FOTO VIDEO Magie versus ştiinţă. Muzeul iluziilor - locul în care fizica devine distracţie pură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul iluziilor la Râmnicu Vâlcea, magie versus ştiinţă; Foto: Daciana Stoica
Muzeul iluziilor la Râmnicu Vâlcea, magie versus ştiinţă; Foto: Daciana Stoica

„Muzeul iluziilor“, proiect al Asociaţiei Astronomice Pluto din Cluj Napoca, este un concept unic în lume prin caracterul său itinerant şi interactiv. A luat naştere în urmă cu un an, după modelul existent în marile capitale ale lumii. În România, proiectul s-a transformt într-o caravană în care demonstraţiile de ştiinţă pură demontează pas cu pas magia, timp de o oră, pentru preţul unic de 15 lei.

GALERIE FOTO

Expoziţia interactivă de ştiinţă şi divertisment pentru toate vârstele se află la Râmnicu Vâlcea, în perioada 10 - 18 noiembrie, fiind găzduită de Teatrul Anton Pann, după ce a străbătut o parte din Ardeal şi Moldova. Conceputul de muzeu al iluziilor a devenit extrem de popular în Europa prin muzee interactive permanente. În Barcelona, Londra, Moscova, Budapesta, Ljubljana sau Zagreb ori Sankt Petersburg ele reprezintă o tradiţie.

Proiectul mobil îşi propune să ajungă în toate marile oraşe ale ţării. De aceea, vă recomandăm să nu rataţi să petreceţi alături de copiii dumneavoastră cele mai amuzante 60 de minute de la care pleci cu un singur gând: acela de a repeta experienţa! O oră în care copiii vor învăţa şi vor memora cu mult mai mult decât o vor face la şcoală şi care se va dovedi insuficientă pentru a te bucura de tot ce oferă «Muzeul iluziilor»! 

Magia pe înţelesul tuturor, cu ajutorul ştiinţei

Contrar aşteptărilor, «Muzeul iluziilor» nu este dedicat magiei, ci ştiinţei. Magia este explicată cu ajutorul fizicii, într-un mod simplu, pe înţelesul tuturor, de la cei mari la cei mici, nu doar arătând, ci şi demonstrând. Tocmai de aceea, cei care l-au implementat în România, Asociaţia Astronomică Pluto l-a gândit format din două componente, prima dedicată unei expoziţii, cealaltă demonstraţiilor. 

Vizitatorii au ocazia să înţeleagă cum funcţionează iluziile prin contactul direct cu peste 100 de obiecte, dar şi prin explicaţiile celor două minunate gazde: Adrian şi Dan, cu detalii despre mecanismele de funcţionare, dar şi demonstraţii live. 

Vâlcea Muzeul iluziilor magie versus ştiinţă gazdele Dan şi Adrian Foto Daciana Stoica

Iluzii optice în salonul oglinzilor sau patul cu 2300 de cuie

În sala oglinzilor veţi vedea ce înseamnă iluzia optică, trecând prin toate stările posibile: de la a fi gras, la a fi slab, monstru cu mai multe capete, la efectul clepsidră, balon sau răsturnat ori magia mâinilor etc.. 

Vă puteţi face poze spectaculoase alături de animale care aşteaptă să vă devoreze; apoi să testaţi în siguranţă un pat cu 2300 de cuie, ocazie cu care veţi afla ce se întâmplă când presiunea şi greutatea se distribuie în mod egal. 

Cum să cânţi cu mâinile, atingând doar aerul

Aveţi ocazia să experimentaţi masa care face corpul să dispară, astfel că doar capul va apărea în mijlocul unui platou, dar şi să cântaţi la theremin, considerat cel mai tare instrument muzical, sau vioara din aer, care redă note muzicale fără să fie atins, doar mişcând mâinile. 

Sau puteţi experimenta generatorul Van der Graaf cu care se pot creea fulgere. Veţi înţelege cum se realizează levitaţia şi cum ştiinţa demontează magia iluziilor, fără ca farmecul acestora să scadă. Iar surprizele se ţin lanţ.

„Nimeni nu s-a înhămat să facă un muzeul al iluziilor optice mobil, sub formă de caravană”

„Proiectul cu care am venit în premieră la Râmnicu Vâlcea se numeşte «Muzeul iluziilor». Este un loc unde putem să învăţăm că la baza iluziilor stă de fapt ştiinţa. Cu ajutorul fizicii explicăm ce se întâmplă când vorbim de magie şi iluzii. Este un eveniment pentru toată lumea, pentru toţi cei care înţeleg importanţa ştiinţei”, a explicat pentru Adevărul Adrian Filpişan, iniţiatorul proiectului şi reprezentant al Asociaţiei Astronomice Pluto.

Vâlcea Muzeul iluziilor magie versus ştiinţă Foto Daciana Stoica

Tot de la domnia sa am aflat ce anume face unic proiectul din România: „Mai sunt expoziţii asemănătoare în lume, dar nimeni nu stă să facă şi demonstraţii, pentru că acest aspect e consumator de timp, energie... Nimeni, cel puţin în Europa, nu s-a înhămat să facă un muzeul al iluziilor optice mobil, sub formă de caravană. Pentru că este infinit mai greu, sunt patru tone de instrumente care trebuie instalate, dezinstalate. Pentru 10 zile de expunere, instalezi şi dezinstalezi patru zile.

Caracterul mobil al muzeului, într-adevăr este unic şi nimeni încă nu şi-a asumat această povară de a se plimba cu un muzeu din oraş în oraş. Noi am reuşit să ajungem în peste 10 oraşe. În unele chiar am repetat experienţa pentru că a existat cerere. În general, însă, facem maxim unul - două oraşe pe lună. Am fost deja la Cluj, Baia Mare, Iaşi, Galaţi, Braşov, Botoşani, Oradea, urmează Timişoara şi Târgu Jiu”, a preciziat Adrian Filpişan. 

„N-am exista dacă s-ar face şcoală adevărată”

Extrem de sincer ne-a mai mărturisit că: „N-am exista dacă s-ar face şcoală adevărată. Ce facem noi nu e science rocket, sunt lucruri normale, fireşti. Anul trecut, am primit de la Radio România Cultural premiul I pe educaţie. Copiilor li se spune mai mereu: nu atinge, nu ai voie, nu vorbi. La noi, totul este invers, este permis orice, pentru că numai astfel un copil poate învăţa, experimentând, văzând, învăţând”.

Numărul de telefon pentru rezervări şi semnificaţia rotaţiei pământului în jurul soarelui

Tot de la Adrian Filpişan am mai aflat că nimic din ce face asociaţia nu este întâmplător. Totul se bazează pe iubirea membrilor organizaţiei pentru ştiinţă, de la denumirea ONG-ului - „care este numele unei planete, dar şi al unui căţel”, până la numărul de telefon de pe afişul de prezentare, care semnifică rotaţia completă pe care o face pământul în jurul soarelui într-un an: „Cei de la compania de telefoane chiar ne-au întrebat de ce vrem un număr atât de urât, dar 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde îi ia pământului să facă o rotaţie completă într-un an, în jurul soarelui şi nu invers cum încă mai cred unii oameni”, ne-a mai explicat amuzat Adrian Filpişan.

Adrian Filpişan iniţiatorul Muzeului iluziilor în România vorbind despre numărul de telefon pentru rezervări şi semnificaţia rotaţiei pământului în jurul soarelui Foto Daciana Stoica

Numărul de telefon are o importantă deosebită pentru toţi cei care iubesc magia şi ştiinţa deopotrivă: 0740.365.699, pentru că este nevoie de rezervare prealabilă pentru a te bucura de minunile «Muzeului iluziilor». Iar dacă vreţi să aflaţi când anume va fi în localitatea dumneavoastră îi găsiţi şi pe Facebook, sub aceeaşi denumire, a proiectului mobil. 

Adrian Filpişan, iniţiatorul conceputului unic al Muzeului Iluziilor din România, vorbind despre proiect la Vâlcea

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite