţă sau comoditate, să solicite respectivele ajutoare. 

„În loc să convoace comisiile, au preferat să trimită adrese”

„Avem doar nouă solicitări aprobate, pentru că nici cetăţenii nu s-au achitat de obligaţii şi, cu durere, trebuie să spun că încă sunt primării care nu cunosc procedurile legale. Adică, convocarea comisiei de evaluare este în grija primarului. În loc să se întrunească aceste comisii, au preferat doar să ne trimită nouă adrese în care să ne informeze că au suferit pagube, fără să specifice şi când au survenit acestea. Ne-am deplasat la faţa locului şi am constatat că ele fuseseră făcute de 10 zile, chiar şi 15 zile, caz în care nu se mai pot da despăguri, pentru că paguba trebuie anunţată în 48 de ore.”, a precizat directorul Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, ing. Eugen Simionescu motivele pentru care mulţi vâlceni se vor alege doar cu paguba.

Păgubaşii, la rândul lor, fie nu au solicitat despăgubiri în timp util, fie nu au avut culturile înregistrate în Registrul Agricol.

Mistreţii, urşii şi lupii au terorizat populaţia din mai bine de jumătate de judeţ

La Vâlcea, de câţiva ani, gospodarii din Munţii Căpăţânii se confruntă nu doar cu mistreţii, ci şi cu lupii sau urşii, care au ucis, şi în acest an, mai multe oi şi vaci în zona Vaideeni - Horezu.

În Parcul Naţional Cozia, urşii au coborât din munte până în comunităţile de la poale. Unii au sfârşit călcaţi de tren, alţii au dat iama în ultimii ani în gospodăriile mănăstirilor seculare din parc. Iar în zona de nord a judeţului, În Ţara Loviştei, la Perişani - Titeşti - Câineni, oamenii sunt terorizaţi la propriu de urşii care le-au ucis chiar şi bovine de 800 de kilograme.

Directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene, Ovidiu Barbu susţine că 47 de primării din Vâlcea, adică mai bine de jumătate din judeţ, au solicitat în acest an prezenţa reprezentanţilor direcţiei şi ai Gărzii Forestiere în comisiile de evaluare a pagubelor determinate de animalele sălbatice. Din acestea, 32 de pagube au fost create de porcii mistreţi, 13 de urşi şi două de lupi. Cele din urmă au atacat animale domestice în zonele montane ale Vâlcii. Urşii au omorât bovine, iar lupii mai ales oi. 

Conform legislaţiei în vigoare, persoana păgubită trebuie să depună o solicitare pentru despăgubire în primele 24 de ore de la descoperirea faptei, la sediul Primăriei. În următoarele 24 de ore, primarul localităţii are sarcina de a convoca o comisie de evaluare a pagubelor.  Anul trecut cea mai mică despăgubire a fost de 5,2 lei, fiindcă a avut mai puţin de 70.000 de exemplare de porumb distruse, la hectar.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite