Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Iadul creat de tornada din Cehia, văzut prin ochii un român blocat 19 ore pe autostradă: „Am fost în mijlocul ei” FOTO VIDEO

1
25 Jun 2021 16:34:48
Autor: Daciana Mitrache
Iadul tornadei din Cehia văzut prin ochii unui român blocat pe autostrada spre Slovacia Foto Adevărul
Iadul tornadei din Cehia văzut prin ochii unui român blocat pe autostrada spre Slovacia Foto Adevărul

O tornadă a făcut ravagii joi, 24 iunie, în Cehia. În iadul din Moravia de Sud au fost prinşi şi zeci de români, care au fost blocaţi pe autostrada spre Slovacia timp de aproximativ 19 ore.

Bogdan Neagu, vâlcean de origine, este unul dintre românii care a trăit pe viu clipele de coşmar din Cehia: „Am fost în mijlocul tornadei”, ne-a declarat acesta.  

A rămas blocat de joi seara, la 10 kilometri de vama cu Slovacia, pe autostradă, la Breclav, din cauza unei linii de înaltă tensiune: firele de electricitate s-au prăbuşit peste şosea. Până vineri, 25 iunie, când s-a început intervenţia, la faţa locului au fost trimişi paznici, ca să nu existe nici un fel de incident.  
 
GALERIE FOTO CU IMAGINI DIN IADUL TORNADEI DIN CEHIA VĂZUT PRIN OCHII UNUI ROMÂN
 
„Ca exclusivitate vă pot spune că exact acum ne dă drumul să trecem mai departe. De când am intrat în Cehia nimeni nu ne-a spus nimic, nimeni nu ne-a avertizat, iar de aseară nimeni nu ne-a băgat în seamă, nici măcar să ne întrebe dacă vrem o gură de apă. Nimic, absolut nimic. Sincer, cred că şi în România dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva, se rezolva mai repede. Aşa că să nu-i mai înjurăm pe ai noştri, că e rău şi la alţii”, susţine convins românul, care ne-a trimis mai multe filmări şi imagini cu experienţa trăită în Cehia.
 
VIDEO
 
Tânărul se întorcea din Germania, cu o platformă încărcată cu maşini, când s-a dezlănţuit iadul. Totul a durat mai puţin de o jumătate de oră, spune acesta 
 
„Am intrat în Cehia de ieri (24 iunie - n.r.) de la prânz. Aseară pe la 19:30 au început să se adune nori foarte negri, s-a întunecat dintr-o dată,  apoi a venit ploaia, a dat grindină cât oul de găină, a urmat vârtejul şi a început teroarea: copaci în aer, resturi de clădiri sau diverse obiecte zburând, camioane răsturnate, oameni disperaţi care fugeau să se adăpostească. E greu să explici ce ai văzut. Ce am simţit însă a fost teamă extremă”, descrie vâlceanul coşmarul la care a fost părtaş.
 
Colac peste pupăză, autorităţile locale nu au emis nici un fel de avertizări: „După ce a trecut totul, Google Maps a transmis o avertizare de tornadă”, mai spune Bogdan amuzat oarecum de situaţie.  
 

Cum au scăpat şoferii din iad, deşi se aflau în plin câmp

 
„Numai Dumnezeu ştie. Am maşinile de pe platformă distruse. Erau asigurate. Eu sunt singur, dar mai sunt foarte mulţi şoferi români care au fost în situaţia mea. Am avut inspiraţia de a ne grupa maşinile pe toate sensurile şi benzile, inclusiv pe cea de urgenţă. Ne-am lipit unii de ceilalţi. Cei care erau în turisme s-au trezit cu geamurile sparte, maşinile distruse, oamenii s-au refugiat de frică în camioane”, mai povesteşte Bogdan.    
 
Despre ce a lăsat în urmă tornada din Cehia, românul mai spune: „Acum totul pare ca după un cataclism, parcă am trecut printr-un război, e un peisaj de apocalipsă: clădiri distruse, fără acoperişuri, garduri, camioane răsturnate, maşini distruse, obiecte şi cabluri împrăştiate peste tot, stâlpi de electricitate uriaşi din fier contorsionaţi şi puşi la pământ de parcă ar fi fost nişte sârmuliţe... De 18 ani de când sunt pe drumurile Europei aşa ceva nu am mai întâlnit sau văzut. Şi am fost prin toată Europa. A fost dezastru. Şi acum se mai aud sirenele ambulanţelor, poliţiei, forţelor de intervenţie, în localităţi. Sună de aseară de la ora 20:00 în continuu”, ne-a mai declarat Bogdan Neagu, în drumul său spre casă, la Râmnicu Vâlcea.  
 

Vă mai recomandăm şi:

 
 
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

mihai radu
25.06.2021, 18:42:09

Tornada se formează la întâlnirea a doi curenți,unul rece și unul cald,cu cât cobori mai spre sud, sau urci mai spre nordul continentului,cu atât sunt mai mici șansele de a se forma o tornadă !

-2 (2 voturi)
Modifică Setările