FOTO VIDEO Românii care au făcut senzaţie la Roma cu straiele tradiţionale încântătoare. Cum a fost refăcut celebrul moment al coborârii dacului din columnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 vâlceni au plecat la Roma pentru a reface un moment din călătoria iniţiatică a lui Badea Cârţan, românul care în 1896 pleca pe jos spre Roma.

Străzile Romei au răsunat la propriu timp de o săptămână de doine româneşti acompaniate de un fluieraş ciobănesc. 

„În 1896, Badea Cârţan a plecat spre Roma, pe jos, cu un singur gând: să vadă Columna lui Traian. Titlul presei de la aceea vreme din Peninsulă este deja celebru: «Un dac a coborât de pe Columnă!»”, şi-au explicat gestul membri ai Asociaţiei Culturale Moştenitorii din Vaideeni, care au decis să vadă şi ei faimosul monument, precum celebrul român acum mai bine de un secol - mândri de portul lor popular ungurean.

Şi chiar dacă nu au ajuns până în Italia pe picioare, au străbătut străzile Romei pe jos. Şi au doinit peste tot pe unde s-au oprit. 

„Pentru câteva zile ne-am plimbat pe străzile Romei în costumele tradiţionale din Vaideeni, moştenite de la părinţi şi bunici. Turiştii ajunşi pe aceste meleaguri au fost fascinaţi de portul nostru popular, dar mult mai importantă a fost căldură cu care am fost primiţi de compatrioţii noştri plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune. Ne bucurăm că pentru câteva clipe am reuşit să alinăm dorul de ţară şi sperăm ca într-o bună zi să jucăm cu toţii pe cântec de fluieră, acasă, în România!”, au mai spus „Moştenitorii” despre periplul lor. 

image

„A fost modul nostru de a ne cinsti trecutul”

„Am plecat de la Vaideeni, la 100 de ani de la reîntregirea neamului, cu acelaşi gând. Îmbrăcaţi în costumele bunicilor, create cu migală de oamenii din sat, am vrut să celebrăm acest moment înălţător pentru poporul nostru. A fost modul nostru, al Moştenitorilor, de a ne cinsti trecutul”, susţin membrii Asociaţiei Moştenitorii. 

Au făcut o vizită şi la Ambasada României în Italia, cu sprijinul unui „fiu al satului” – diplomat de carieră: Lazăr Comănescu. Aici s-au întâlnit cu ministrul consilier George Miloşan de la care au aflat situaţia comunităţii româneşti din Roma.

Au lăsat drept cadou un săculeţ de Vaideeni în care se mai aflau: o fluieră din partea Fundaţiei Vaideenii, o carte ce descrie Munţii Capăţânii şi o monedă aniversară de la cei 500 de ani de atestare documentară a satului, ambele din partea Primăriei Vaideeni, cu promisiunea că se vor reîntoarce curând în „Cetatea Eternă”.

image

Prin Oraşul Etern, în port popular românesc, pentru a vedea Columna lui Traian

Imaginile legate de călătoria simbolică din Roma au devenit virale, alături de un un videoclip realizat pe treptele Monumentului lui Victor Emanuel. „Moştenitorii au ajuns la Roma cu săculeţul de Vaideeni”, au spus, înainte de a cânta, trei „pui de dac”. 

Columna lui Traian, motivul declarat al călătoriei, este cel mai impresionant monument din Antichitate, o extraordinară reprezentare a războaielor daco-romane. De aici şi titlul presei de acum peste un secol. «Un dac a coborât de pe Columnă!». Numai că de această dată au „coborât” de pe acelaşi monument mai mulţi daci. 

image

Acţiunea de pe străzile Romei face parte dintr-un proiect manifest pentru conservarea şi perpetuarea săculeţului tradiţional, parte a patrimoniului cultural imaterial al localităţii Vaideeni, iniţiat de asociaţia vâlceană, urmărind astfel de transforme traista ciobănănească - „săculeţul de Vaideeni” - în brand de ţară.   

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite