FOTO VIDEO Cea mai mică şi mai frumoasă bibliotecă în miniatură din lume. De ce este considerată specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca în miniatură „Thurkowiana Minor” din Olanda şi creatorul său Guus Thurkow, Foto: boekendingen.nl
Biblioteca în miniatură „Thurkowiana Minor” din Olanda şi creatorul său Guus Thurkow, Foto: boekendingen.nl

Biblioteca Thurkowiana Minor este considerată cea mai mică şi mai frumoasă bibliotecă publică miniaturală din lume. Conţine 1515 cărţi în miniatură. Din 2012, biblioteca face parte din colecţia Muzeului Meermanno din Haga, Olanda.

GALERIE FOTO

Colecţia de cărţi cu forme speciale este un fenomen în sine. Din 1984 până în 2003, Luce şi Guus Thurkow au condus, sub numele de „The Catharijne Press”, o editură de cărţi în miniatură. La 1 ianuarie 2001, ei au decis să construiască şi o bibliotecă de cărţi în miniatură, inspirată de faimoasele case de păpuşi olandeze din secolele XVII - XVIII. 

În 2011, unul dintre creatorii acestei biblioteci speciale, Guus, a trecut în nefiinţă, şi ca această comoară să nu se împrăştie în toate colţurile lumii s-a luat decizia salvării sale prin intermediul unui muzeu - Meermanno din Haga, Olanda.

Există colecţii şi mai mari de cărţi în miniatură, dar nicăieri ele nu sunt adăpostite într-o bibliotecă magnifică, precum cea a soţilor Thurkow.

Dulapul din stejar impozant este o replică a unei biblioteci clasice din secolul al XVIII-lea, în cele mai mici detalii, construit la o scară de 1:4. Aceeaşi proporţie a fost avută în vedere şi în cazul cărţilor, a căror dimensiunea maximă este de 76 mm / 3 inch. 

Guus Thurkow (1942 - 2011) a fost un bibliotecar, dar şi un editor, colecţionar, anticar şi, mai presus de toate, un bibliofil. Şi-a dezvoltat activităţile bibliofile în strânsă colaborare cu soţia lui Luce, de asemenea un bibliotecar cu experienţă. Activitatea lor colectivă s-a concentrat mai ales asupra cărţii „Miniatură”.

Au câştigat faimă internaţională în 1984, odată cu publicarea cărţilor miniaturale.

Iar faima a crescut şapte ani mai târziu când au construit şi biblioteca în sine, în colaborare cu diverşi specialişti. Totul a durat un an.

Biblioteca include douăzeci şi şase de corpuri de bibliotecă cu rafturi şi este echipată chiar şi cu un glob terestru şi ceresc, un birou şi un scaun pentru bibliotecar, o scară de carte şi o statuie a lui Don Quijote, patronul bibliotecii.

Colecţia este împărţită în secţiuni precum Clasic şi Naturalis Historia Musica, precum şi alte categorii mai moderne ca domeniul „Fotografie”.

Departamentul Erotica este evident ascuns în spatele unei intrări secrete. Biblioteca secretă sau „L'enfer” (iadul), adică secţiunea dedicată erosului, poate fi consultată numai sub supraveghere.

Cărţile sunt din domenii diverse şi sub forme diferite: de la religie, la matematică, de la cartea de insecte mici a lui Godfried Bomans la cartea de buzunar pliată modernă. 

Cel mai vechi obiect al colecţiei este un comprimat din argilă din 1803 î.Hr.. Biblioteca are şi zeci de cărţi unice: lucrări tipărite într-o ediţie a unei singure copii şi a unor manuscrise. Multe dintre acestea sunt realizate special pentru această bibliotecă, incluzând un xilot (colecţia de mostre de lemn) şi ceara miniaturală, inclusiv un stilou.

Toate aceste lucrări au fost aduse la muzeul din Haga sub motto-ul bibliotecii, o frază din Don Quijote: „Ellos son gigantes” a lui Cervantes - „Aceştia sunt giganţii”.

Despre Muzeul Meermanno la Haga se spune că este cel mai vechi muzeu de cărţi din lume. Muzeul original al cărţii, fondat de cuceritorul baron van Westreenen în 1852, conţine peste 20.000 de articole, inclusiv o colecţie semnificativă de manuscrise medievale şi incunabule - cărţi care datează din primii ani ai tiparului. 

În afară de faptul că este găzduit de o clădire fermecătoare, fosta casă a baronului, muzeul conţine multe surprize: o colecţie notabilă de obiecte egiptene, greceşti şi romane.

Vă invităm să vizionaţi videoclipul ataşat, despre bibliotecă, cu precizarea că este în limba olandeză:

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite