Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Judeţul de pe primul loc în „Topul liceelor de 10“ la Bac are 14 elevi eliminaţi şi promovabilitate sub media pe ţară

4
2 Jul 2020 09:14:51
Autor: Daciana Mitrache
Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea pe primul loc în „Topul liceelor de 10” la BAC la nivel naţional - în imagine alături de dir. Alina Veţeleanu Foto Adevărul
Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea pe primul loc în „Topul liceelor de 10” la BAC la nivel naţional - în imagine alături de dir. Alina Veţeleanu Foto Adevărul

Un judeţ din România înregistrează o situaţie cel puţin stranie în privinţa examenului de bacalaureat din acest an: deşi se află sub media pe ţară la promovabilitate, este în top cu cele mai multe medii de 10, la două categorii - judeţ şi liceu.

Este vorba despre judeţul Vâlcea, unde media de promovabilitate la Bac 2020 a fost de 59,16 în acest an, sub cea la nivel naţional de 62,9%, fiind pe un trend descendent în ultimii ani. 

În schimb, Vâlcea a înregistrat două rezultate extraordinare. S-a clasat în topul liceelor cu cele mai multe medii de 10, ocupând prima şi a treia poziţie şi, de asemenea, în topul judeţelor cu cele mai multe medii de 10. 
 
Prin urmare, Vâlcea este pe locul II pe ţară ca număr de medii de 10 obţinute pe judeţ. 16 vâlceni au obţinut media 10 la sesiunea din iunie de BAC 2020, înaintea contestaţiilor. La nivel de ţară numărul copiilor de zece este de 232.
 
În schimb, în topul naţional al liceelor cu cel mai mare număr de medii de 10, Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab,” din Râmnicu Vâlcea, s-a clasat pe primul loc, iar Colegiul „Naţional Mircea cel Bătrân”, tot din Râmnicu Vâlcea, pe locul al III-lea. 
    
Şapte absolvenţi cu medii maxime provin de la „Matei Basarab”, unde numărul notelor de 10 înregistrate la disciplinele de examen este de 91. Anul trecut, din cei trei candidaţi care au obţinut media 10, dar după sesiunea de contestaţii, doi proveneau de la acelaşi Colegiu Naţional de Informatică „Matei Basarab”, din Vâlcea.
 
Vâlcea ocupă primul loc la nivel naţional în „topul liceelor de 10” împreună cu un colegiu naţional din Iaşi. 
 
La prima sesiune BAC 2020, la Vâlcea s-au înscris 3.212 absolvenţi din care 679 au provenit din seriile anterioare. Examenele s-au susţinut în 21 de centre de testare în tot judeţul, unde au fost prezenţi în final 3.039 de candidaţi. În urma rezultatelor parţiale a reieşit că 1.798 de candidaţi au fost declaraţi admişi, cu medii peste 6, iar peste 1400 nu au trecut „examenul maturităţii”.  
 
16 candidaţi au obţinut media 10.00 (zece), clasând astfel judeţul Vâlcea pe locul al doilea la nivel naţional la acest criteriu. Absolvenţii care au obţinut media maximă la bacalaureat provin de la următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea – 7 absolvenţi, Liceul „Constantin Brâncoveanu” Horezu şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” câte 3 absolvenţi, Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” Râmnicu Vâlcea – 2 absolvenţi, Colegiul Naţional „Gib Mihăescu” Drăgăşani – 1 absolvent cu media 10.00 (zece). Rata de promovare este de 59,16%, luând în considerare toţi candidaţii care au susţinut examenul de balacaureat şi de 68,13% luând în considerare doar candidaţii din seria curentă”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vâlcea.
 
O altă situaţie stranie se înregistrează la capitolul fraude şi tentative de fraude. Din cei 249 de candidaţi eliminaţi la cele trei examene, la nivel de ţară, 14 au fost din Vâlcea. Aceştia au fost prinşi având asupra lor pixuri - spion, căşti, telefoane mobile, dar şi dând rezultatele unul de la altul.
 
Cei mai mulţi - cinci la număr - au fost prinşi în centrul de examinare al Liceului Preda Buzescu din Berbeşti - unul în prima zi la proba de limba şi literatura română, iar restul la următoarea probă de profil;  doi de Liceul Tehnologic Ferdinand I din Râmnicu Vâlcea, câte unul la fiecare probă; alţi doi în centrul de la Liceul Teoretic Măciuca - la prima probă, iar doi la centrul de la Liceul Tehnologic Henri Coandă din Râmnicu Vâlcea - la proba de profil; şi câte unul de la Liceul de Arte Victor Giuleanu din Râmnicu Vâlcea, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, ambele din Râmnicu Vâlcea - la prima probă, iar ultimul la Liceul Tehnologic General Magheru, din Râmnicu Vâlcea, la cea de-a doua probă. 
 
La trei dintre candidaţii eliminaţi ne-a atras atenţia un fapt mai deosebit: toţi au dat examen la centrul de la Berbeşti, iar la prima probă au obţinut la limba şi literatura română note bunicele, peste 7, unul chiar a avut nota 8,55.
 
Anul trecut, au fost eliminaţi din examene, din aceleaşi motive, trei candidaţi. Unuia dintre ei i-a sunat telefonul chiar în timpul unei probe. 
 
Rezultatele finale ale primei sesiuni de bacalaureat vor fi anunţate duminică, 5 iulie 2020, după sesiunea de reverificare în urma contestaţiilor.
 

Pe aceeaşi temă:

 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
2.07.2020, 09:26:25

Notele la bac depind de politica inspectoratelor județene. Doar confruntarea directă la admitere prin concurs la facultăți căutate e elocventă, acolo cum stau? Dar la olimpiadele școlare cum stau aceste licee?

+1 (1 vot)
A.S.
2.07.2020, 16:11:09

Nu, notele la bac depind foarte mult si de cate meditatii au bagat parintii in capul copilului. Crezi ca Vianu, Sava etc. din Bucuresti isi merita faima?!? Nici pomeneala! Faima aia este in general pe munca pe branci a copilului si pe meditatii, prea putini profesori au vreo contributie la rezultatele bune. Anumiti profesori isi baga... picioru', considera ca "daca ai intrat la Vianu/Sava, atunci stii si nu ai nevoie sa-ti mai explic", si ii doare-n... cot de ceea ce ar trebui sa se predea la clasa. Am doua cazuri concrete in familie, fosta eleva la Sava (actuala studenta la o universitate de renume, nu romaneasca), respectiv actual elev la Vianu.

Oscar La Fontaine
2.07.2020, 09:40:36

Asta înseamnă că se face carte pe bune acolo, că notele sunt serioase, că reflectă realitatea.

A.S.
2.07.2020, 16:12:59

Oare?!? Vezi ce ziceam mai sus. Meditatii si iar meditatii, pentru ca profesorii de la materiile importante isi baga... picioru'.