FOTO Osemintele unor soldaţi dintr-o companie dispărută în Primul Război Mondial, dezgropate în vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi ani, de când osemintele unor soldaţi căzuţi în Primul Război Mondial au fost descoperite accidental într-o comună din Ţara Loviştei, în nordul judeţul Vâlcea, s-a deschis un şantier arheologic în vârful munţilor, unde s-a făcut terifianta descoperire. Lucrurile s-au mişcat destul de greu până la obţinerea avizelor, declararea locului ca sit arheologic şi obţinerea întregii documentaţii necesare în astfel de cazuri.

De mai puţin de o săptămână, pe locul vechiului tranşeu al companiei Diviziei a IV-a, din Poiana Spinului, devenit între timp sit arheologic, specialiştii au început să lucreze de zor pentru a strânge toate oasele soldaţilor surprinşi de suflul unei explozii.

Din prima zi a cercetărilor arheologice conduse de directorul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, Claudiu Tulugea, s-au făcut o serie de descoperiri. În cinci morminte delimitate au fost descoperite oase umane şi cartuşe.

Campania este în plină desfăşurare realizându-se cercetări arheologice pe suprafaţa celor cinci morminte descoperite. La finalul ei, toate osemintele militarilor descoperite în Poiana Spinului vor fi înmormântate cu onoruri militare într-un cimitir din zonă, pentru ca măcar acum bravii eroi să-şi poată găsi odihna. 

Rămăşiţe descoperite de căutătorii de comori

În vara lui 2016, nişte căutători de comori din Ardeal şi Bucureşti au dat din întâmplare peste osemintele unor soldaţi. În zonă se vorbeşte despre profanare de morminte, despre faptul că aceştia au luat ce au găsit preţios şi abia apoi au sunat la 112. Aşa a aflat Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea despre descoperirea din vârful muntelui, de la marginea unei păduri, aproape de golul alpin şi a fost alertată şi Poliţia de Patrimoniu. 

Vâlcea

Surprinşi de suflul unei explozii, în poziţie de luptă

În urmă cu doi ani s-au descoperit osemintele a patru soldaţi. Modul în care erau îngropaţi, în picioare, cu echipamentul lângă ei, nefolosit, i-a făcut pe specialişti să concluzioneze că moartea acestora fusese una fulgerătoare, aceştia fiind surprinşi, cel mai probabil, de suflul unei explozii, în poziţie de luptă.

Soldaţi din companie a Diviziei a IV-a dată dispărută în Primul Război Mondial

Toţi patru aparţineau unei companii din Divizia a IV-a, despre care a fost dată dispărută în timpul luptelor din 1916. Se ştia unde se termina linia frontului în acea toamnă dramatică a anului 1916, când România a intrat în război, dar şi când linia a fost străpunsă de Corpul Alpin Bavarez. Ultima redută a acestui front era chiar la Perişani, locul în care acum se fac săpături arheologice pentru a se descoperi ce s-a întâmplat cu restul companiei.

Zona indică locul ultimelor tranşee de tip bastion din pământ, de pe linia frontului din Ţara Loviştei, care a fost apărată de compania din Divizia a IV-a.

Generalul David Praporgescu, printre cei care şi-au pierdut viaţa în luptele de pe Valea Oltului

În toamna lui 1916, pe Valea Oltului, pe linia Câineni - Titeşti - Perişani, s-au purtat unele dintre cele mai sângeroase lupte din Primul Război Mondial. În acea confruntare şi-a pierdut viaţa şi generalul David Praporgescu, al cărui mormânt se află astăzi în Cimitirul Eroilor de la Călineşti - Vâlcea.

Osemintele vor fi reînhumate cu onoruri militare, de Ziua Armatei sau Ziua României

Directorul Muzeului Judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea, a prevăzut încă de acum doi ani că va dura destul de mult până se va realiza extragerea propriu zisă a osemintelor şi reînhumarea lor: „Ca să se poată merge mai departe cu săpăturile, legea ne cere acordul proprietarului. Acesta are dreptul să solicite deschiderea unui şantier arheologic. O cercetare serioasă se face în baza unei autorizaţii de săpătură, pentru ca zona să fie declarată sit arheologic. Osemintele ar trebui adunate şi îngropate în Cimitirul Eroilor, în baza Legii din 1920 conform căreia toate câmpurile de bătălie trebuiau să fie cercetate atent şi toate osemintele umane să fie îngropate”.

image

Primarul din Perişani vrea să marcheze Centenarul cu un Cimitir al eroilor şi un tricolor unic

Numai că după descoperirea de la Perişani, primarul localităţii Ion Sandu, mare iubitor şi promotor al istoriei locale, s-a arătat interesat de a deschide un muzeu în care să fie expuse cât mai multe artefacte descoperite în urma cercetărilor arhelogice, arătându-şi disponibilitatea pentru susţinerea unui eventual şantier. Mai mult, îşi doreşte ca osemintele tuturor ostaşilor să fie înmormântate în localitate şi nu în zonele învecinate unde există deja două cimitire ale eroilor, la Călineşti şi Titeşti.

Prefectul de Vâlcea, Florian Marin şi-a exprimat speranţa ca înhumarea rămăşiţelor militarilor să aibă loc fie pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, fie pe 1 Decembrie, de Ziua României.

Cimitir de peste un secol, neamenajat, acum şantier arheologic în vârf de munte

„Se munceşte şi la această oră. Specialiştii, în frunte cu domnul director Tulugea scormonesc de zor ca să descopere şi alte oseminte. Săptămâna trecută s-au descoperit rămăşiţele a cinci soldaţi, dar nu întregime. Ar fi greu să găseşti, având în vedere bombardamentul din 25 / 26 octombrie 1916. Fără demersurile domnului Tulugea către Ministerul Culturii, n-am fi reuşit. Apoi, s-au implicat şi cei de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, iar mai nou este şi domnul prefect alături de noi. Cu Oficiul Naţional al Cultului Eroilor avem o divergenţă legată de locul în care ar urma să fie înhumate rămăşiţele soldaţilor. Ne dorim foarte mult ca osemintele să rămână aici. În ceea ce priveşte muzeul, trebuie să avem o discuţie cu specialiştii din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Piteşti. Am obţinut acordul de principiu de la Ministerul Culturii. Acum ne trebuie specialişti care să întocmească documentaţia necesară. Vom expune toate artefactele descoperite de-a lungul timpului în zonă.”, a declarat pentru Adevărul primarul Ion Sandu. 

În plus, edilul din Perişani, îşi doreşte ca luna viitoare, de Zilele comunei Perişani, să arboreze un tricolor unicat ca dimensiuni, ca să marcheze Centenarul aşa cum se cuvine. 

image

Deşi asanat de muniţie, locul continuă să fie periculos pentru arheologi

Echipa Pirotehnică din cadrul ISU „General Magheru” care a asanat teritoriul de muniţia rămasă neexplodată, a găsit în urmă cu doi ani 84 cartuşe pentru mitralieră şi 3 tuburi de cartuşe, în pădure, pe vechiul aliniament de tragere, abandonate în perioada Primului Război Mondial. Zona prezintă în continuare un potenţial de pericol ridicat, pentru că nu se ştie încă dacă au fost descoperită toată muniţia.

Ţara Loviştei ascunde în continuare multe mistere

Arheologii de la Muzeul Judeţean, coordonaţi chiar de către director, speră ca descoperirea să se înscrie în patrimoniul naţional şi mondial şi să nu aibă ghinionul ca în timpul săpăturilor să lovească vreun obuz, ca multe din cele descoperite în ultimii ani în toată Ţara Loviştei şi pe Valea Oltului, unde s-au dus lupte sângeroase.

Din păcate, nu am reuşit să-l contactăm şi pe directorul Claudiu Tulugea pentru a afla mai multe informaţii, fiindcă zona în care se fac săpăturile, sus, în vârf de munte, este lipsită de semnal la telefon. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite