Medic specialist: „Doar 25% dintre donatori sunt eligibili pentru plasma convalescentă COVID-19”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donare de plasmă convalescentă COVID - 19 de la pacienţii imunizaţi din Vâlcea Foto Adevărul
Donare de plasmă convalescentă COVID - 19 de la pacienţii imunizaţi din Vâlcea Foto Adevărul

Plasma convalescentă reprezintă unul dintre tratamentele experimentale pentru bolnavii de COVID – 19. Există câteva centre în ţară unde aceasta este utilizată cu rezultate bune, mai ales la bolnavii care se află în stare gravă, dar nu critică.

Plasma convalescentă COVID se poate obţine fie prin donare de sânge, la toate centrele de transfuzii sanguine din ţară, dar şi direct prin donare de plasmă numită „afereză” care utilizează o tehnică mai specializată: cu ajutorul unui separator de celule, diversele componente sanguine sunt sortate. Plasmafereza se realizează în centrele / oraşele mari unde există un aparat special.

Potenţiali donatori sunt toţi cei care au trecut prin boală, s-au vindecat şi imunizat, şi, mai nou şi cei care s-au vaccinat împotriva SARS – CoV-2, care îndeplinesc anumite condiţii. 

Procesul de donare este unul de durată, în sensul că validarea rezultatului anticorpilor pentru plasma convalescentă COVID - 19 poate dura până la o lună, având în vedere că acest lucru se realizează într-un singur loc din ţară – în Laboratorul Centrului de referinţă al Institutului de Hematologie din Bucureşti. 

Donarea în sine se realizează în condiţii asemănătoare donării de sânge standard, ale cărei criterii se aplică şi în acest caz, pe lângă altele specifice. Practic, în cel mult o oră, se poate face această donare.

Dr. Narcisa Ionaşcu Ispas, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea, ne-a detaliat condiţiile de donare a plasmei şi ne-a oferit amănunte despre anticorpii neutralizanţi anti - SARS – CoV-2 şi cum de unii pacienţi capătă imunitate în faţa bolii, iar alţii nu.

Dr Narcisa Ionaşcu - Ispas - directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea Foto Adevărul

Dr Narcisa Ionaşcu - Ispas - directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea Foto Adevărul

„Plasma este foarte eficientă în perioada incipientă a agravării bolii”

Plasma de convalescenţă reprezintă încă un tratament experimental utilizat în anumite centre cu succes. „Încă nu avem toate datele ca să ne putem pronunţa, dar se pare că, în anumite situaţii, când a fost utilizată exact în momentul optim, înainte de a deveni pacientul critic, este foarte eficientă în perioada incipientă a agravării bolii. După ce pacientul este critic, intubat de mai multe zile, şansele de a se vedea efectele acestui tratament sunt mult mai scăzute. Contează  foarte mult şi experienţa echipei de lucru şi necesită şi o monitorizare foarte atentă a pacientului”, explică directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea. 

Condiţiile de donare a plasmei convalescente COVID - 19

Chiar dacă numărul donatorilor de plasmă convalescentă este în creştere în ultima perioadă, acesta rămâne mic faţă de necesar. Există o serie criterii care trebuie îndeplinite pentru donarea de plasmă convalescentă COVID - 19. 

„În primul rând, condiţiile de donare a plasmei convalescente COVID se suprapun cu condiţiile donării de sânge: teste de virusologie, de hematologie, grup sangvin, Rh şi aşa mai departe, după perioada de selecţie. În plus, trebuie făcută dovada trecerii prin infecţia cu SARS - CoV-2 a potenţialului donator –  fie prin dovada de izolare de la Direcţia de Sănătate Publică, fie prin testul pentru anticorpi, şi respectat un interval minim între infecţie şi momentul donării de plasmă”, mai aflăm de la specialistul consultat de reporterul „Adevărul”.

Când devine eligibil un donator imunizat 

De la momentul infectării, respectiv al testului pozitiv cu infecţia cu SARS – CoV-2, cunoscut sub numele de RT PCR, trebuie să treacă minimum 28 de zile, 14 zile în izolare şi încă 14 zile de la ieşirea din izolare, perioadă după care o persoană devine eligibilă pentru donarea de plasmă, în condiţiile în care aceasta este sănătoasă şi nu a suferit între timp complicaţii. Este cazul celor care au avut forme uşoare sau medii ale bolii. 

Prin urmare, anticorpi pot face toţi cei care au trecut prin boală COVID – 19, indiferent de forma ei. „Însă, dacă cineva a suferit o formă mai gravă şi a fost internat pe o perioadă mai lungă de timp, iar după ce a ieşit din spital, a mai stat în convalescenţă o anumită perioadă, în acest caz i se prelungeşte perioada de la infecţie. De aceea, în aceste cazuri, nu ne putem încadra strict în cele 28 de zile. În cazul acestora, trebuie aşteptat atât timp cât este nevoie ca omul să fie perfect sănătos în momentul donării pentru plasma convalescentă. Repet, acestea sunt intervalele minime de la care se poate dona: adică la 28 de zile de la infectare sau la 14 zile de la ieşirea din izolare. Dar acest termen nu este bătut în cuie, el variază în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacientului”, a mai precizat specialistul.

Testul anticorpilor este valabil şi este cerut ca dovadă în cazul persoanelor care bănuiesc că au contractat virusul SARS - CoV-2, dar nu au un test pozitiv. Acesta este diferit faţă de RT PCR şi este cunoscut sub numele de Igg. Dacă RT PCR dovedeşte infectarea cu virusul SARS – CoV-2, pentru a afla concentraţia de anticorpi este necesar testul Igg. Acesta se poate face la 28 de zile de la infecţia suspectată. 

„Oricine poate să-şi facă statusul imunologic, dacă a avut o suspiciune că acum o săptămână, două etc. că ar fi contractat virusul, dar nu a avut simptome şi practic nici o dovadă în acest sens. Dar este cam devreme să-şi facă acest test la o săptămână. El poate fi făcut oricând, de oricine, dar important de reţinut este că dacă îşi face acest test de anticorpi anti - SARS – CoV-2, el poate să doneze abia la 14 zile după ce şi-a făcut acest test”, subliniază medicul vâlcean. 

Adică, de la infectare şi până la donare trebuie să treacă practic o lună jumătate în cazul celor care au avut suspiciuni că au contractat virusul.

Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea Foto Adevărul

Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea Foto Adevărul

O lună de zile pentru validarea plasmei

Validarea plasmei se face în două etape: prima reprezintă validarea sângelui sau a plasmei donate prin plasmafereză, prin analize precum cele de la donarea normală de sânge, a doua - probele suplimentare trimise la Bucureşti pentru un set de analize complexe în care „este determinată concentraţia de anticorpi neutralizanţi anti – SARS – CoV-2, plus alte teste teste de determinare virală pentru virusurile hepatitei B, C şi HIV / SIDA. Şi aici sunt deja nişte analize tot PCR, deci tot pentru determinarea acidului nucleic a particulei virale şi a acelor anticorpi anti - HLA. Dacă toate rezultatele sunt bune, de abia atunci se poate valida plasma pentru a putea fi administrată pacienţilor de COVID - 19”, susţine dr. Narcisa Ionaşcu - Ispas. 

Astfel se explică durata mare de validare a acestor anticorpi pentru plasma convalescentă, care poate să varieze între trei săptămâni şi o lună: la Bucureşti ajung mii de probe din toată ţara. 

Donatori eligibili puţini, din cauza concentraţiei diferite de anticorpi 

„Încă nu se ştie de ce la unii apar anticorpi, la alţii nu, sau la unii în concentraţie mai mare, la alţii mai mică, dar, din ce am observat noi, am văzut că totuşi cei care au făcut forme medii ale bolii sau mai severe, nu grave de tot, au un nivel de anticorpi mai mare. Dar nu este o regulă şi nici nu înseamnă că o persoană care nu a avut simptome nu poate avea o concentraţie crescută. Lucrurile nu sunt încă destul de clare până la ora actuală”, recunoaşte directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea, dr. Narcisa Ionaşcu - Ispas. 

Astfel se explică numărul mic de donatori: „doar aproximativ 25% dintre donatori au anticorpi în concentraţia necesară”.

În 2020, în Vâlcea am existat 133 de donatori de plasmă convalescentă, dintre care, până acum, 50 de plasme s-au putut valida, „cu titru bun şi analize ok”. Plasma acestora a ajuns la bolnavi de COVID - 19 din întreaga ţară: Satu Mare, Constanţa etc.  

Vă mai recomandăm şi:

Peste jumătate dintre cadrele medicale refuză vaccinarea: „Spun că nu-i tratăm bine de COVID şi le mor rudele, dar şi că virusul nu există“

Diagnosticaţi cu tulpina britanică SARS - CoV-2, deşi nu au călătorit şi nu au intrat în contact cu persoane din UK 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite