Lucruri puţin ştiute despre cezariană şi despre naşterea naturală. Riscuri pe care toate gravidele trebuie să le cunoască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Fotolia.com
FOTO Fotolia.com

Frica de durere a generat, în ultimii ani, o creştere semnificativă a numărului de cezariene. Intervenţia chirurgicală este considerată de foarte multe femei opţiune care implică cele mai puţine riscuri. Medicii sunt însă de altă părere.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut limitarea numărului de cezariene la 15 la sută din totalul naşterilor, în spitalele din România, procentul creşte de la an la an. În Maternitatea din Vâlcea, de exemplu, mai mult de un sfert  dintre viitoarele mămici optează pentru intervenţia chirurgicală. 

”Naşterea naturală este de preferat intervenţiei chirurgicale. În mod normal, cezariana se face doar la indicaţiile medicului şi nu trebuie să depăşească 10-15 la sută din numărul total al naşterilor, dar în zilele noastre s-a ajuns şi la 45 la sută. Cred că e vorba în primul rând de frica de durere, iar pe de alta parte de o lipsă de informare,deoarece femeile nu ştiu foarte multe lucruri despre avantajele naşterii pe cale naturală sau despre faptul că cezariana, ca orice intervenţie chirurgicală, vine la pachet cu o serie de riscuri atât pentru mama, cât şi pentru făt. În timpul acestei intervenţii chirurgicale pot apărea incidente,  reacţii adverse, complicaţii precoce sau tardive” , explică medicul George Brânzan, director medical al SJU Vâlcea.

Riscurile operaţiei de cezariană sunt strâns legate de anestezie: femeile pot dezvolta de la reacţii alergice la anestezic, până la stop cardio-respirator sau meningită. Totodată, în timpul operaţiei pot apărea lezări ale organelor abdominale sau vezicii urnare. Pe de altă parte, după operaţie mămicile se pot confrunta cu infecţii urinare sau desfacerea plăgii operatorii.

Naşterea naturală sau prin intervenţie chirurgicală

Naşterea pe cale naturală nu presupune tăieturi pe peretele uterin, iar mobilizarea mamei este mult mai bună, spun medicii. În plus, nou-născutul se adaptează mult mai repede la viaţa extrauterină. La capitolul dezavantaje, femeile care aleg să nască natural pot avea dureri şi după naşterea propriu-zisă, din cauza epiziotomiei (n.r incizie chirurgicală a perineului, muşchiul care susţine organele genital feminine), care poate fi la fel de dureroasă ca şi cezariana după ce trece efectul anesteziei. 

“În primul rând, după o naştere naturală, mobilizarea e mai rapidă, iar lehuza se poate deplasa pe propriile-i picioare după aproximativ două ore de la naştere. Ca după orice intervenţie chirurgicală, mobilizarea după cezariană este mai dificilă, femeia având nevoie de câteva ore să-şi revină din anestezie, iar reluarea tranzitului se face între 24 şi 48 de ore”, explică medicul ginecolog George Brânzan. 

Pe de altă parte, femeile care aleg să nască prin cezariană sunt scutite de momente traumatizante şi durerile travaliului. Nou-născutul nu riscă să-şi rupă oasele în timpul operaţiei de cezariană, ca în cazul naşterii naturale, dar poate avea mici probleme respiratorii, cel puţin în primele ore după naştere.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite