FOTO Singura firmă de stat în domeniul infrastructurii rutiere judeţene aflată pe profit îşi achiziţionează staţie de asfalt de 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 40 de regii autonome care funcţionau înainte de 2000, în subordinea consiliilor judeţene din întreaga ţară, şi care activau în domeniul administrării şi construcţiei de drumuri şi poduri judeţene (RAJDP), s-a ajuns ca la ora actuală să mai funcţioneze sub 10 astfel de firme de stat. Una singură dintre acestea este pe profit, iar acum îşi achiziţionează o staţie de asfalt de 1 milion de euro.

GALERIE FOTO

 Din cele 40 de regii autonome care au funcţionat după Revoluţie în subordinea consiliilor judeţene din întreaga ţară, şi care activau în domeniul drumurilor şi podurilor judeţene (RAJDP), s-a ajuns ca la ora actuală să fie mai puţin 10 astfel de firme de stat. Doar una dintre ele pare, însă, rentabilă.

După anii 2000, ca şi în cazul Tel Drum, mare parte dintre aceste firme de stat care se ocupau de infrastructura rutiere judeţeană s-au privatizat pe motiv că nu dau randament. Au început să meargă însă pe profit imediat după ce nu au mai fost companii de stat.

Din cauza modului în care s-a realizat aceste privatizări sau au fost derulate lucrările prin intermediul acestor firme, o serie de preşedinţi de consilii judeţene au avut, de-a lungul timpului, probleme cu justiţia, precum Liviu Dragnea, la Teleorman sau Nicuşor Constantinescu, la Constanţa, chiar dacă, în cazul celui din urmă, firma încă mai aparţine de stat.

Chiar şi cele câteva regii autonome care mai funcţionează în acest moment: la Braşov, Argeş, Constanţa şi Vâlcea, au avut probleme grave la un moment dat, ajungându-se până la insolvenţă, restructurări de personal etc.

Singura care, potrivit cifrelor raportate, mai este la această oră profitabilă, cu o cifră de afaceri de peste  85 milioane lei, reprezentând contracte în derulare sau deja finalizate în acest an - este Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea. În cursul acestei săptămâni, RAJDP Vâlcea a semnat un contract de achiziţionare a unei staţii de asfalt noi, de la firma Wirtgen Group, în valoare de aproximativ 1 milon de euro. 

Achiziţia este menită să scadă costul lucrărilor pentru asfaltarea drumurilor din judeţ, aflate în administrarea Consiliului Judeţean, dar şi să facă regia să fie mai competitivă în lupta cu alte firme, din domeniu, din sectorul privat. 

„De 10 ani, RAJDP Vâlcea aşteaptă o staţie de asfaltare de mare capacitate”, a precizat şi directorul instituţiei, Nicolae Vălimăreanu care a recunoscut că mare parte din merit revine administraţiei judeţene care a alocat şi 1,5 milioane lei şi pentru retehnologizarea şi cumpărarea de utilaje noi pentru RAJDP, care vor deservi noua staţie: o volvă de mare capacitate şi un cap tractor.

Noua instalaţie, care urmeză să fie pusă în funcţiune până în primăvara anului viitor, va produce 160 de tone de asfalt pe oră, care vor fi comercializate şi către alte firme din domeniu. 

„Este extrem de important ca Regia de Drumuri şi Poduri să deţină propria instalaţie prin care să poată face asfalt şi, de ce nu, să şi vândă către terţi. Această staţie de asfalt este importantă şi în strategia de dezvoltare pe care Consiliul Judeţean a gândit-o, în sensul în care vom avea un preţ la asfalt absolut rezonabil atât pentru Regie, cât şi pentru eventualii clienţi. Drumuri mai bune înseamnă un turism de calitate în judeţul Vâlcea", a afirmat, printre altele, Constantin Rădulescu, şeful administraţiei judeţene.

RAJDP Vâlcea administrează şi întreţine reţeaua rutieră de drumuri judeţene, însumând 967,427 km. A fost înfiinţată în 1968, odată cu apariţia judeţului Vâlcea pe harta administrativă a României. De atunci, a funcţionat fără întrerupere, sub diferite denumiri şi cu modificări mai mari sau mai mici în structură.

Poartă actuala titulatură din 1992, când s-a transformat din direcţie judeţeană în regie autonomă, iar din 1994 funcţionează pe principii economice şi nu ca instituţie publică.

Baza materială a fost modernizată ultima dată în urmă cu trei ani când s-au achiziţionat utilaje de aproximativ 2 milioane de lei, după o investiţie care a avut loc în 2008. Regia mai dispune de o staţie de asfalt, cu o capacitate de doar 45 de tone de asfalt pe oră, dar este destul de veche, cu durata de viaţă depăşită de mai bine de un deceniu, motiv pentru care creat foarte multe probleme în ultimii ani şi mari cheltuieli cu reparaţiile. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite