Imagini incredibile din Vârful lui Roman: „Clădirea are 2,5 metri şi nu se mai vede decât coşul“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabane vehicule şi drumuri înghiţite de zăpadă în staţiunea montană Vârful lui Roman - Horezu din Vâlcea Foto colaj
Cabane vehicule şi drumuri înghiţite de zăpadă în staţiunea montană Vârful lui Roman - Horezu din Vâlcea Foto colaj

Proprietarii de pensiuni / cabane de vacanţă, din staţiunea de interes local Vârful lui Roman – Horezu, şi-au găsit în plină primăvară construcţiile îngropate într-un strat de zăpadă de 2 – 3 metri.

Din imaginile postate pe staţiunea montană Vârful lui Roman mai ies din zăpadă, pe alocuri partea superioară a gardurilor, ori plafoanele unor vehicule.

Ca să poată să ajungă în zonă, proprietarii s-au văzut nevoiţi să sape tuneluri prin zăpadă, care sunt mai înalte decât oamenii.

GALERIE FOTO CU STAŢIUNEA VÂRFUL LUI ROMAN - HOREZU, DIN VÂLCEA

Situaţia nu este singulară, de la începutul anului în zonă au căzut precipitaţii bogate, dar pentru începutul primăverii, un strat atât de gros de omăt este ceva ieşit din comun.

„Nu se mai vede nici acoperişul. Gardul, sărim peste el. Rulota lui Augustin: e bine”, a povestit Varlam Bitză într-un clip realizat în staţiunea Vârful lui Roman postat, duminică, 28 martie, pe Facebook, în care se vede plafonul unei rulote înghiţită de zăpadă. 

Înainte să ajungă la propria cabană, pe care o descoperă acoperită până la acoperiş de omăt, omul constată uimit că acum trece practic peste gard, fără nici un efort. 

VIDEO

„Cum să mai desfacem poarta? Sărim peste ea. Doi metri. Acia cred că ţine vreo 5 – 6 luni zăpada. Ia uite frate! Are clădirea 2,5 metri şi nu se mai vede decât coşul! Ne-am dat naibii ce e aci. Ce e acia, frate? Uşa nu se mai vede, să mai intri! O să am de lucru. Uite, aici era uşa. Mamă, în faţă nimic nu se mai vede! Vai de capul meu, fratele meu, ce e aici! Vai de capul meu: tunel!”, repetă proprietarul într-una când descoperă că pe o parte a casei s-a făcut un culoar din care se zăresc geamurile.  

„Am de lucru. Măcar să dau zăpada, să intru să dorm!”, îşi spune omul resemnat. 

Dintr-o altă postare, reţinem că în zonă nu se poate ajunge decât cu maşini cu tracţiune integrală. „Nu dorim să dezamăgim... însă, suntem sinceri: doar cu auto 4x4 puteţi urca înspre golul alpin (în plus, vorba unui clasic: lanţurile de zăpadă & lopata să vă fie în portbagaj, în caz de nevoie”, recunosc şi reprezentanţii paginii de Facebook „Vârful lui Roman”. 

Din pozele postate se vede un tunel săpat în zăpadă mai mare decât înălţimea unui om.

Investiţii de 10 milioane de euro, stopate de lipsa utilităţilor

Stratul uriaş de zăpadă nu este o noutate la Vârful lui Roman, în acest an. La fel s-a înregistrat, pe creasta sudică a Munţilor Căpăţânii şi în lunile anterioare, dar pentru ultimii ani cel puţin stratul de zăpadă la începutul primăverii este peste aşteptări. 

După sărbătorile de iarnă, autorităţile locale s-au văzut nevoite să închidă drumul de acces către staţiune, din cauza turiştilor care au luat cu asalt zona după primele căderi de zăpadă, provocând blocaje, incidente rutiere şi pagube în trafic. 

Cu toate acestea, cei care deţin pensiuni şi cabane de vacanţă, dar şi turiştii, au continuat să urce pe munte. De Anul Nou, zeci de turişti au rămas blocaţi, din cauza vântului şi a zăpezii, fără căldură şi energie electrică.  

Vârful lui Roman aparţine de Horezu - Capitala Ceramicii Româneşti. A apărut în urmă cu mai bine de un deceniu, dar doar de câţiva ani este exploatată turistic. În afara pensiunilor şi cabanelor de vacanţă, nu s-au făcut prea multe pentru staţiune, în sensul că nu există decât o pârtie de nici un kilometru şi o instalaţie de transport care însă nu este funcţională pentru că cei care o administrează au decis să suspende activitatea din motive multiple. 

Printre acestea se numără şi lipsa reţelei de curent electric, motiv pentru care de multe ori generatoarele se dovedesc insuficiente, dar şi a apei şi canalizării, iar accesul pe timp de iarnă reprezintă mai mult decât o aventură.  

Deşi au anunţat cu surle şi trâmbiţe că intenţionează să creeze o staţiune de cinci stele, dezvoltatorii Alessio Karkhi (proiecte rezidenţiale în Capitală) şi Nicolae Hagivreta (fost asociat al Dent Estet) au oprit investiţiile încă din sezonul trecut. 

În vară au anunţat că vor să meargă mai departe cu proiectul denumit „Murotti Valley” care presupune investirea a 10 milioane de euro în staţiunea montană aflată la aproximativ 15 kilometri de Horezu. Un proiect ce urmăreşte finalizarea a peste 50 de kilometri de pârtii de schi, terenuri de tenis, trasee pentru biciclete, trasee prin pădure, tiroliană, magazine şi spaţii pentru servicii şi închiriere de echipamente sportive, ATV-uri şi snowmobile, piscine în aer liber, domeniu de vânătoare, herghelie, teren de golf, fermă şi un parc pentru copii. Se vorbeşte inclusiv despre crearea unui campus universitar al unei prestigioase universităţi din Laussane - Elveţia, un centru pentru îngrijirea şi relaxarea seniorilor, precum şi despre o clinică de detoxifiere. Cu toate acestea, nici în acest sezon dezvoltatorii nu şi-au făcut apariţia în zonă. 

Primarul localităţii, Nicolae Sărdărescu, a anunţat că o parte a drumului de acces va urma să fie asfaltată cu ajutorul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). Potrivit autorităţilor locale, 6 milioane de euro vor fi investiţi pentru 10 kilometri de drum, lucrare ce va fi demarată în a doua jumătate a acestui an.

De asemenea, edilul susţine că s-a semnat un contract şi cu reprezentanţii CEZ Oltenia privind transportul energiei electrice în zona Vârful lui Roman. O investiţie care ar urma să se demareze tot în vară şi care presupune, printre altele, şi montarea unui post de transformare a energiei electrice, pentru care se vor investi peste 2,4 milioane de euro, din care 1,7 milioane euro de la furnizor şi restul cofinanţare prin CNI şi parteneri.

Vă mai recomandăm şi: 

Nebunie pe drumuri şi pe pârtiile închise din Vâlcea: „Se putea schia mai bine decât la Sinaia” FOTO VIDEO

Splendoarea turismului „pe hârtie”. O administraţie judeţeană visează la teleschi vara şi drum prin pădure, dar şoselele-s pline de gropi VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite