FOTO VIDEO M-a făcut mama oltean şi merg pe catamaran. Cât costă plimbarea cu primele ambarcaţiuni de agrement folosite în scop comercial pe râul Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Croazieră pe Olt la Călimăneşti - Căciulata FOTO Daciana Mitrache
Croazieră pe Olt la Călimăneşti - Căciulata FOTO Daciana Mitrache

Valentin Sotir (47 de ani), un tulcean stabilit în judeţul Vâlcea, şi-a deschis acum şase ani o firmă în staţiunea Călimăneşti - Căciulata şi face croaziere cu vase de agrement pe râul Olt. Un an şi jumătate i-a luat să obţină avizele necesare şi să convingă autorităţile, fiind primul care s-a ocupat de navigaţie de agrement pe cel mai mare râu interior al României, dar şi în judeţul Vâlcea.

GALERIE FOTO 

Ideea i-a venit în urmă cu aproape un deceniu, la întâlnirea de 20 de ani de la absolvirea liceului, când a făcut un pariu cu foştii colegi: „Staţiunea era plină, dar râul era gol şi am făcut un pariu cu colegii, pe o sticlă de whiskey, că pun vaporaş pe Olt“.  

Se întâmpla în 2009 şi abia în 2012 reuşea să-şi pună planul în aplicare. A pornit la drum cu un catamaran, iar afacerea l-a costat atunci 38.000 de euro. Pentru noul vaporaş, care a intrat în dotarea firmei în urmă cu câteva zile, a investit alţi 40.000 de euro. 

Modele de ultimă generaţie

„Ambele vase sunt aduse din Statele Unite ale Americii şi reprezintă clasa de lux. Investiţia, deşi mare, rentează. În medie am 6-7 curse zilnice, dar în weekend până acum nu făceam faţă“, spune Sotir. În minivacanţa de 1 Mai, programările pentru plimbări au fost făcute cu câteva zile înainte, deşi afacerea îşi deschide porţile oficial abia în iunie.   

Vaporaşele au capacitate de 12 persoane, sunt din aluminiu, au motor de ultima generaţie, cu injecţie în patru timpi. „Genul acesta de ambarcaţiuni sunt foarte căutate acum, deşi pe primul eu l-am cumpărat acum 6 ani, am anticipat. Spre exemplu, americanii le vor pentru paza de coastă, fiindcă sunt extrem de stabile, inclusiv pe timp de furtună. Iar avantajul numărul 1 la catamarane este că, dacă sunt încărcate la capacitate maximă, au un pescaj de 35 de centimetri, adică doar atât intră în apă. Plus că sunt porţiuni unde apa nu are decât 1 metru adâncime“, mai spune Sotir.

Acesta recunoaşte că, până la catamaranul de pe Olt n-a avut nici măcar o barcă cu vâsle pe Dunăre. „De ce pe Olt şi nu pe Dunăre? Pentru că am promis, pentru că mă ţin de cuvânt şi cel mai important pentru că mă simt dator acestui loc, fiindcă aici m-am format şi mie nu-mi place să rămân dator“, mai spune navigatorul de pe Olt.

20 de lei pentru 50 de minute

O călătorie cu vaporaşul pe râul Olt costă 20 de lei şi durează 50 de minute. Plimbarea se face între Mănăstirea Cozia şi Mănăstirea Ostrov, porţiune pe care turiştii află tot felul de informaţii despre zona în care se află. 

„În 6 ani, n-am avut un turist care să nu coboare încântat. În 2013 – 2014, am fost singurul care făceam croaziere pe Olt. Apoi în 2015, un fost secretar de stat şi-a adus iniţial o şalupă pentru el şi apoi s-a apucat de turism. Şi Primăria Călimăneşti are vaporaş şi ştiu că mai încearcă cineva. Nu mă demoralizează concurenţa, chiar îmi dă idei“, adaugă Sotir. 

       

Susţine că siguranţa turiştilor este pe primul loc, motiv pentru care în fiecare an sondează adâncimea Oltului cu un sonar ca să nu aibă probleme. „În caz de accident, aş fi tras pe uscat. N-am avut nici un incident până acum, darămite un accident!“. 

Sotir a absolvit Liceul de Turism din Călimăneşti-Vâlcea şi a navigat prin întreaga lume pe pescadoare şi nave comerciale, fiind angajat ca ospătar la popotă. La întoarcerea în ţară a lucrat tot în turism şi apoi şi-a făcut o firmă de distribuţie ouă, şi-a întemeiat o familie, iar la începutul anilor 2000 a plecat în Chicago. Reîntors în ţară după şapte luni, a lucrat ca şofer al unui director de combinat, apoi şi-a reînfiinţat afacerea cu ouă, pe care o administrează în paralel.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite