Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Dezastrul de la Băbeni - Vâlcea, pe cale să se repete. Apa dintr-un pârâu a refulat din nou peste 40 ha de terenuri agricole, 11 gospodării în pericol

0
26 Jan 2019 19:40:57
Autor: Daciana Mitrache
Inundaţii la Băbeni - Vâlcea ianuarie 2019 Foto Adevărul
Inundaţii la Băbeni - Vâlcea ianuarie 2019 Foto Adevărul

După ce anul trecut imaginile cu inundaţiile de la Băbeni - Vâlcea au devenit virale, impresionând o ţară întreagă, fenomenul este pe cale să se repete.

GALERIE FOTO
 
Sâmbătă după-amiaza, apele unui pârâu care se revarsă în Olt, au refulat printre deschizăturile lăsate în zidul de sprijin pentru scurgerea apelor infiltrate (barbacane), inundând terenurile agricole ale unei localităţi componente oraşului Băbeni, din judeţul Vâlcea. Apa a pus stăpânire pe 40 de hectare şi o gospodărie, ameninţând încă 10 gospodării din apropiere. 
 

„În oraşul Băbeni, sat Răioasa, din cauza debitului mare de pe pârâul Stăncălău, apa a refulat prin barbacane, inundând terenul agricol din apropiere, o gospodărie şi punând în pericol alte 10 gospodării. 

În prezent, s-a remediat problema pe pârâul Stăncălău şi se intervine pentru evacuarea apei din gospodăria inundată şi de pe terenul agricol - circa 40 de hectare. Pentru a proteja celelalte gospodării, intervin ISU, ABA Olt, SVSU”, a transmis şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, lt. col. Dan Pascaru.
 
Situaţia este asemănătoare cu cea din vara trecută, când apele pârâului Stăncălău au inundat aceeaşi zonă, sute de persoane fiind evacuate sau autoevacuându-se la acea vreme, în urma precipitaţiilor care au căzut în luna iulie. 
 
Din cauza debitelor crescute, s-au produs breşe într-un dig de apărare, la confluenţa pârâurilor Stăncălău şi Bistriţa, iar apa scursă a inundat, atunci ca şi acum, zona joasă de la periferia oraşului Băbeni. Din păcate, astfel de evenimente se produc ori de câte ori sunt precipitaţii abundente, de ani de zile. Numai anul trecut au avut loc patru inundaţii. 
 
Anul trecut, localnicii susţineau că autorităţile nu refac digurile dintr-un motiv ce ţine de discriminarea etnică: „Pentru că ne consideră ţigani, Primăria nu face nimic în Valea Mare”, declarau localnicii. 
 
La ultimul şi cel mai mare dintre incidente, la faţa locului au venit ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş şi secretarul de stat Raed Arafat, situaţia fiind imortalizată cu ajutorul unei drone. 
 

Imagini surprinse cu drona la periferia oraşului Băbeni - Vâlcea, în vara anului 2018:

   

Situaţia de la Băbeni nu este singulară. Judeţul Vâlcea este sub atenţionare de cod galben de inundaţii,  şi atenţionare de depuneri de gheaţă, intensificări temporare ale vântului şi ninsori în zona de munte. 
 
O porţiune din drumul european / naţional E 81 / DN 7, care traversează staţiunea Călimăneşti - Căciulata, a fost inundată iarăşi din cauza scurgerilor de pe versanţi produse de topirea zăpezii şi precipitaţii. În trei localităţi, localnicii au chemat pompierii în ajutor după ce apele au pus stăpânire pe gospodăriile lor: în satul Fumureni din comuna Lungeşti, în satul Izvoru din comuna Creţeni şi în satul Băltăţeni din comuna Tomşani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările