FOTO Chinezării la Horezu: turiştii cumpără obiecte „made in China” sau produse în Bulgaria în locul ceramicii de Horezu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceramică de Horezu. Foto Adevărul
Ceramică de Horezu. Foto Adevărul

Olarii spun că peste 80 % din obiectele vândute în magazinele de la intrarea în oraşul Horezu sunt produse în China şi Bulgaria.  Aceştia atrag atenţia turiştilor care vor să cumpere obiecte autentice să fie extrem de atenţi la detalii precum semnătura meşterului.

Laurenţiu Pietraru, unul dintre meşterii apreciaţi la foarte multe competiţii şi expoziţii din ţară şi străinătate,  s-a apucat de olărit în urmă cu 20 de ani. Meşterul şi soţia sa, fiica unor olari renumiţi în zonă, şi-au deschis un atelier de olărit şi un magazin la intrarea în oraş.  

Acesta spune că mulţi turişti cumpără, fără să ştie, în loc de ceramică de Horezu, obiecte produse în Bulgaria şi China.

„Părerea mea e că peste 80 sau 90 % din ceea ce se vinde aici sunt produse aduse din afara ţării. Turiştii care se opresc şi cumpără nu au vreo vină pentru că ei nu ştiu că la noi, la Horezu, se vând foarte mult obiecte făcute în fabricile din Bulgaria şi China

declară Laurenţiu Pietraru. 

Chinezării se vând acum chiar şi la magazinele meşterilor olari. Aceştia motivează că riscă să-şi piardă clienţii dacă nu vând şi astfel de obiecte. 

„80 % din marfa pe care o am în magazin e produsă de mine, în atelierul meu. Dar am avut clienţi care au dorit să cumpere şi pitici, de exemplu, şi atunci am fost nevoit să vând şi eu pentru că altfel plecau la buticari”, spune un alt olar. 

Primăria îi obligă pe comercianţi să vândă şi ceramica de Horezu

Problema este cunoscută şi la nivelul administraţiei publice din Horezu. Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care să-i oblige pe buticarii de la intrarea în oraş să amenajeze, în fiecare magazin, un colţ în care să fie expusă doar ceramică de Horezu. 

“A existat o tendinţă din partea comercianţilor de a realiza un profit vânzând şi chinezării sau, de ce nu, ceramică de Bulgaria, lucru pe care noi am încercat să-l combatem. În acest sens, Consiliul Local a dat o hotărâre prin care a obligat toţi comercianţii de la intrarea în oraş să aibă, obligatoriu, expusă şi ceramică de Horezu. Imitaţiile sunt uşor de recunoscut. Ceramica de Horezu are pe spate brandul, semnătura meşterului olar”, declară primarul Ilie Fârtat.

Ceramică de Horezu în procent de 100 % doar în satul Olari

Turiştii care ajung în Horezu sunt îndrumaţi spre satul Olari, acolo unde locuiesc ceramişti recunoscuţi care au ajuns să-i aprovizioneze chiar şi pe buticari. 

„ Noi ne străduim ca turiştii să nu vadă aceste chinezării de la intrarea în oraş. Ne străduim să îi ducem în satul Olari, la Muzeul Vicşoreanu. În Olari, ceramiştii vă invită în casă, sunt foarte ospitalieri, vă arată cuptorul, vă urcă pe roată. În general, turiştii nu recunosc ceramica autentică de chinezării pentru că ambulanţii care vând această ceramică nu au timp sau ştiinţă să le explice oamenilor diferenţele.  Vânzătorii din aceste magazine nu au habar cum se face un obiect din ceramică pentru că ei sunt doar comercianţii.”, spune Ştefan Rachieru, reprezentantul Centrului de Informare Turistică din Horezu. 

Pe spatele obiectelor produse în Horezu veţi găsi semnătura olarului. Un alt element de identificare a ceramicii de Horezu este smalţul. Ceramica din zonă este smălţuită,de obicei, pe o singură faţă.

Ceramica de Horezu a fost inclusă în 2012 în patrimoniul imaterial al UNESCO.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite