FOTO Superbele vile în ruină de la Băile Govora, vizate de o iniţiativă comunitară de salvare a patrimoniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de iniţiativă, Studio Govora, cu sprijinul unor ONG-uri , dar şi al unor instituţii precum Ordinul Arhitecţilor şi Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi-a propus salvarea superbului patrimoniu arhitectural din Băile Govora.

GALERIE FOTO

Iniţiatorii urmăresc transformarea staţiunii balneare din judeţul Vâlcea în „oraş - ideal”, după o idee lansată în urmă cu două secole, dar şi oferirea unui exemplu de bune practici despre cum implicarea societăţii civile poate nu doar să atragă atenţia asupra patrimoniului arhitectural aflat în stare avansată de degradare, ci şi să ajute efectiv la salvarea lui. Să ajute la păstrarea farmecului aparte şi a arhitecturii balneare care îl face atât de special.

Prima iniţiativă comunitară pe această temă a fost deja demarată în urmă cu câteva zile, sub forma unei campanii de strângere de fonduri. Prin aceasta se doreşte evitarea unui colaps al unui imobil de o frumuseţe răpitoare, singura clădire monument - istoric nerestaurată ce se află în proprietatea statului, precum şi punerea sa în siguranţă: Vila Ivanovici din Băile Govora. 

Strângerea de fonduri este doar una dintre soluţiile găsite pentru rezolvarea acestei probleme, potrivit iniţiatorilor, care au pregătit inclusiv un plan de rezervă.

„Fără patrimoniu, Băile Govora nu ar exista”

„Oraşul Băile Govora se deosebeşte de multe alte destinaţii balneare din ţară prin numeroasele clădiri istorice valoroase, majoritatea având mare nevoie de restaurare... Toate aceste clădiri frumoase, pline de amintiri şi semnificaţii, aşteaptă... însă anii care trec le slăbesc strălucirea şi rezistenţa. Acum, Govora are o şansă – Vila Ivanovici ar putea deveni un exemplu pentru întreg oraşul şi totodată o speranţă. Ceea ce încercăm prin strategia noastră, în care Vila Ivanovici e un element-cheie, este să creăm un model de bună practică. Într-un oraş atât de bine conceput şi aşezat în peisajul natural, nu este nevoie de intervenţii radicale pentru ca el să renască – tot ceea ce el are nevoie este o justă măsură a restaurării. Credem că este un moment cheie pentru viitorul Govorei”, susţin arhitecţii Radu Tîrcă şi Ştefania Hîrleaţă, iniţiatorii Studio Govora

Ca specialişti, aceştia au cercetat „fiecare colţ” al localităţii descoperind fascinaţi „felul în care modelul unui oraş-grădină ideal a fost pus în practică în această staţiune”. 

Vila Ivanovici, o clădire veche de 120 de ani, este declarată de 15 ani „pericol public de prăbuşire”. Este unul dintre cele două imobile de patrimoniu, din multitudinea existentă la Băile Govora, care se mai află în proprietate publică. Primul, Cazinoul, a avut şansa să fie reabilitat în urmă cu cinci ani, prin Compania Naţională de Investiţii, cu 2,5 milioane de lei. Astăzi, acesta poartă numele „Centrul Cultural Virginia Andreescu - Haret”, în onoarea primei femei arhitect din Europa, cea care i-a dat viaţă.

Clădirea, scanată 3D pentru obţinerea unui grant de 200.000 de lei

Grupul de iniţiativă Studio Govora, format din arhitecţi şi ingineri constructori, a conceput un plan privind lucrările de primă necesitate pentru salvarea vilei. Celor doi iniţiatori, Radu şi Ştefania, li s-au alăturat arh. Raluca Zaharia - Atelier RIDA şi inginerul de structuri Horia Mihnea - Cross Structural Design. Aceştia au propus o serie de soluţii tehnice, iar ing. Marian Rădoi - International Partner Buro S.R.L., care a scanat 3D clădirea, a oferit „în timp record” informaţii esenţiale despre clădire. 

Echipa interdisciplinară de specialişti a ajutat administraţia locală să depună o solicitare, însoţită de întreaga documentaţie necesară pentru a obţine finanţare din Timbrul Monumentelor Istorice. Este vorba despre «Apelul de proiecte» lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) în luna mai. Cu cei 220.000 de lei, din care 20.000 - contribuţia proprie - din campania de strângere de fonduri, se vor executa lucrările pentru intervenţiile de urgenţă, primul pas în salvarea clădirii de patrimoniu. 

„Vila cu dantelă din lemn”

„Remarcabilă prin dantelăria de lemn a faţadei şi prin verandele sale generoase, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora. Colonelul Ivanovici a construit clădirea în jurul anului 1900”, povestesc iniţiatorii. Prin anii ‘70, clădirea a adăpostit un internat şi săli de clasă, iar după Revoluţie a intrat în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne şi în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Însă, abia în 2009, a fost inclusă în patrimoniul naţional, fiind administrată de Primăria Băile Govora care a reuşit în 2012 să evacueze toţi chiriaşii, din cauza pericolului public pe care-l reprezenta clădirea. 

Astăzi, dincolo de frumuseţea clădirii, degradarea ei este vizibilă cu ochiul liber: plafoane căzute, învelitoare lipsă, zone de verandă prăbuşite, pereţi fisuraţi, planşee de lemn deformate, existând riscul ca o parte din corpul central să se prăbuşească. 

Soluţii pentru salvarea clădirii

Printre soluţiile propuse pentru salvarea clădirii menţionăm: desfacerea controlată a unor elemente constructive, acoperiş de protecţie nou pentru corpul secundar, repararea învelitorii, montarea de jgheaburi şi burlane, şanţ pentru redirecţionarea apei pluviale, evacuarea molozului, monitorizare fisuri, precum şi sprijiniri şi eşafodaje de lemn.

Dacă se va obţine finanţarea din Timbrul Monumentelor Istorice, Primăria Băile Govora va putea semna contractul în luna august, iar până la începutul iernii lucrările de şantier se vor putea astfel finaliza. 

Însă, dacă nu se va obţine grantul de la INP, vor fi oricum demarate lucrări minimale esenţiale pentru siguranţa clădirii şi stoparea degradării, până la momentul găsirii resurselor pentru viitorul ei.

Tururi ghidate şi experienţe gastronomice în schimbul donaţiilor

Pentru lucrările minimale vor fi folosiţi banii strânşi din donaţii, contribuţii în contul cărora se oferă o serie de experienţe, pregătite de către iniţiatori, alături de CastleBreak şi parteneri, prin care să vă puteţi bucura de patrimoniul Govorei. „Campania oferă doritorilor beneficii legate de turismul cultural în Băile Govora şi împrejurimi”, care constă în: tururi ghidate, experienţe gastronomice, degustări de vin, precum şi şansa de a vă implica în cunoaşterea, păstrarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural din România. 

Mai multe amănunte despre campania «Sprijină Vila Ivanovici», proiect susţinut de Fundaţia Comunitară Vâlcea, care administrează donaţiile din partea sponsorilor, puteţi regăsi şi pe site-ul Govora Studio.

Masa Rotundă pentru revitalizarea patrimoniului cultural

Există o serie de proiecte conexe acţiunii de salvare a Vilei Ivanovici, precum „Zilele Arhitecturii Balneare din Govora” - un eveniment dedicat explorării patrimoniului oraşului prin tururi ghidate, ateliere tematice, vânătoare de comori, concerte, proiecţii de film, seri de storytelling şi expoziţii, ce va avea loc între 3 - 9 august; instrumente de marketing cultural local; restaurarea unui foişor interbelic etc. 

Până atunci însă, despre viitorul Băilor Govora se va discuta vineri, 10 iulie, la o „Masă Rotundă”, alături de invitaţi cu experienţă în revitalizarea patrimoniului cultural. 

Băile Govora, trecut şi prezent

În urmă cu un secol, despre Govora se vorbea ca despre „locul cu cel mai bun aer din Europa”. Odată cu descoperirea apelor sale vindecătoare, staţiunea în sine s-a dezvoltat în timp record - în doar 30 de ani. Numeroşi arhitecţi celebri în epocă şi-au dat aportul, ghidându-se după modelul staţiunilor balneare din Occident, iar „oraşul - grădină” a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinaţie a elitelor. După Revoluţie, stoparea turismului de masă a declanşat „procesul invers - declinul”. Activitatea economică s-a restrâns în jurul a patru hoteluri şi câteva afaceri mici. Astăzi, Băile - Govora pare un oraş suspendat în timp. 

În urmă cu doi ani, doi studenţi pe atunci la Arhitectură, dintre care unul originar din staţiune, au înfiinţat Studio Govora - un organism care-şi propune să-i aducă laolaltă pe toţi cei care cred în protejarea valorilor arhitecturale istorice şi sunt convinşi că arhitectura preţioasă a Băilor Govora poate fi salvată, iar staţiunea poate deveni locul ideal nu doar pentru localnici, ci şi pentru turişti, prin atragerea de resurse disponibile la nivel naţional şi internaţional.

Vă mai recomandăm şi: 

FOTO De la proiect de diplomă la publicul larg. Cine sunt iniţiatorii ideii de a transforma staţiunea cu „cel mai curat aer din România“ în oraşul ideal

FOTO VIDEO Secretele hotelului de epocă unic în România, „unde soarele se închiriază cu ora“, dezvăluite de Victor Rebengiuc

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite