FOTO Percheziţii de amploare, cu zeci de mandate, într-un dosar de crimă organizată. 2,6 milioane de euro, în conturile unor traficanţi de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Droguri de mare risc şi alte bunuri confiscate în urma unui operaţiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional dezvoltat în patru judeţe Foto DIICOT
Droguri de mare risc şi alte bunuri confiscate în urma unui operaţiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional dezvoltat în patru judeţe Foto DIICOT

O acţiune de amploare în patru judeţe ale ţării a avut loc joi, 28 mai, care a urmărit destructurarea unui grup infracţional organizat.

GALERIE FOTO

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. din Vâlcea, dar şi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din I.G.P.R., au pus în aplicare joi dimineaţa 31 de mandate de percheziţii domiciliare în Vâlcea, Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. 

Din locuinţele persoanelor bănuite că fac parte dintr-un grup infracţional organizat au fost confiscate: jumătate de kilogram de fragmente vegetale, 150 grame praf alb, peste 10.000 de lei, 600 de dolari americani, 240 de euro, 55 de telefoane mobile, 34 de cartele SIM, 26 de carduri bancare, laptopuri, tablete, stick-uri şi carduri de memorie, cântare, grindere, înscrisuri şi documente bancare. 

Printre valuta confiscată există şi două bancnote de 50 de euro despre care se suspectează că ar fi false. 

S-a instituit sechestru asigurător pe opt autoturisme de lux care au fost predate Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate. 

Au fost puse în aplicare 32 de mandate de aducere. Cei vizaţi vor fi audiaţi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea.

Liderul îşi verifica permanent casele şi maşinile ca să nu-i fie „ascultate”

În urma anchetei a reieşit că grupul infracţional ar fi fost constituit în primăvara anului 2019, de un bărbat de 39 de ani, din Ilfov. Acesta a convins mai multe persoane să se implice în trafic de droguri de risc.

Reţeaua era formată din persoane cu cazier, loiale, care au executat întocmai dispoziţiile liderului. „Mecanismele acesteia erau bine cunoscute de către membrii grupării care au acţionat în baza regulilor stricte stabilite de către coordonator”.

Potrivit procurorilor DIICOT, „liderul a coordonat întreaga activitate a membrilor, a finanţat funcţionarea acesteia, obţinând în mod direct cea mai mare parte a produsului infracţional, concretizat în achiziţionarea, într-o perioadă scurtă de timp, a cinci case şi mai multe terenuri, trei autovehicule de lux în valoare de 250.000 de euro şi alte bunuri cu o valoare totală de cel puţin 2 milioane de euro, în condiţiile existenţei unor venituri legale reale ale întregii sale familii, care nu reprezintă nici 5% din această sumă ”.

Liderul a încercat să se expună în toată această perioadă cât mai puţin, în aşa fel încât doar executanţii din palierele inferioare să poată fi traşi la răspundere penală. Existau în cadrul reţelei reguli stricte de comunicare, în care era exclusă folosirea telefonului cu ceilalţi membri ai grupării. Şi-a angajat chiar şi serviciile unor companii de a-i verifica periodic locuinţa şi autoturismele pentru a se proteja de eventuale măsuri de supraveghere şi chiar a achiziţionat mai multe dispozitive electronice în acest scop.

80 de conturi bancare deschise în ţară şi străinătate

Până acum, de-a lungul cercetărilor desfăşurate în acest dosar, s-au capturat aproximativ 59 kg de canabis  şi 1 kg de cocaină. Există indicii că această cantitate, cu o valoare de piaţă de 700.000 de euro a fost introdusă în ţară, transportată, deţinută şi pusă în vânzare în perioada aprilie 2019 – mai 2020.

Anchetatorii au descoperit „80 de conturi bancare, deschise în diferite state europene, în care au fost virate aproximativ 2,6 milioane de euro, bani ce ar fi provenit din comiterea de infracţiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Cătălin Udrea.

Cele 80 de conturi bancare deschise în România şi în alte ţări din Europa au fost utilizate, „pe de o parte pentru a frauda, prin intermediul sistemelor informatice, mai multe persoane vătămate, prejudiciate cu sume mari de bani, iar pe de altă parte pentru transferarea şi ulterior retragerea sumelor de bani provenite din infracţiuni în România”, potrivit unui comunicat al DIICOT.

În perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, membrii grupării au adus din Spania cantităţi importante de droguri. În urma acestor deplasări, au deschis şi conturi în băncile din Spania, folosite ulterior pentru spălare de bani şi fraudă informatică.

Cinci capete de acuzaţii

Se fac cercetări în continuare în acest dosar pentru mai multe capete de acuzaţii: constituirea unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de risc şi mare risc, trafic de droguri de mare risc, fraudă informatică şi spălare de bani. Sunt acuzate în acest dosar nu mai puţin de 35 de persoane.

La acţiune au participat şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. şi jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmerie „Vlad Ţepeş”., operaţiunea beneficiind de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite