FOTO Sculpturi vechi de 3.000 de ani, vandalizate în nordul Greciei: răzuite cu perie de sârmă de căutători de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări de artă vechi de 3000 de ani din nordul Greciei înainte şi după ce au fost de a fi vandalizate Foto colaj
Lucrări de artă vechi de 3000 de ani din nordul Greciei înainte şi după ce au fost de a fi vandalizate Foto colaj

Arheologii şi istoricii s-au plâns la începutul anului 2020 de vandalizarea mai multor sculpturi în stâncă, vechi de peste trei milenii, în nordul Greciei.

GALERIE FOTO

Vandalizarea s-a produs pe Dealurile Pangaion, din apropiere de Kavala, în nordul Greciei. Specialiştii au cerut măsuri pentru protejarea mostrelor rămase din această artă străveche. 

Potrivit Agenţiei de ştiri din Atena - Macedonia (ANA - MPA), vandalii necunoscuţi au răzuit mai multe sculpturi înfăţişând figuri umane, animale, plante şi alte scene din viaţa de zi cu zi, din rocă, folosind o perie de sârmă, deşi nu s-a specificat cât anume a fost distrus sau dacă a mai scăpat ceva din nebunia acestora.

Theodoros Lymberakis, avocat şi istoric local, a declarat pentru ANA - MPA că este posibil ca respectivele sculpturi în stâncă să fie distruse de căutătorii de aur care încercau în acest mod să scape de competiţia care crede că acestea au fost realizate de vechii colonişti pentru a indica locaţia unor depozite de pe dealurile bogate în minerale.  

Sculpturile au fost descoperite în 1966 de către un profesor de la Universitatea Aristotel, Nikolaos Moutsopoulos, dar nu au fost listate pentru conservare şi, prin urmare, au devenit vulnerabile în faţa elementelor şi activităţii umane.

Chiar dacă nu au fost studiate sistematic, arheologii cred despre sculpturile în piatră de pe Dealurile Pangaion că ele datează din epoca preistorică până în Evul Mediu. Bănuiesc, de asemenea, că cele mai vechi dintre opere au fost, probabil, create de „Hedones”, un trib trac care a trăiat în regiune în cele mai vechi timpuri.

„Sunt o parte din bogata şi semnificativa cultură de patrimoniu şi trebuie să fie protejate. Cultura nu reprezintă doar Acropola şi alte monumente celebre; ci şi aceste desene, care ne oferă informaţii importante despre modul în care trăiau oamenii în urmă cu 3.000 de ani ", a declarat Lymberakis pentru ANA - MPA.

„Este trist şi de neconceput faptul că aceste petroglife (roci şlepuite / sculptate rudimentar cu mâna / desen incizat pe rocă - potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române - n.r.) sunt distruse de către oameni fără scrupule şi ignoranţi... în schimbul unei comori fictive. Astfel de acţiuni indică o lipsă de educaţie, dar şi incapacitatea de a cunoaşte şi înţelege istoria”, a mai spus istoricul remarcând faptul că sculpturi similare în rocă au mai fost găsite doar în unele părţi din estul Macedoniei, precum şi pe insulele Naxos şi Creta.

    

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite