FOTO VIDEO Imagini spectaculoase, surprinse cu drona: Munţii Căpăţânii, „tărâmul zeilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile surprinse de Bogdan A., un tânăr bancher din Anglia, care se întoarce acasă foarte des ca să imortalizeze pe camera dronei imagini rare, ne înfăţişează o lume de o frumuseţe aparte, la care puţini dintre muritori au acces, un tărâm al zeilor, filmat de această dată în Curmătura Builei, Vârful Piatra, din Munţii Căpăţânii, pe muzica lui Travis A. King – „ A beautiful mind”.

Munţii Căpăţânii fac parte din Carpaţii Meridionali, fiind cuprinşi între Olt şi Jiu. Sunt delimitaţi la nord de Latoriţa şi Lotru. 

Limita sudică este mai puţin precisă: se observă clar în Depresiunea Polovragi – Horez, dar la est de Horezu culmile se pierd în zona subcarpatică, fiind luate drept reper localităţile de  la poale: Muereasca, Cheia, Bărbăteşti, Pietreni, Bistriţa, Romanii de Sus, Vaideeni din judeţul Vâlcea, Polovragi – din judeţul Gorj.

Limita vestică o reprezintă Olteţul, spre Munţii Parâng, valea sa pătrunde adânc în munţilor până la curmătură, lângă creasta ce leagă Munţii Căpăţânii de Parâng.

Munţii Căpăţânii prezintă trei muchii secundare: Buila – Vânturariţa de pe care s-a făcut filmarea de faţă, Piatra Târnovului şi Foarfeca Narăţului.

Buila – Vânturariţa, considerat, cel puţin până anul trecut, cel mai mic parc naţional de la noi din ţară, al doilea din judeţul Vâlcea, este situat în sudul Munţilor Căpăţânii. 

Este un munte mic dar spectaculos, cu multe poveşti încă nescrise, ascunse sub stâncile de calcar. Sunt puţini cei privilegiaţi care ajung să descopere acest munte şi să urce pe târmul zeilor, într-un adevărat colţ de rai.

       

Curmătura Builei, Vârful Piatra, Munţii Căpăţânii, filmare cu drona de Bogdan A.

    

Culmea Arnota - Buila Vânturariţa- Stogu este alcătuită din calcare jurasice, formând o creastă de peste 14 km. Relieful se evidenţiază prin forme variate şi deosebit de pitoreşti.

Rezervaţia este o reală provocare chiar şi pentru alpiniştii experimentaţi, ea adăpostind unul din cele mai dificile trasee de alpinism din România.

Este nevoie de o maşină cu tracţiune 4x4, drumurile forestiere fiind anevoioase, pline de gropi şi înguste pe multe porţiuni.

Buila - Vânturariţa se intinde între Cheile Bistriţei şi Cheile Olăneştilor, ce oferă imagini rare, de colecţie. 

Adevărata frumuseţe a peisajelor se înfăţişează abia pe muchia Vârfului Buila şi apoi pe tot drumul de pe creastă. De pe marginea stâncăriilor care se prăbuşesc în faţa ochilor se desfăşoară culmea Munţilor Căpăţânii, din care face parte şi Buila - Vânturariţa.

Curmătura Builei se află chiar deasupra Schitului Pătrunsa, întreaga zonă având o puternică încărcătură spirituală datorată multitudinii de lăcaşe de cult ascunse în păduri, de o frumuseţe aparte şi cu istorii zbuciumate. Frumuseţea prăpăstiilor atrage ca un magnet. Iar poveşti despre comori ascunse aici de pe vremea dacilor, şi apoi de către haiduci, întâlneşti la tot pasul, ca şi despre sfârşitul groaznic al celor care au încercat să le găsească.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite