FOTO Povestea centrului de tineret deschis cu ajutorul voluntarilor străini: „Ne-am dori să avem aşa ceva şi în Ucraina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul centru de tineret privat Youth Hub, realizat cu sprijinul unor voluntari internaţionali, a fost inaugurat la sfârşitul acestei săptămâni la Râmnicu Vâlcea.

GALERIE FOTO

Doi tineri cu iniţiativă din Râmnicu Vâlcea şi-au dat mâna şi s-au hotărât să creeze şi la Vâlcea, după exemplul altor judeţe, un centru de tineret permanent privat - Youth Hub Rmâmnicu Vâlcea. 

În judeţ mai există un astfel de centru, de stat, care funcţionează în cadrul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, dar, din lipsă de personal, oferă doar activităţi temporare.

Ambii iniţiatori pleacă la drum nu doar cu multă experienţă în domeniul voluntariatului naţional şi internaţional, dar şi cu multe cunoştinţe legate de managerierea unei astfel de structuri. Şi unul şi altul deţin la rândul lor asociaţii care derulează proiecte de voluntariat pentru tineri: „Youth on Move” şi „AIDE”, ambele din Râmnicu Vâlcea. Prima a apărut în 2014, a doua în 2016. Cele două ONG-uri susţin tinerii, în general şi grupurilor vulnerabile, în special, în vederea integrării sociale şi implicării lor în activităţi comunitare. Tineri, cu sau fără probleme, au astfel şansa să se implice în diferite proiecte de voluntariat naţionale sau internaţionale ce urmăresc să le dezvolte abilităţile, competenţele, dar şi să promoveze implicarea în societate şi multiculturalitatea.

„Avem nevoie de tineri pentru o comunitate mai evoluată. Vrem să vină acasă”

Sergiu Mir, absolvent al unei facultăţi în Administraţia Publică, a fost jurnalist la „Adevărul” - secţia Vâlcea, iar Adelina Florescu, profesor de română - engleză la bază, a  activat la o firmă de baze de date. Şi-au dorit să iasă din mediul privat şi să ajute într-un fel comunitatea din care provin.

„Faptul că ne pleacă tinerii şi nu se mai întorc este o gravă problemă cu care se confruntă societatea. Nu mai rămâne nimeni în locul lor. Prin proiectele pe care le facem, prin noul centru de tineret - Youth Hub -, ne dorim să convingem tinerii că ei trebuie să se întoarcă, să înţeleagă că fiecare comunitate este valoroasă, nu doar cea din Bucureşti, Cluj, Sibiu. Dar acest lucru se poate realiza numai dacă şi ei pun umărul la crearea acesteia. Deci, avem nevoie de ei pentru a pune bazele unei comunităţi mai evoluate. Toţi tinerii cu care lucrăm astăzi vor fi decidenţii de mâine. Dacă noi îi formăm acum într-un spirit al conştiinţei şi al gândirii critice, mai târziu îşi vor da seama cum vor trebui să facă lucrurile corect. Practic, în acest fel, ne asigurăm o bătrâneţe liniştită şi le asigurăm şi lor o comunitate normală”. 

„Prin intermediul centrului permanent vrem să lucrăm non-stop cu tinerii”

Cei doi au observat, în urma unei analize, că la nivel de oraş şi judeţ nu există centre de tineret care să funcţioneze pe o bază permanentă şi să ofere zilnic servicii tinerilor.

„Ne-am dat seama că este un lucru care lipseşte, care nu se prea face, chiar dacă cei de la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport au un centru înfiinţat prin lege, fiind finanţaţi de stat să facă activităţi pentru tineri. Dar, cum au un număr redus de angajaţi, nu pot organiza activităţi permanente. Iar noi aveam nevoie de un centru permanent, prin intermediul căruia să lucrăm mereu cu tinerii şi să aducem de asemenea şi alte organizaţii care să lucreze cu ei, ba chiar să-i încurajăm în acest fel şi pe alţii”, mărturiseşte Sergiu Mir.

Scutiţi de plata chiriei pentru următoarea jumătate de an

Deşi inaugurarea centrului a avut loc la finele acestei săptămâni, Youth Hub Râmnicu Vâlcea funcţionează deja de ceva vreme. „Până acum se făceau foarte multe lucruri la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”. Ei au fost foarte cooperanţi şi ne-au lăsat să facem o serie de activităţi pentru tineri, fără să ne perceapă chirie. Problema a apărut din cauza faptului că nu puteau fi organizate când voiam noi. Eram condiţionaţi practic de alte activităţi care se derulau în cadrul bibliotecii. Aşa am găsit spaţiul actual. Colega mea, Adelina, a fost cea care s-a ocupat de acest aspect”, ne-a mai mărturisit Sergiu Mir. 

Şi a făcut-o atât de bine încât următoarele luni vor scăpa de o grijă: „Am avut noroc cu proprietarul spaţiului care ne-a dat o scutire la chirie pe jumătate de an, ştiind că facem lucruri pentru comunitate din care nu obţinem profit”.

Voluntarii străini au ajutat la amenjarea spaţiului: „Am visat la un astfel de centru”

Noul spaţiu a fost amenjat cu ajutorul voluntarilor naţionali şi internaţionali. Chiar acum la Vâlcea există un grup din Ucraina: „La mine acasă am visat la un astfel de centru şi de spaţiu, dar mă bucur că a trebuit să vin în România ca să îmi văd visul cu ochii. Ne-am dori să avem aşa ceva şi în Ucraina. Noi vedem acest loc ca pe o grădină în care cu toţii culegem roadele, fructele, în urma faptelor bune pe care le facem”, a spus una dintre voluntarele străine. 

Voluntarii internaţionali susţin la Vâlcea tot felul de ateliere: de la dezvoltare personală, la public speeking - vorbit în public, ori jocuri de societate şi multe altele - toate în limba engleză.

„Vrem să facem foarte multe activităţi pentru tineri, în mod special - de dezvoltare personală şi profesională. Vrem să-i scoatem din zonele lor, unde n-ar trebui să fie, inclusiv din zona de confort, să-i aducem aici şi să facem cu ei tot felul de ateliere: de la şah, la desen, limbaj mimico-gestual, logopedie şi dicţie, competenţe antreprenoriale, educaţie non-formală, prin urmare câte ceva pentru fiecare. Avem şi programe, proiecte, cursuri pentru cei care vor să înveţe limba engleză cu ajutorul voluntarilor internaţonali. În cursul acestei luni, vom găzdui o seară turcească - de cultură şi tradiţii, cu muzică şi mâncare turceşti. Organizatori vor fi voluntari din Turcia. Avem un parteneriat cu cei de la World Vision, dar şi cu Grupul „IMPACT” de la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea, pentru ateliere.  Avem activitate în permanenţă, pe care o găsiţi pe paginile noastre de Facebook şi Instagram”, ne-a mai mărturisit Sergiu.

În ceea ce priveşte finanţarea acestor activităţi, pentru moment aceasta se face din resurse proprii. Dar, pe pagina de Facebook a proiectului se poate găsi contul în care oricine poate dona, orice sumă, „pentru noi fiecare contribuţie contează. Încercăm să găsim finanţatori mai mari cu condiţia să nu ne angajăm politic”. Din acest motiv în perioada campaniei electorale au evitat să apele la Primărie sau Consiliul Judeţean. 

Noul centru pentru tineret de la Vâlcea se adresează tinerilor între 13 şi 33 de ani, dar „practic nu există o limită de vârstă. Poţi participa şi dacă ai 55 de ani, spre exemplu”, mai spune Sergiu. Beneficiarii pot fi din tot judeţul, nu doar din Râmnicu Vâlcea: „Avem deja grupuri din judeţ cu care lucrăm. Chiar la finele acestei săptămâni lucrăm cu tineri din Berbeşti - un curs pe educaţie non - formală”.

Prin urmare, toată lumea poate apela la „Youth Hub”. „Nu facem discriminări, dar îi prioritizăm pe cei cu oportunităţi reduse, din comunităţi mai greu accesibile, sau cu dificultăţi economice şi sociale”, mai ţin să precizeze iniţiatorii.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite