Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Mesajul pe Facebook al unuia dintre cei mai cunoscuţi tineri români: „România împlineşte 100 de ani, eu doar 25 ani şi poveştile noastre merg mai departe”

0
5 Dec 2018 09:49:18
Autor: Daciana Mitrache

Când România a sărbătorit Centenarul, unul dintre cei ai cunoscuţi tineri români a serbat un sfert de secol de existenţă. Este vorba despre Ionuţ Alexandru Budişteanu, de 25 de ani, din Râmnicu Vâlcea, care a devenit cunoscut prin descoperirile sale din domeniul informaticii,  şi care, de ziua lui şi a tuturor românilor, s-a declarat public mândru că este român şi că s-a născut de Ziua Naţională a României.

Informatician, inventator român şi ambasador al turismului românesc - titlu conferit de Guvernul României în urmă cu patru ani, fondator al companiei BIT RO, Ionuţ este cunoscut pentru rezultatele sale deosebite pe plan internaţional la o serie de concursuri din domeniul IT.

A devenit celebru odată cu câştigarea marelui premiu „Gordon E. Moore” la „Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF)”, competiţie organizată în SUA, în 2013. Practic, nici nu împlinise 20 de ani şi tocmai ieşea de pe băncile şcolii când uimea lumea cu invenţiile sale şi obţinea un premiu de 75.000 $ la una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni din lume. 

Născut într-o zi mare pentru români, Ionuţ Budişteanu a aniversat chiar de Centenarul Marii Uniri un sfert de secol de existenţă, fiind unul din cele mai bune „produse” pe care le-a dat România lumii întregi: „„Este o deosebită onoare să fiu născut pe 1 Decembrie 1993, de Ziua României”, le-a spus Ionuţ prietenilor pe pagina sa de socializare.  

Mesajul său de pe Facebook reprezintă de fapt o trecere în revistă a ceea ce a reprezentat pentru el ultimul sfert de secol, cât de mult a evoluat tehnologia în acest răstimp şi unde a reuşit el să ajungă datorită tehnologiei, a pasiunii şi a setei sale de cunoaştere.

„Astăzi, pe 1 Decembrie, am împlinit 25 de ani. Aici, în România, am pornit pe un drum foarte frumos, ce-i drept dificil, dar pot afirma că este fascinant şi plin de satisfacţii”, a declarat public Ionuţ amintind de primul său contact cu lumea IT-ului.

„Îmi aduc aminte cu bucurie de orele opţionale de informatică din clasele primare, cele gimnaziale şi din liceu. Sunt uimit de câte lucruri noi descopăr în fiecare zi şi cât de repede progresează deopotrivă atât lumea, cât şi tehnologia. Ce vremuri erau când la doar caţiva anişori împliniţi lucram în Norton Commander pe un 386, aveam un monitor alb-negru cu tub, programele erau pe dischetă si nu aveam mouse sau boxe”, a rememorat Ionuţ Budişteanu despre primii săi paşi în lumea tehnologiei de astăzi.

Iar anul Centenarului l-a marcat cu mari realizări: „2018 a fost un an foarte încărcat pentru mine, întrucât m-am dedicat unui proiect, pentru acest fapt nici nu am postat pe facebook. Doar în anul acesta, în 2018, am dezvoltat de la zero şi lansat o tehnologie descentralizată de tipul Blockchain. Tot anul acesta am construit o comunitate de peste 10.000 de oameni şi am muncit alături de developeri să dezvoltăm un proiect open source”. 

„Sunt convins că vom schimba lumea împreună” cu oameni patrioţi care „ştiu ce vor de la viaţă”

Dincolo de greutăţi, de provocări şi de reuşite, Ionuţ recunoaşte care au fost lecţiile pe care le-a învăţat pe parcurs şi care au făcut din el omul care este astăzi: „Drumul este lung, plin de speranţe şi oportunităţi. Am învăţat că este suficient să fiu eu însumi, cinstit şi să nu mă abat niciodată de la drumul meu. Au apărut responsabilităţi mari, am întâlnit oameni frumoşi şi patrioţi adevăraţi pe parcursul drumului, oameni ce ştiu ce vor de la viaţă şi sunt convins că vom schimba lumea împreună. A trebuit să analizez, să meditez şi chiar să refuz multiple oferte cu ceva zerouri”, a mai recunoscut Ionuţ. 

Dar în ciuda lucrurilor la care a fost nevoit să renunţe, importante sunt cele pentru care a ales să lupte: „Am învăţat extraordinar de multe lucruri noi atât în informatică cât şi în antreprenoriat”. Printre acestea se află şi echipa cu care dezvoltă în acest moment o monedă digitală a Internetului numită WebDollar. „Noi provocări vor apărea în noul an pentru mine, dar cu singuranţă vor apărea şi alte satisfacţii şi bucurii”.

Iar lecţia de viaţă pe care o transmite la rândul său, în primul rând copiilor şi tinerilor care l-au ales ca exemplu de urmat în special în lumea IT, este că nu trebuie să renunţi niciodată la visul şi credinţele tale, indiferent de piedici şi că se pot face lucruri minunate şi din România: „Drumul continuă şi pot spune că sunt un luptător înăscut. Cel mai mult mă mândresc că sunt român şi că sunt născut de Ziua Naţională a României. România împlineşte 100 de ani de la Marea Unire, eu doar 25 ani şi poveştile noastre merg mai departe!”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările