FOTO Preţul umilinţei sub formă de bursă socială pentru elevi: „Cred că-i costă mai mult pe copii să facă dosarele, decât banii primiţi efectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activităţi pentru elevii din Drăgăşani în cadrul bibliotecii, Foto: blogdragasani.blogspot.com
Activităţi pentru elevii din Drăgăşani în cadrul bibliotecii, Foto: blogdragasani.blogspot.com

În timp ce în restul judeţului Vâlcea, nici măcar nu se acordă burse pentru elevi, deşi ele reprezintă un drept garantat prin lege, în localitatea Drăgăşani s-a găsit o soluţie. Numai că valoarea burselor este incredibil de mică, ca şi numărul beneficiarilor, în condiţiile în care nivelul de trai este destul de scăzut.

GALERIE FOTO 

Bursele şcolare sunt acordate elevilor din bugetul primăriilor sau cel puţin ar trebui acordate, pentru că acest lucru se întâmplă în foarte puţine judeţe. 

În municipiul Drăgăşani din judeţul Vâlcea, şcolile au raportat anul acesta că un număr de 287 de elevi se încadrează în criteriile impuse pentru a primi bursă de merit, pentru rezultate deosebite sau bursă de ajutor social. Cuantumul care revine însă fiecăruia în parte este discutabil. 

Copiilor săraci sau cu probleme medicale, spre exemplu, li se alocă doar 10 lei pe lună, reprezentând cuantumul bursei sociale. Bursa pentru rezultate bune la învăţătură se ridică la 40 de lei, iar cea pentru performanţă la 50 de lei.

Anul trecut, potrivit documentelor postate chiar pe site-ul primăriei, numărul de solicitări a fost asemănător - 279 de burse, iar cuantumul a fost identic. 

Nu sunt bani pentru copii, dar se găsesc fonduri pentru distracţie

Deşi nu sunt fonduri suficiente pentru elevi, potrivit documentelor obţinute de jurnaliştii de la o publicaţie locală (Gazeta vâlceană) şi care nu au fost încă postate pe site-ul Primăriei, s-au găsit bani pentru organizarea Centenarului Marii Uniri, de pildă: 20.000 de lei. Banii s-au dus pentru asigurarea mâncării, băuturii, muzicii şi a altor activităţi. Numai Fanfara a primit 5.500 lei, pentru coroanele de flori s-au alocat 2.200 lei, pentru bannere – 2.000 de lei, iar masa participanţilor s-a ridicat la 5.000 de lei. Municipalitatea a mai cheltuit bani  pentru agende, pixuri, calendare şi plachete aniversare – 2800 lei în total. 

Revenind la subiectul burselor şcolare, facem precizarea că efortul lunar suportat de către administraţia locală se ridică la 10.960 de lei, din care cei mai mulţi bani se îndreaptă către bursele de merit - 11.200 de lei pentru cei 255 de solicitanţi. 

În schimb, doar  210 lei primesc lunar 21 de copii sărmani sau cu probleme medicale, deşi situaţia economică a municipiului Drăgăşani nu este prea strălucită. 

Drăgăşani este al doilea municipiu al judeţului Vâlcea cu o populaţie puţin peste 20.000 de locuitori şi patru şcoli, două gimnaziale şi două liceale. Nivelul de trai este la un nivel scăzut după ce unităţi de renume, precum Uzina de Armament cumpărată la începutul anilor 2000 de Gigi Becali, sau Fabrica Finca, celebră pentru teneşii săi, şi-au închis porţile după Revoluţie. De atunci, oraşul a rămas cu faima de altădată, inclusiv a podgoriilor sale şi trăieşte astăzi datorită serviciilor şi agriculturii. În plus, trei zone rurale: Valea Caselor, Zlătărei şi Zărneni se află acu sub administraţia municipală.

„Sunt manevre... nu pot comenta”

Nu am reuşit să-l contactăm telefonic pe primarul municipiului Drăgăşani, Cristian Nedelcu, iar viceprimarul Mircea Poroşanu ne-a confirmat că nu este în zonă, solicitându-ne să revenim a doua zi, după care a motivat că nu poate comenta această situaţie: „Nu vă pot comenta eu. Nu pot. Vorbiţi cu domnul primar. Da, e plecat undeva (domnul primar - n.r.). Dar se va întoarce. (...) Am fost de acord, da, am votat (hotărârea legată de bursele şcolare - n.r.). Sunt manevre... Şi astăzi s-au purtat discuţii pe subiectul acesta, că sunt mici. Mă rog, asta este! Atât se poate. Da, de anul trecut (se acordă bursele şcolare - n.r.). Înainte nu ştiu, că nu eram aici”, ne-a declarat telefonic viceprimarul Poroşanu.

Mircea Poroşanu - viceprimar Drăgăşani Foto YouYube

„Şi noi ne întrebăm de ce sunt atât de puţine solicitări”

Directorul Şcolii Gimnaziale Tudor Vladimirescu, Lidia Petcan, şcoala care a reuşit să obţină cele mai multe dintre bursele de merit şi cele sociale, a refuzat iniţial să poarte un dialog telefonic, pe motiv că nu are nici o siguranţă că suntem cine pretindem la telefon şi că cel mai corect ar fi să ne deplasăm la faţa locului pentru a discuta subiectul. Ulterior, ne-a confirmat faptul că numărul solicitanţilor de burse sociale este sub nivelul aşteptărilor. Întrebată dacă 10 lei ar putea fi suficienţi pentru orice copil şi ce spun aceştia, directoarea a izbucnit în râs. „Bursele sunt acordate potrivit legislaţiei în vigoare, după nişte criterii valabile pentru toată lumea, indiferent de zonă. Bursele sociale se acordă pe baza unor documente. Nu se pot acorda în lipsa lor. Noi avem comisii care analizează dosarele respective. Şi noi ne întrebăm de ce sunt atât de puţine solicitări, dar unii fie nu se încadrează în criteriile impuse, fie nu aduc documentele solicitate. Pe scurt, nu depun dosare. Sau poate că îi costă mai mult decât primesc ei. Nu ştiu ce să zic”, a mai recunoscut prof. Lidia Petcan.

Lidia Petcan - director Şcoala Gimnazială Tudor Vladimirescu Drăgăşani Foto FB Lidia Petcan

Un teanc de acte pentru 10 lei pe lună

Elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de mai multe categorii de burse şcolare, iar teoretic banii provin din bugetul de stat. Teoretic, pentru că practic sunt asiguraţi prin bugetele locale. Acesta este şi motivul pentru care administraţiile locale din Vâlcea, pe motiv că priorităţile sunt altele, pretind că nu au fonduri suficiente pentru asigurarea burselor şcolare.

Potrivit legislaţiei ele sunt acordate ca o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură şi disciplină şi se acordă în funcţie de îndeplinirea anumitor criterii. 

Spre exemplu, bursele sociale depind de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali şi sunt reviziuite semestrial. Ele ar trebui să fie acordate tuturor copiilor în familiile cărora venitul net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, este sub jumătatea salariului minim pe economie, respectiv 1900 de lei, şi nu deţin terenuri mai mari de 20.000 mp la deal şi câmpie, respectiv 40.000 mp, la munte, dar şi copiilor orfani de ambii părinţi, ori bolnavi de TBC sau alte boli cronice, inclusiv HIV / SIDA, poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor, diabet, astm bronşic, epilepsie etc.

Ca elevii să primească bursele sociale, indiferent de cuantumul lor, părinţii sau tutorii sunt nevoiţi să procure un teanc de acte şi să depună un dosar pentru care au la îndemână 10 zile şi trebuie să se încadreze într-o anumită dată. Actele vizează situaţia financiară a familiei: salarii, indemnizaţii de şomaj, cupoane de pensii, creanţe legale, convenţii civile de întreţinere aflate în executare, indemnizaţii cu caracter permanent, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de întreţinere pentru copii încredinţaţi sau daţi în plasament, burse pentru elevi şi studenţi acordate în condiţiile legii, acte medicale, copii după actele de identitate, certificate de naştere etc. Iar procesul se reia în fiecare semestru. 

La volumul de muncă, timpul şi banii investiţi s-a referit şi directorul şcolii din Drăgăşani când a menţionat că şi acesta poate fi un motiv pentru care, în ciuda nevoilor şi aşteptărilor familiilor cu probleme materiale şi sociale, numărul de solicitări a burselor şcolare este la un nivel atât de scăzut.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite