FOTO De la proiect de diplomă la publicul larg. Cine sunt iniţiatorii ideii de a transforma staţiunea cu „cel mai curat aer din România“ în oraşul ideal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefania Hîrleaţă şi Radu Tîrcă - arhitecţii care au iniţiat proiectul „Băile Govora - oraşul ideal” Foto Adevărul
Ştefania Hîrleaţă şi Radu Tîrcă - arhitecţii care au iniţiat proiectul „Băile Govora - oraşul ideal” Foto Adevărul

„Govora - premisele unui oraş ideal” este un proiect care îşi doreşte să transforme radical o staţiune balneoclimaterică din România cu un patrimoniu architectural de invidiat.

GALERIE FOTO

De ce Govora şi nu Herculane? Întâmplarea face ca unul dintre cei doi tineri arhitecţi de la care a plecat ideea de revitalizare a staţiunii vâlcene să fie originar chiar din Băile Govora. 

Radu Tîrcă explică: „În primul rând cele două staţiuni sunt într-o situaţie diferită. Deşi ambele sunt în stare de abandon şi ambele pe teritoriul României, fiecare este reprezentativă pentru regiunea ei – Herculane în Imperiul Habsburgic, Govora în Principatele Unite în momentul înfiinţării. În plus, evoluţia lor diferă chiar şi în momentul de faţă. La Băile Herculane există deja „Herculane Project”, un grup de foşti studenţi din Timişoara care au demarat o campanie asemănătoare pentru patrimoniul de acolo”, mărturiseşte Radu Tîrcă.

„Premiul pentru cea mai bună diplomă” 

Ştefania Hîrleaţă şi Radu Tîrcă sunt doi tineri arhitecţi, pasionaţi de patrimoniu şi istorie, care şi-au ales ca temă de absolvire a studiilor de arhitectură - clădirile din oraşul în care s-a născut unul dintre ei. Încă din timpul facultăţii, au început studierea valorilor arhitecturale şi urbanistice ale staţiunii balneare din judeţul Vâlcea, în speranţa că într-o bună zi vor putea contribui la revitalizarea acestui loc special. 

image

S-au documentat temeinic pe acest subiect, inclusiv în arhive, pentru a afla istoria comorilor arhitecturale, au discutat cu localnicii şi au conceput câteva propuneri legate de cum şi-ar imagina că pot fi restaurate şi utilizate clădirile vizate. Iar munca lor a fost atât de apreciată încât amândoi au primit din partea partea profesorilor „Premiul pentru cea mai bună diplomă”. 

  

O parte din munca vizând transformarea staţiunii Băile Govora lor a fost ulterior publicată într-o ediţie a Revistei de arhitectură Mazzocchioo, pentru a ajunge la un public cât mai larg de specialişti.

image

Eforturile lor au fost remarcate şi de Asociaţia ARCHÉ, vicepreşedinta acestui ONG, istoricul de artă Irina Leca alăturându-se echipei de iniţiatori ai proiectului denumit sugestiv „Govora - premisele unui oraş ideal”

Împreună, cei trei iniţiatori sunt convinşi că „arhitectura preţioasă a Băilor Govora poate contribui la dezvoltarea durabilă a locului şi creşterea calităţii vieţii, poate oferi un mediu plăcut pentru localnici şi turişti şi poate atrage resurse disponibile la nivel naţional şi internaţional”. Au ajuns la concluzia că lucrând alături de autorităţi, proprietarii acestor clădiri şi comunitate pot transforma împreună ideile în realitate.

image

Planul revitalizării staţiunii Băile Govora

Primul pas a fost făcut deja prin „convingerea actorilor locali şi formarea unei mase critice de cetăţeni şi specialişti care să pună lucrurile în mişcare”. Iniţiatorilor li s-a alăturat Institutul Naţional al Patrimoniului, Primăria Băile Govora şi Societatea Băile Govora, care vor oferi asistenţă de specialitate şi sprijin la nivel local, proiectul bucurându-se şi de susţinerea Fundaţiei Comunitare Vȃlcea, care a lansat o campanie de crowdfunding.

Pe data de 18 martie, fundaţia va prezenta proiectul la Bucureşti, pentru a cere sprijin donatorilor: financiar, moral, profesional etc.

În plan sunt prevăzute a se organiza o masă rotundă cu stakeholderii, prelegeri şi ateliere, storytelling, expoziţii de fotografie, tururi virtuale ale principalelor clădiri, tururi ghidate tematice, alături de harta atracţiilor din Govora, pentru a stârni interesul atât al comunităţii, cât şi al autorităţilor locale şi al altor instituţii interesate pentru a demara un proces mai amplu.

Unul dintre principalele obiective vizează elaborarea unei carte de arhitectură şi urbanism suport pentru restabilirea valorilor culturale din Govora.

Schiţele Pavilionuliui de Băi din Govora Băi - Vâlcea Foto mazzocchioo

În acest sens, s-a stabilit ca buget iniţial al proiectului suma de 6.000 de lei care va fi folosită pentru realizarea de materiale promoţionale şi de suport: afişe, flyere, hărţi turistice, vederi, pentru transportul şi deplasarea echipei de organizare şi pentru achitarea serviciilor furnizate de ghizii turistici.

În cazul în care se vor strânge mai mulţi bani, vor fi folosiţi pentru următorii paşi ai proiectului: ghidul de bune practici pentru renovarea clădirilor din zonă şi reabilitarea unui foişor istoric.

După campania de strângere de fonduri din 18 martie va fi pus în aplicare planul de acţiune local pentru clădirile istorice, printr-o consultare şi o masă rotundă cu actorii locali, care se va desfăşura între 23 – 24 aprilie.

Apoi, timp de o săptămână, între 20 – 26 iunie, va fi diversificată oferta culturală a oraşului prin tururi ghidate, ateliere, prelegeri, proiecţii de filme şi seri de storytelling, deschise tuturor şi legate de patrimoniul staţiunii. Acţiunea va continua cu promovarea de exemple de bune practici, organizaţii şi iniţiative ce pot contribui la revitalizarea oraşului.

Următorul pas va fi dedicat creării de instrumente utile pentru administraţia locală, proprietari şi comunitate, moment în care va fi restaurat foişorul istoric dintr-un cartier alăturat parcului central, în mijlocul unui spaţiu verde de pe domeniul public. 

Pe lângă aceste instrumente, noi, Asociaţia  ARCHÉ şi persoanele pe care le-am angrenat în acest demers oferim consultanţă de specialitate oricui este interesat în a face ceva în staţiune – de la reamenajarea curţii şi îngrijirea faţadei până la investiţii majore în construcţii abandonate”, explică Radu Tîrcă.

Despre refacerea foişorului, tânărul arhitect mai spune: „Ne dorim ca restaurarea acestui foişor să reprezinte un exemplu de restaurare pentru comunitatea locală, despre cum se pot îngriji construcţiile vechi şi un început timid pentru revitalizarea întregii staţiuni”.

image

Iniţiatorii, reprezentanţii României la Expoziţia Internaţională de Arhitectură de la Venezia

Asociaţia ARCHÉ, membră a organizaţiei europene Europa Nostra, activează din 2012 în activităţi de cercetare, conservare, punere în valoare şi promovare a patrimoniului cultural.

Irina Leca lucrează în special la mobilizarea actorilor instituţionali, implicarea comunităţilor în revitalizarea patrimoniului şi dezvoltarea de proiecte pentru atragerea de resurse. 

Ştefania şi Radu se numără şi printre autorii „Fading Borders” - proiectul care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură „La Biennale di Venezia”.

Fundaţia Comunitară Vâlcea este o echipă de tineri profesionişti reveniţi acasă şi dornici de a contribui la dezvoltarea locală. Deşi nou intraţi pe piaţă, grupul de iniţiativă a organizat deja patru evenimente de fundraising proprii, opt evenimente în parteneriat cu alte organizaţii, cinci campanii pe Galantom şi una la Maratonul Sibiului, plus o serie de întâlniri cu comunitatea vâlceană din Bucureşti şi Sibiu. Îşi propune să ofere resurse, inspiraţie şi să mobilizeze: ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice pentru dezvoltarea comunităţii vâlcene.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite