Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Jandarm român premiat de preşedintele Poloniei, după misiuni în Afganistan: „Nu ai timp să te gândeşti la moarte când viaţa altor oameni depinde de tine”

4
21 Feb 2016 16:31:03
Autor: Irina Rîpan
Viorel Cristea FOTO Adevarul
Viorel Cristea FOTO Adevarul

A instruit poliţişti afgani şi a coordonat misiunile de deplasare a convoaielor NATO în Kabul, iar după doi ani petrecuţi printre talibani, locotenent –colonelul Viorel Cristea (43 ani) a ajuns să cunoască Afganistanul mai bine decât oraşul în care locuieşte.

A ajuns prima oară în Afganistan în 2012, atunci când Jandarmeria Română a desfăşurat o amplă misiune de instruire a poliţiştilor afgani. După experienţa de un an din Kandahar,Viorel Cristea şi-a anunţat superiorii şi familia că vrea să aplice pentru o a doua misiune internţională.
 
 Pentru a  pleca din nou în teatrul de operaţiuni, vâlceanul a fost nevoit să se înscrie la concurs şi să demonstreze că  are cunoştinţe solide de limba engleză,  legislaţie afgană şi românească. Concurenţa a fost mare,  şase jandarmi s-au „luptat” pentru un loc în contingentul românesc din Afganistan, dar Viorel Cristea a trecut  de selecţie, iar la începutul lui 2015 a ajuns pentru a doua oară pe pământ afgan.
 
Activitatea în cadrul misiunii Resolute Support a NATO a fost mult diferită faţă de prima misiune, cea în care s-a ocupat de instruirea poliţiştilor afgani, şi a implicat o serie de riscuri, jandarmul român coordonând misiunile de deplasare a convoaielor NATO prin Kabul. 
 
„În 2012, alături de alte organizaţii din cadrul NATO am implementat tot ceea ce înseamnă munca de poliţie într-un stat democratic, de la norme de funcţionare a poliţiei, şcolarizare şi până la curriculă. Dacă în prima misiune am avut activităţi de instruire, în 2015 activitatea a fost mult mai complexă: am lucrat cu structuri din cadrul Ministerului de Interne din Afganistan, cu structuri din cadrul Academiei de Poliţie. Ca şef al Biroului Operaţii din cadrul organizaţiei  Police Institution and Advising Team, am avut ca atribuţii tot ceea ce însemnă  planificarea, coordonarea, monitorizarea şi execuţia misiunilor de deplasare a convoaielor din baza în diverse locaţii în care erau în  desfăşurare programele, către Ministerul de Interne sau Academia de Poliţie”, spune Viorel Cristea.
 
Viorel Cristea. FOTO Facebook
 
 
Viorel Cristea: „Nu ai timp să te gândeşti la moarte”
 
Deplasările în condiţii de siguranţă pe străzile din capitala Afganistanului au fost „piatra de încercare” pentru jandarmul român, în contextul numeroaselor atacuri sângeroase instrumentate de talibani, atacuri cărora le-au căzut victime foarte multi dintre militari care însoţeau convoaiele. În timpul deplasărilor, locotenet –colonelul Viorel Cristea  a fost direct răspunzător pentru viaţa colegilor:
 
„ Cea de-a doua misiune a fost extrem de dificilă şi piatra de încercare pentru mine. Am ieşit din bază de peste 100 de ori în calitate de şef de convoi, şofer şi luptător. În timpul misiunilor nu ai timp să te gândeşti la moarte, la familie. Când ştii că ai atât de multe responsabilităţi, când viaţa altor şase, opt sau zece colegi depinde de tine, e dificil să te gândeşti la altceva. Trebuia să fii extrem de atent la fiecare viraj, la fiecare intersecţie, la fiecare maşină care te depăşeşte sau circulă pe sens opus. Talibanii procedau de următoarea manieră: puneau explozibil într-un vehicul ce staţiona pe stradă şi aşteptau convoaiele NATO pentru a detona, dar au existat şi cazuri când treceau pe lângă convoaie şi  detonau”, explică Viorel Cristea
 
 
Opt din zece atacuri sau atentate sinucigaşe ale talibanilor  asupra convoaielor NATO care s-au deplasat anul trecut pe străzile din Afganistan s-au soldat cu victime din rândul militarilor, iar românii au trecut şi ei prin clipe grele.
 
„Am văzut maşină explodând la 50 de metri în faţa mea şi da, pot să spun că am avut noroc atât eu, cât şi întreg contingentul românesc.  Au fost oameni cu care am stat de vorbă, iar după trei zile am aflat că au murit în timpul unui atac. Au fost momente destul de grele, dar nu mi-am pus niciodată problema să mă întorc acasă. Atunci când pleci într-o misiune internaţională îţi asumi absolut totul, nu pleci doar de dragul de a fi recompensat”, sustine jandarmul roman.
 
Viorel Cristea (foto mijloc) în timpul ceremoniei de la Ambasada Poloniei la Bucureşti. FOTO Jandarmeria Romana

 
 
Medaliat de preşedintele Poloniei
 
Cea de-a doua misiune a jandarmului vâlcean în Afganistan s-a încheiat în decembrie 2015, de Crăciun. La începutul acestei luni,  locotenent-coonelul Viorel Cristea a primit din partea preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, medalia ”Steaua Afganistanului”, în semn de apreciere a întregii activităţi desfăşurate în cadrul misiunii  Resolute Support a NATO. 
 
„A fost o mare onoare pentru mine şi am rămas plăcut surprins, mai ales că a fost prima oară când preşedintele Poloniei a acordat o astfel de distincţie unor militari din România.  Aceeaşi distincţie a mai fost acordată şi colegului meu Petru Solomon, din Piatra Neamţ, cu care am colaborat foarte bine. Ofiţeri polonezi care au făcut parte din organizaţia noastră timp de zece luni au considerat că eu şi colegul meu am muncit cel mai mult pentru a-i proteja”, mai spune Viorel Cristea.
 
În prezent, ofiţerul şi-a reluat activitatea în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea şi se pregăteşte  pentru susţinerea unui concurs care să-i permită ocuparea unei funcţii de conducere. Viorel Cristea are la dispoziţie cel puţin doi ani pentru a analiza posibilitatea de a aplica pentru a treia misiune internaţională. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Goicea Niculae
21.02.2016, 16:39:16

Ce caută romanii in Afganistan?

-1 (1 vot)
Preda Valentin
21.02.2016, 19:14:51

;-) ce sa faca?!? Ii zgandaresc pe rusnacii ca tine...melancolici dupa vremurile imperiale apuse (sper pentru todeauna)!!!

+1 (1 vot)
We
21.02.2016, 21:12:27

Corect! Titlul potrivit este mercenarul roman.Ce cauta Romania in Afganistan? Simplu, serveste interesele marilor jucatori din banii nostri, ai prostilor de rand care platesc taxe! Afganistanul este cel mai mare producator mondial de heroina so canabis! Si cum de este posibil? Uncle Sam vegheaza!

Utilizator Adevărul
21.02.2016, 17:46:57

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările