FOTO VIDEO Lucruri mai puţin ştiute despre Catedrala Notre-Dame. Île-de-la-Cité, oraşul păgân de sub lăcaş: inima istorică şi loc strategic de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cripta arheologică a Catedralei Notre Dame şi dovezile despre oraşul păgân de sub catedrala Foto crypte paris fr
Cripta arheologică a Catedralei Notre Dame şi dovezile despre oraşul păgân de sub catedrala Foto crypte paris fr

Martoră mută la multe evenimente istorice de-a lungul celor peste opt secole de existenţă, precum încoronarea lui Henric al IV-lea al Angliei ca Rege al Franţei sau a lui Napoleon, dar şi eliberarea Parisului în 1944, despre Catedrala Notre-Dame din Paris unii susţin că a văzut atâta istorie încât practic se confundă cu însăşi istoria Franţei şi a Europei. Cu toate acestea, nu mulţi se pot lăuda că-i cunosc secretele. Şi nu sunt puţine.

   GALERIE FOTO

Despre simbolul Franţei, care a fost victimă a unui incendiu petrecut săptămâna trecută, pe 15 aprilie, se ştie că au fost nevoie de aproape 200 de ani pentru construcţia sa care a avut loc între secolele XII şi XIV.

Catedrala Notre-Dame din Paris a reprezentat şi va continua să reprezinte, chiar şi aşa cu acoperişul ars, unul din cele mai mari monumente şi simboluri ale creştinătăţii şi ale culturii şi civilizaţiei europene.

Donaţiile strânse pentru reconstrucţia catedralei depăşesc deja 1 miliard de euro, cea mai mare parte dintre donatori fiind anonimi. Printre ei se află însă şi miliardarii planetei. 

Desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1991, Catedrala Notre-Dame a reprezentat cel mai vizitat monument al Europei, potrivit site-urile specializate în turism. O parte din secretele sale ciudate au fost scoase la iveală în urma unor săpături arheologice executate între anii 1960 - 1970.

Oraşul păgân de sub catedrală

Île-de-la-Cité, pe care acum se află Notre-Dame din Paris, a fost cândva un oraş galo-roman cunoscut sub numele de Lutetia.

Înainte de Notre-Dame, până în secolul al XII-lea, în acelaşi loc se afla o altă catedrală: Saint-Etienne. Era o bazilică creştină foarte mare, compusă din cinci zone principale - nave. Nu se ştiu prea multe despre acest lăcaş, ci doar că a fost înlăturat la mijlocul secolului al XII-lea, sub domnia lui Ludovic al VII-lea. 

Episcopul Maurice de Sully a decis să o înlocuiască cu o nouă catedrală, mult mai maiestuoasă, mai ales că progresul arhitectural îi permitea în sfârşit acest lucru, iar numărul enoriaşilor crescuse.

Se crede că prima catedrală, Saint - Etienne a fost construită peste rămăşiţele unui templu, fiindcă, în jurul anului 1710, au fost descoperite bucăţi de altar sculptat dedicat lui Jupiter şi altor zeităţi, în timpul unor săpături. 

Este neclar dacă aceastea erau o dovadă a unui templu antic sau dacă piesele au fost reciclate acolo dintr-o altă locaţie. Alte ruine arhitecturale au fost găsite între anii '60 şi '70. De asemenea, alte dovezi din Antichitate se află în cripta arheologică situată chiar în faţa Catedralei Notre-Dame.

Cripta arheologică a Catedralei Notre Dame şi dovezile despre oraşul păgân de sub catedrala Foto crypte paris fr

Inima istorică a Parisului

Cripta care se află în piaţa din faţa catedralei oferă o imagine unică de ansamblu asupra dezvoltării urbane şi arhitecturale a lui Île de la Cité, inima istorică a Parisului. Vizitatorii pot călători înapoi în timp, descoperind clădiri succesive ridicate pe acest sit, din antichitate până în secolul XX, mergând pe ruinele antice pe care sunt suprapuse rămăşiţele medievale şi clasice.

Scopul turului este de a oferi o mai bună înţelegere a modului în care oraşul a fost într-o continuă reconstrucţie de peste 2000 de ani, prin dezvăluirea diferitelor sale straturi arheologice.

Oraşul Gallo-Roman Lutetia a început să se dezvolte pe malul stâng al Senei în timpul domniei lui Augustus (27 î.en până în 14 d.Hr.), fiind ocupat de tribul Gaulish, Parisii, al cărui nume figurează pe monedele recuperate din râul Seine. În prima parte a primului secol d.Hr., câteva grupuri au fost unite pentru a forma Île de la Cité. 

Loc strategic pentru apărarea Imperiului Roman împotriva barbarilor

De la mijlocul secolului al III-lea până în secolul al V-lea d.Hr., Lutetia, care a fost ameninţată de primele invazii germane, a reprezentat un loc strategic pentru apărarea Imperiului Roman împotriva barbarilor. Île de la Cité a fost fortificată în 308, devenind centrul activ al oraşului, iar aşezarea de pe malul stâng a fost parţial abandonată.

În Evul Mediu, aşezarea a cunoscut o dezvoltare care s-a concentrat în jurul catedralei, a cărei construcţie a început în 1163. Aceasta a inclus crearea unei noi străzi, „rue Neuve Notre-Dame” - strada nouă Notre - Dame, care mergea spre poarta principală a catedralei, reconstrucţia Spitalului Hotel - Dieu, la sud de piaţa catedralei şi construcţia de clădiri şi biserici.

Cum s-a dezvoltat vechiul oraş

În secolul al XVIII-lea, multe clădiri medievale au fost distruse pentru a uşura traficul şi pentru a îmbunătăţi sănătatea aşezării. Piaţa era extinsă, strada era lărgită şi a fost construit un spital pentru copiii abandonaţi.

În secolul al XIX-lea, prefectul oraşului, Haussmann, a realizat un program radical de restructurare urbană, distrugând multe clădiri şi străzi vechi. Actualul sediu al poliţiei au fost ridicat în partea din spate a pieţei, în plus faţă de actualul Hotel Dieu, de la marginea pieţei. Structura actuală a pătratului piaţetei este rezultatul acestor schimbări majore.   

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite