Lucruri surprinzătoare despre tradiţia cafelei. Cum se bea magica licoare în lume: cu brânză, condimente, alcool sau lămâie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeaua tradiţională în Spania - Cafe Bombon Foto ntv com tr
Cafeaua tradiţională în Spania - Cafe Bombon Foto ntv com tr

Există nenumărate modalităţi de a savura o ceaşcă de cafea, care diferă de la o ţară la alta, de pe un continent pe altul, în funcţie de tradiţia pe care fiecare popor şi-a cultivat-o de-a lungul timpului.

image

Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită întâmplător de un păstor etiopian prin secolul al IX-lea d.Hr. Acesta a observat efectele pe care le aveau boabele de cafea asupra caprelor sale. 

Istoric, primele dovezi despre consumul de cafea le avem din scrierile unor autori arabi, la jumătatea secolului al XV-lea.

Cercetătorii nu cred în varianta cu păstorul etiopian şi menţionează autorul unuia dintre primele tratate despre cafea, din secolul al XVII-lea, Antoine Faustus Nairon.

GALERIE FOTO TIPURI DE CAFEA PREPARATE PE TOT GLOBUL

Un lucru este cert însă: călugării Sufi din Yemen consumau o băutură obţinută din boabele prăjite şi râşnite, ca energizant, în timpul ritualurilor religioase. Boabe despre existenţa cărora aflaseră de la păstor, potrivit legendei. 

Ideea este că licoarea s-a răspândit rapid în Peninsula Arabică şi în regiunile înconjurătoare, din Persia până în Turcia şi în Africa de Nord. În Europa, a apărut prima dată în Veneţia, undeva în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, iar de aici mai departe, graţie olandezilor - primii care au început să importe la scară mare cafeaua în Europa şi au cultivat-o extensiv în coloniile lor.

Cafeaua tradiţională în Turcia Foto ntv com tr

Cafeaua tradiţională în Turcia Foto ntv com tr

Astăzi, cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs din lume, după petrol. 

Sunt atâtea varietăţi de cafea şi atâtea arome, încât greu de crezut că există cineva care le-a încercat pe toate. Metodele de preparare diferă la o ţară la alta, de pe un continent pe altul. 

De la cafeaua cu brânză, la cea amestecată cu ceai negru, de la cafeaua cu lămâie, scorţişoară şi chiar piper, la cea cu whisky, toate se adaugă metodelor mult mai cunoscute: cu zahăr sau lapte, însă peste tot cafeaua rămâne o licoare magică. 

Cafeaua dulce ca dragostea şi neagră ca iadul

În Etiopia, ceremonialul cafelei reprezintă o parte veche şi distinsă a culturii tradiţionale. Procesul de preparare durează două până la trei ore şi implică prăjirea boabelor, pregătirea cafelei şi servirea acesteia. Pe vremuri, „buna” (cafea) era preparată cu sare sau unt în loc de zahăr. Există o zicală populară în Etiopia: „Buna dao naw” sau „Cafeaua este pâinea noastră”.

Şi în Turcia există un proverb legat de cafea, care sună în genul: „Cafeaua ar trebui să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi dulce ca dragostea”. 

Cafeaua turcească este atât de plină de tradiţie încât a fost înscrisă de UNESCO în 2013 pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Prima cafenea otomană a fost deschisă la Constantinopol în 1425. 

Cafeaua turcească se prepară într-o oală de cupru cu mâner lung numită cezve şi se serveşte în căni mici. Înainte de a fi preparată este măcinată fin, iar apoi este fiartă cu zahăr şi apă. Adesea este însoţită de bomboane turceşti.

Tot în zonă, în Arabia Saudită, cafeaua, sau kahwa, este condimentată cu cardamon. Curmalele uscate, servite cu cafea, ajută la combaterea amărăciunii cafelei. Ceremonialul include multe reguli de etichetă, cum ar fi servirea mai întâi a bătrânilor.

Licoarea puternic condimentată şi aromată de pe continentul african

Întorcându-ne din nou în Africa am aminti şi de café Touba din Senegal. Este o băutură aromată cu piper de guineea şi uneori cuişoare. Condimentele sunt amestecate cu boabele de cafea şi prăjite, apoi măcinate şi filtrate.

Cafeaua tradiţională în Maroc - cafeaua picantă Foto ntv com tr

Cafeaua tradiţională în Maroc Foto ntv com tr

Şi marocanii preferă cafeaua picantă: o cafea neagră, un amestec parfumat care reuneşte condimente calde precum cardamonul, piperul negru, scorţişoara şi cuişoarele. Cafeaua special condimentată se numeşte café des épices. Amestecul de condimente poate include şi seminţe de susan, nucşoară şi seminţe de chimen. Se amestecă totul şi se macină împreună, dând naştere unei băuturi extrem de aromate şi condimentate.

De la frappé, la espresso cu lămâie

Imperiul otoman a fost cel care a dus cafeaua în Grecia. Ajungând în Europa, cafeaua de aici pare să nu mai aibă nici o legătură cu ce am întâlnit până acum. 

Spre exemplu, Frappé-ul este originar din Grecia. Inventat de un reprezentant Nescafe în 1957, este o băutură populară de vară, obţinută dintr-un amestec de cafea cu gheaţă, acoperit cu spumă de lapte.

Există o poveste interesantă despre cum s-a descoperit, printr-o întâmplare, reţeta acestui tip de cafea extrem de popular în zilele noaste. Totul s-a întâmplat la o expoziţie de la Salonic. Într-o pauză, Dimitris Vakondios a vrut să-şi pregătească o ceaşcă de cafea, dar în lipsa apei calde i-a venit ideea de a amesteca boabele de cafea cu apă rece într-un shaker. Abia un deceniu şi jumătate mai târziu, aceasta a devenit băutură naţională.

Cafeaua tradiţională în Spania - Cafe Bombon Foto ntv com tr

Cafeaua tradiţională în Spania Foto ntv com tr

Cultura cafelei în Grecia este însă diferită de cea din Italia. Grecii obişnuiesc să bea o cafea ore întregi, alături de prieteni.  

Prima cafenea a apărut în Roma, în 1645. Cafeaua naţională poartă numele de espresso romano. Un adevărat espresso italian se bea cu o felie de lămâie, despre care se spune că scoate în evidenţă aroma cafelei Java. Ca şi în Istanbul, spre exemplu şi la Roma există tururi de cafea care combină dragostea pentru cafea şi gelato cu pasiunea pentru Roma. Sunt tururi de două ore şi jumătate ale Oraşului Etern în cadrul cărora pot fi văzute, mirosite, şi gustate cafele, prăjituri şi îngheţate italiene delicioase la umbra unora dintre cele mai frumoase monumente istorice.

Francezilor le place să bea lapte şi cafea proaspăt preparată dimineaţa. Cafeaua este servită într-o ceaşcă mare, alături de cornuri / croasanţi.

Iar spaniolii preferă cafeaua bombon, o băutură care se adresează celor cărora le place cafeaua cu zahăr. Cafeaua spaniolă este neagră şi zaharoasă, se prepară amestecând laptele condensat în cafea.

Capuccino, cafea cu brânză sau irish coffe cu frişcă şi whisky 

Mergând mai mai departe spre nordul continentului european, în Austria întâlnim wiener mélange - o băutură asemănătoare cappuccino. Este un espresso acoperit cu lapte spumat, frişcă şi pudră de cacao.

Cafeaua tradiţională în Australia - Flat White Foto ntv com tr

Cafeaua tradiţională în Austria Foto ntv com tr

În Finlanda există tradiţia de a pune bucăţi de brânză în cafeaua fierbinte. Băutura se numeşte kaffeost.

Iar în Irlanda întâlnim irish coffee: un cocktail de cafea, o băutură fierbinte, cu whisky irlandez, zahăr, totul  acoperit cu o cremă groasă, frişcă.

Flat white cu spumă de lapte sau ca phê đá cu ceai negru şi lapte

În Asia, mai exact în Malaezia vom întâlni yuanyang. Servită rece sau caldă, cafeaua se bea ca un amestec de cafea neagră, ceai cu lapte în stil Hong Kong, ceai negru şi lapte. 

În Vietnam, cafeaua se prepară diferit. Cunoscută a fi foarte dulce şi foarte puternică, ca phê đá este o cafea cu gheaţă care se prepară turnând cafeaua într-o ceaşcă de lapte condensat, servită cu gheaţă. Şi cafeaua cu ou creşte în popularitate. Aceasta combină cafeaua fierbinte cu laptele condensat, zahăr şi gălbenuş de ou.

Cafeaua tradiţională în Vietnam - Ca phê đá Foto ntv com tr

Cafeaua tradiţională în Vietnam Foto ntv com tr

Mai departe, în Australia şi Noua Zeelandă întâlnim flat white - o băutură asemănătoare latte-ului, dar la un volum puţin mai mic şi mai catifelată la consistenţă. Se face turnând spuma de lapte peste o cană de espresso. Proporţia de cafea este mai mare faţă de lapte, decât la un latte sau un cappuccino.

În unele ţări producătoarea, cafeaua se dă pe cartelă

În America de Nord, în Mexic, aveam parte de café de olla. Cafeaua tradiţională mexicană conţine piloncillo - zahăr nerafinat din trestie. Este preparată cu un baton de scorţişoară şi servită într-o cană de lut despre care se crede că scoate în evidenţă aroma cafelei, ca şi batoanele de scorţişoară.

În America de Sud, în Brazilia există o băutură asemănătoare espresso-ului, numită cafezinho. Singura diferenţă este că în acest caz cafeaua este preparată cu zahăr.

Cafeaua cubaneză - cubano - este servită într-o ceaşcă mică. Această cafea tare constă în espresso amestecat cu zahăr.

Cafeaua tradiţională în Brazilia - Cafezinho Foto ntv com tr

Cafeaua tradiţională în Bazilia Foto ntv com tr

Şi aici, cafeaua are o istorie complicată. Cuba a avut cândva o producţie înfloritoare, produsul fiind ieftin mult timp pentru cubanezi. Alături de fasole şi orez, astăzi cafeaua face parte din raţia lunară de hrană pentru cubanezi, care primesc patru uncii de raţii de cafea pe lună. De obicei este diluată cu un bob local numit chicharo.

La fel se întâmplă şi cu cafeaua în Columbia. Cum cea mai bună cafea este exportată, aceasta reprezintă o modalitate de a obţine mai multă cafea fără a-i dilua în mod semnificativ aroma.

Fiind atât de importantă, cubanezii care îşi permit să cumpere cafea amestecă raţiile de cafea cu cea cumpărată din magazin. Chiar şi aşa, au un simţ al ospitalităţii de neegalat şi împart din puţinul lor cu oaspeţii.

Vă mai recomandăm şi:

Cel mai frumos domeniu schiabil din România -  Transalpina - îşi deschide pârtiile FOTO VIDEO

Lotul 1 Transcarpaţi al Autostrăzii Sibiu - Piteşti are mari şanse să fie finalizat anul viitor | VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite