Fraudă cu fonduri europene: probe de apă măsluite pentru reţeaua publică. Ce au descoperit anchetatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţea de apă potabilă curentă cu fonduri europene şi acte măsluite în Lăcusteni - Vâlcea Foto saptamana net
Reţea de apă potabilă curentă cu fonduri europene şi acte măsluite în Lăcusteni - Vâlcea Foto saptamana net

Un fost primar din Vâlcea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a măsluit un dosar prin care solicita fonduri europene pentru introducerea de apă potabilă curentă în localitate.

Este vorba despre Marin Puchin, fost primar în Lăcusteni - Vâlcea. Alături de acesta au mai fost trimise în judecată şi alte trei persoane fizice: doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale şi un diriginte de şantier, pentru o faptă petrecută în urmă cu un deceniu. 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au descoperit că fostul ales se face vinovat pentru folosirea sau prezentarea cu rea - credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce urmăreau obţinerea pe nedrept de fonduri europene, o infracţiune în formă continuată. 

Mai exact, anchetatorii au stabilit că Marin Puchin a pus în pericol sănătatea publică a întregii comunităţi pe care o păstorea ca primar, după ce a obţinut bani de la Uniunea Europeană pentru apă curentă, deşi a ascuns faptul că în pânza freatică sunt cantităţi de amoniu peste limita admisă.

Pentru a obţine „dovezile necesare”, primarul s-a dus personal în localitatea învecinată.

  

Probe “curate” de apă, obţinute din comună învecinată 

Din rechizitoriul procurorilor reiese că faptele au fost comise în perioada 2010 - 2011, când Primăria Lăcusteni a depus un proiect la la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) pe fonduri europene nerambursabile: „Alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, judeţul Vâlcea”. Numai că dosarul de proiect conţinea mai multe înscrisuri false cu date necorespunzătoare realităţii în privinţa lucrărilor executate: situaţii de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuţie, declaraţii de cheltuieli, procesul-verbal de recepţie al terminarea lucrărilor, autorizaţia sanitară de funcţionare pentru sistem apă potabilă, etc..

„O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziţie edilului de către ceilalţi inculpaţi” şi ei parte în dosarul DNA, au constatat anchetatorii. 

Aceeaşi sursă a dat drept exemplu „autorizaţia sanitară de funcţionare pentru sistem apă potabilă” care a fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea. 

„Concret, apa recoltată din puţurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secţii de mecanizare, conţinea amoniu peste limitele normale. Pentru a obţine probe “curate”, inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Ministerul Agriculturii - parte civilă în cauză cu aproximativ 2 milioane de euro

În acest mod, s-au obţinut pe nedrept fonduri europene în valoare de aproximativ 2 milioane de euro (mai exact peste 8,7 milioane lei). Este suma cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

„În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor”, au mai precizat procurorii. 

În acelaşi dosar au mai fost trimise trei persoane în judecată: doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea - credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dintre care în cazul unui s-a reţinut forma continuată, şi un diriginte de şantier pentru aceleaşi fapte, tot în formă continuată.

„Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Vă mai recomandăm şi:

Cioban salvat de pe munte cu turma de mioare: „Oile rămăseseră suspendate în zăpada de doi metri” FOTO

Soluţiile digitale pentru şcoala post-pandemie: lecţiile unor profesori care s-au reinventat FOTO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite