FOTO VIDEO Fetiţa născută în Dubai care s-a îndrăgostit iremediabil de România: „Contează mai mult familia şi prietenii decât toate bogăţiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hadeel Alzahrani micuţa din Dubai care iubeşte România şi trăieşte în Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica
Hadeel Alzahrani micuţa din Dubai care iubeşte România şi trăieşte în Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica

O fetiţă de 10 ani din Dubai, Hadeel Alzahrani, a văzut România pentru prima dată în urmă cu 5 ani şi s-a îndrăgostit de ţara noastră. A fost remarcată anul acesta de Ziua Educaţiei, datorită unei compuneri despre România. Învaţă într-o şcoală de cartier din Râmnicu Vâlcea, oraşul din care provine mama ei şi unde locuieşte alături de bunicii materni. Copila a transmis un mesaj emoţionant pentru români şi România, de Centenar.

GALERIE FOTO

Hadeel Alzahrani este pe jumătate româncă, pe jumătate arăboaică. S-a născut în cel mai mare oraş din Emiratele Arabe Unite, ca număr de locuitori – Dubai, în urmă cu un deceniu. 

Este elevă în clasa a IV-a a Şcolii Generale „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, o micuţă şcoală din cel mai mare cartier al oraşului care s-a dezvoltat foarte frumos în ultimii ani, fiind renumită pentru picturile sale colorate cu care şi-a decorat zidurile exterioare pentru a o face mai atractivă în rândul elevilor, dar şi pentru realizările şcolare ale copiilor.

Deşi familia şi-ar fi permis s-o dea chiar la şcoli particulare, a decis că o şcoală publică din România, chiar şi una de cartier, reprezintă cea mai bună soluţie. Iar rezultatele nu le-au înşelat aşteptările. S-a integrat rapid în sistemul de învăţământ românesc şi a obţinut o serie de premii la mai multe concursuri şcolare. A devenit cunoscută însă în urma unui concurs de eseuri despre „România”, de „Ziua Educaţiei”, când toată lumea a rămas uimită de modul frumos în care descri ţara noastră, considerând-o un mic geniu. 

„Are un fel anume de a povesti, de a realiza compuneri, fapt ce o ajută foarte tare. Şi la matematică se descurcă foarte bine, doar trebuie să fie mai atentă, să se concentreze mai mult”, menţionează învăţătoarea copilei, Ramona Tudora. 

Hadeel Alzahrani din Râmnicu Vâlcea şi învăţătoarei ei Ramona Tudora Foto Daciana Stoica

„Ar trebui să ne iubim mai mult ţara!”

Reporterii „Adevărul” au întâlnit-o într-o zi în care şcoala se îmbrăcase în haine de sărbătoare, în cinstea Marii Uniri. Şi au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, aşa cum se obişnuieşte la români. Şi cum Hadeel a devenit celebră pentru uşurinţa cu care compune texte, în prag de sărbătoare, de Centenar al Marii Uniri, au rugat-o să conceapă pe loc un mesaj pentru români şi România: „Aş fi putut să aleg Dubaiul, dar cu toate acestea am ales România. Am văzut la televizor că mulţi artişti, oameni importanţi au ales să plece din ţară. Mare păcat! România este o ţară minunată! Ar trebui să ne iubim mai mult 

ţara!”, a spus copila. 

A explicat şi cum vede un copil Centenarul, cei 100 de ani de România: „Ştiu că Marea Unire a fost un eveniment important în istoria României, poate chiar cel mai important, pentru care mulţi oameni şi-au dat viaţa. Acest lucru arată cât de mult şi l-au dorit, cât de mult au luptat pentru el. De aceea, le suntem noi astăzi recunoscători celor care şi-au pierdut viaţa şi tuturor celor care au luptat. Se poate spune că acum 100 de ani s-a născut România pentru că nu putea fi considerată ceea ce este astăzi fără să se unească toate teritoriile pe care locuiau românii, ca să devină o ţară unită, o naţiune puternică. Iar noi trebui s-o păstrăm la fel! Iubiţi România!”, este îndemânul lui Hadeel pentru români.

Şi are şi un mesaj şi pentru conducătorii României: „Trebuie să lupte mai mult pentru statul român, noi avem nevoie de ei, avem nevoie de puterea lor de a schimba lucrurile!”, este de părere Hadeel, micuţa fetiţă născută în Dubai.       

Mesajul lui Hadeel Alzahrani, micuţa din Dubai care locuieşte în Râmnicu Vâlcea, pentru români

„Am ales România, în primul rând, datorită limbii. Plus că este mult, mult mai frumoasă”

Deşi până la venirea ei în România, nu avea habar despre ţara de origine a mamei sale, s-a adaptat rapid la sistemul românesc de învăţământ: „Nu ştiam absolut nimic despre această ţară, decât numele ei, înainte să vin aici. Şi că aici locuiesc bunicii mei. Dar mi-a plăcut la nebunie”, recunoaşte „Pisicuţa”, aşa cum o alintă „unii profesori, vecini sau prieteni”, din cauza „înfăţişării sale”. 

Nici măcar româna nu o cunoştea, „decât nişte saluturi”; în familie se vorbea doar engleză, dar acest lucru nu a constituit o barieră: „Am ales România, în primul rând, datorită limbii. Mi-era mult mai uşor să învăţ româna decât araba. Plus că România este mult, mult mai frumoasă. O ţară nu se mândreşte doar dacă este cea mai bună în lux, ci cu poporul său, cu tradiţiile, cu totul. Şi părinţii au avut un cuvânt de spus în alegerea mea”, mărturiseşte Hadeel. 

Nici araba, limba tatălui, nu o cunoaşte, dar, în comparaţie cu româna nu pare prea tentată s-o înveţe curând. Acum vorbeşte în engleză cu tatăl ei şi în română cu mama. 

Primul contact cu bunicii materni realizat într-o „engleză de baltă”

La început s-a înţeles cu bunicii în ceea ce ea numeşte „engleză de baltă”. „Nu mi-a luat mult să învăţ româna, poate şi pentru că bunica nu m-a presat s-o învăţ, dar nici nu m-a lăsat de capul meu. M-a învăţat multe lucruri, a vrut să învăţ cât mai repede, ca să mă pot acomoda fără probleme, să-mi fac prieteni, să mă înţeleg cu profesorii. Şi la şcoală am fost primită cu blândeţe şi înţelegere. Am avut colegi foarte buni. Suntem ca fraţii”, povesteşte micuţa.

Acomodarea cu România i s-a părut uşoară pentru că: „Imediat cum am venit m-au întâmpinat cei dragi cu căldură şi prietenie. Toată casa au decorat-o pentru mine. Bunicii mi-au cedat camera lor şi au amenajat-o special. Acum am crescut şi au redecorat-o, potrivit vârstei”, mai spune micuţa din Dubai.

Deşi creaţia sa de Ziua Educaţiei a adus-o în „lumina reflectoarelor”, vede totul ca pe un lucru firesc: „Ce s-a întâmplat atunci este un lucru minor. Nu cred că pentru acest lucru trebuia chemată televiziunea. Am participat până acum la foarte multe concursuri. Împreună cu o colegă, Aida, ne-a clasat pe primul loc la etapa judeţeană a Olimpiadei de Educaţie Civică, lucrarea ajungând până în etapa naţională, unde clasa a III-a a concurat cu clasa a IV-a.  Am mers la foarte multe alte concursuri de română, matematică, ştiinţe ale naturii şi am obţinut o serie de premii. Mi-aş dori ca de la anul să merg şi la concursuri de desen, pictură”, care reprezintă una dintre pasiunile ei, aşa cum ne-a recunoscut entuziasmată.

Şcoala Anton Pann Foto FB Scoala Anton Pann Rm Vâlcea

„Şcoala este un loc minunat. Un izvor de înţelepciune, un rai pentru orice copil”

Învăţătoarea lui Hadeel, Ramona Tudora recunoaşte că are un grup de copii nelipsit de la concursuri inter şi intrajudeţene, chiar şi naţionale, din care face parte şi micuţa din Dubai. Şi, deşi este aceasta se declară fascinată de matematică, limba română este cea care a adus-o în atenţia opiniei publice. De curând, a obţinut punctajul maxim la Concursul Naţional Interdisciplinar „Pandurii lui Tudor”, la limba română şi un punctaj destul de mare la matematică. 

„Când am venit la şcoală mi-am dat seama că am atât de multe lucruri de explorat. Iubesc matematica”, ne dezvăluie Hadeel. La fel de încântată este şi de colegele de clasă, pe care le consideră prietene, fără discriminare: „Pe fete le iubesc pe toate. Toate sunt surorile mele.”

„Şcoala este un loc minunat. Un izvor de înţelepciune, un rai pentru orice copil care vrea să înveţe. Dacă cei care spun că nu le place şcoala s-ar opri doar o secundă să-şi asculte dascălii şi să afle ce lucruri minunate se întâmplă în jurul lor, sunt sigură că n-ar spune «nu», educaţiei”, mai spune micul geniu.

Îşi va lansa primul roman la anul

„Pisicuţa” are deja planuri de viitor. Spre exemplu, anul viitor intenţionează să-şi lanseze prima carte, un roman al cărui subiect reprezintă „o poveste de viaţă uimitoare, lăcrimantă, care o să impresioneze foarte tare cititorii. Cred că-mi va ieşi foarte bine.” 

Şi, deşi nu a apucat să scrie decât 10 pagini, a acceptat să ne dezvăluie câte ceva despre carte: o poveste de viaţă a unei fetiţe în trăsăturile căreia se va regăsi şi autoarea în mare parte. Cu toate acestea, subiectul va fi unul imaginar – o fetiţă care-şi pierde ambii părinţi într-un accident şi este nevoită să se descurce singură. 

Până una alta, intenţionează să cumpere mai multe cărţi care să-i furnizeze surse de inspiraţie. „Momentan, am doar una din care să mă pot inspira”, este vorba despre «Bunica mi-a zis să-ţi spun că-i pare rău», după Frederik Backman. O carte despre o fetiţă de  şapte ani care ajunge să fie marginalizată din cauza inteligenţiei sale şi a cărei singură prietenă este chiar bunica, fost medic, considerată şi ea o nebună excentrică, care inventează pentru copilă poveşti cu supereroi ca să o pregatească pentru ceea ce urmează să i se întâmple.

Tot de la anul micuţa vrea să se înscrie la clasa de intensiv engleză, limbă pe care o cunoaşte din familie.  

Luptătoare, inteligentă, sufletistă, amuzantă, dornică mereu de afirmare

   

„Hadeel este o fată isteaţă, ambiţioasă, care nu renunţă niciodată până nu-şi atinge scopul, inteligentă. O văd în viitor ca pe un om care realizează tot ce-şi propune. Cred că dacă şi-a propus să fie medic chirurg aşa se va întâmpla. Sunt convinsă că voi mai auzi veşti despre ea, peste ani. Mai sunt şi alţi copii ca ea. Are câteva trăsături de caracter despre care cred că sunt cultivate din familie”, recunoaşte tânăra învăţătoare aflată la prima generaţie de elevi.  

Şi Hadeel crede aceleaşi lucruri despre ea şi spune în plus că este sufletistă, amuzantă şi extrem de socială şi am adăuga noi şi extrem de volubilă. „Şi la şcoală mereu are ceva de spus, de completat. Aşa a fost de la început: cu dorinţa de a se afirma, de a ieşi în evidenţă”, spune dascălul.

Micuţa este convinsă că-i seamănă mamei: „A fost mereu o luptătoare, a crezut şi crede în visurile ei, a învăţat mult şi a realizat mult. A devenit un om important pentru societate. Şi este foarte respectată. Şi la fel vreau să fiu şi eu.”

Hadeel Alzahrani din Râmnicu Vâlcea şi colegele ei de clasă de la Şcoala Anton Pann Foto Daciana Stoica

„Vreau să merg la Oxford, în Londra şi să mă fac neurochirurg”

La cei 10 ani, Hadeel ştie deja ce vrea să facă atunci când va creşte: „Aş dori să merg la Oxford, în Londra şi să mă fac neurochirurg”. Recunoaşte însă că a luat această hotărâre după ce a triat mai multe profesii: „M-am gândit să mă fac poliţistă, dar eu sunt deja o boxeriţă înăscută şi aici semăn tot cu mama; apoi pilot de avion, dar bunica mi-a spus în glumă că n-o să-mi mai placă şi după ce se prăbuşeşte avionul; om de ştiinţă - m-am gândit că este o meserie destul de statică, plictisitoare, iar eu îmi doresc puţină acţiune... Am eliminat foarte, foarte multe variante de joburi, până să ajung la cea de chirurg neurolog. Ştiu că trebuie să fac operaţii pe creier, să ajut oamenii”, ne explică micul geniu vâlcean. 

A ajutat-o în alegerea făcută faptul că mama lucrează în domeniul medical, este director la un spital din Dubai, în timp ce tatăl lucrează ca agent imobiliar. A avut ocazia să vadă o înregistrare cu o operaţie, clip realizat de mama ei, şi în loc s-o sperie a fascinat-o instant. 

Şi chiar dacă pentru a-şi realiza visul va pleca din ţară, susţine că o va face doar pe perioada studiilor. „Mă voi întoarce. Voi pleca apoi doar în vacanţe. Am ales România şi în România am să stau”, spune destul de sigură pe ea micuţa.

Vacanţele şi le petrece de regulă la părinţi, în Dubai. Iar când se întoarce devine precum o carte deschisă pentru colegii ei, fascinaţi să o audă povestind despre un tărâm exotic, la propriu şi la figurat. 

„O vacanţă în Dubai versus o vacanţă la bunici: câştigător - România”

Interesant este şi modul în care vede copila de 10 ani timpul petrecut în Emiratele Arabe versus România: „Păi, o vacanţă în Dubai este plină de lux, opulenţă, trăieşti bine, dar o vacanţă în România este foarte distractivă, te întâlneşti cu prietenii, petreceţi timp împreună. Câştigătorul: România! Contează mai mult familia şi prietenii decât toate bogăţiile de pe pământ!”, ne-a mai spus Hadeel la final.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite