Minunea de Crăciun întâmplată la Vila dantelată din Băile Govora VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila Ivanovici din Băile Govora - Vâlcea Foto credit Studio Govora
Vila Ivanovici din Băile Govora - Vâlcea Foto credit Studio Govora

În ciuda celor care n-au crezut că societatea civilă poate face minuni, la Băile Govora tocmai s-a finalizat proiectul de punere în siguranţă a uneia dintre cele mai valoroase şi mai frumoase clădiri de patrimoniu din staţiune.

Este vorba despre Vila Ivanovici sau Vila Dantelată, cum mai este aceasta cunoscută datorită nenumăratelor elemente de arhitectură din lemn cu care este decorată. Practic, a fost stopată degradarea accentuată a acestui edificiu, primul pas esenţial în salvarea frumoasei clădiri. 

GALERIE FOTO CU VILA DANTELATĂ DE LA GOVORA

„În pragul Sărbătorilor, venim cu veşti bune din Băile Govora: Vila Ivanovici, monument istoric de importanţă locală, a fost pusă în siguranţă de către Primăria Băile Govora, cu ajutorul financiar al Institutului Naţional al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice şi sprijin din partea societăţii civile”, au anunţat iniţiatorii proiectului, Studio Govora, pe pagina de socializare

Totul a pornit de la iniţiativa a doi tineri arhitecţi: Ştefania Hîrleaţă şi Radu Tîrcă. Ei au reuşit să adune în jurul visului lor, de a reda strălucirea de odinioară a staţiunii balneare Govora Băi, un grup de iniţiativă - o întreagă comunitate de oameni de bine, de salvatori, de specialişti şi au reuşit să mobilizeze inclusiv autorităţile. 

Salvarea patrimoniului arhitectural al staţiunii balneare Băile Govora - Vâlcea: Vila Ivanovici, vila dantelată, Sursa: Studio Govora

„Timp câştigat pentru restaurarea Vilei Ivanovici din Băile Govora”

Povestea a început cu lucrările lor de licenţă, care s-au dovedit cele mai bune din generaţia lor şi care au dus la naşterea unui proiect - unul dintre fenomenele acele frumoase care au cuprins ţara în ultimii ani - de salvare a patrimoniului imobiliar al României în zonele unde acesta încă mai există. Sunt o serie de astfel de exemple în întreaga ţară, iar curentul acesta a cuprins şi staţiunea Govora din judeţul Vâlcea.

„Timp câştigat pentru restaurarea Vilei Ivanovici din Băile Govora - proiectul de punere în siguranţă, la final”, au catalogat iniţiatorii efortul depus pentru salvarea clădirii de patrimoniu. 

Şi tot ei povestesc de unde vine renumele de „Vila Dantelată”, menţionând şi un scurt istoric al acestui imobil: „Remarcabilă prin dantelăria de lemn a faţadei şi prin verandele sale generoase, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora, căci staţiunea era în primii săi ani, atunci când Colonelul Ivanovici a construit clădirea în jurul anului 1900. Vila Ivanovici a fost recunoscută legal ca parte din patrimoniul naţional abia în 2009, odată cu finalizarea procedurii de clasare începută în 2007. De atunci, vila este monument istoric de importanţă locală şi este protejată de lege”.

„Finalul lui 2020 marchează o reuşită în domeniul patrimoniului din Govora”

Chiar dacă oficial era protejată de lege, decenii întregi, clădirea a fost lăsată să se degradeze, din cauza lipsei banilor, în principal. De un deceniu şi jumătate, imobilul vechi de peste un secol, era declarat „pericol public de prăbuşire”, după ce a adăpostit în anii '70 un internat şi săli de clasă, apoi după Revoluţie a fost sediu al pompierilor şi, abia în 2012, Primăria a reuşit să evacueze toţi chiriaşii.

Anul acesta, cei doi tineri arhitecţi au început să militeze pentru salvarea ei. Au găsit o clădire care „plângea”, cu: plafoane căzute, învelitoare lipsă, verandă prăbuşită, pereţi fisuraţi, planşee de lemn deformate. Astfel au ajuns să caute soluţii: tehnice, estetice, legale, umane, morale etc. începând cu găsirea specialiştilor - arhitecţi, ingineri proiectanţi şi constructori, continuând cu scanarea 3D a imobilului, strângerea de fonduri, consultanţă pentru administraţia publică locală privind documentaţia necesară pentru solicitarea unei finanţări şi obţinerea unui grant de 200.000 de lei, cu ajutorul căruia să fie executate lucrările pentru intervenţiile de urgenţă, primul pas în salvarea clădirii de patrimoniu.

„Finalul lui 2020 marchează o reuşită în domeniul patrimoniului din Băile Govora, prin implicarea tuturor părţilor interesate în prima punere în siguranţă a unui monument istoric. Profitând de premiera Apelului de proiecte lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului, prin care se oferă finanţări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice, o echipă interdisciplinară de specialişti a sprijinit Primăria oraşului Băile Govora, proprietarul imobilului, să desfăşoare intervenţia de urgenţă pentru punerea în siguranţă a Vilei Ivanovici. Finanţarea obţinută la începutul lunii august a adus proiectului 200.000 lei, completaţi de alţi 26.000 lei obţinuţi în campania de strângere de fonduri derulată de StudioGovora cu ajutorul Castle Break şi al Fundaţiei Comunitare Vâlcea, care au mobilizat peste 200 de donatori din ţară şi din străinătate”, explică iniţiatorii despre cum au reşit să pună în mişcare un întreg angrenaj. 

Salvare de la degradare în trei luni

Pe principiul „Comunitatea locală trebuie să fie prima care să-şi apere valorile”, tinerii au încercat să convingă cât mai mulţi oameni să li se alăture în acest proiect ambiţios. Cei peste 200 de donatori şi parteneri care au sprijinit în organizarea şi derularea campaniei de adunare de fonduri, precum şi sponsorii, au fost recompensaţi prin tururi ghidate, experienţe gastronomice şi degustări de vin.

Au existat şi sceptici, dar modul în care s-au mişcat lucrurile, „pe repede înainte”, sprijinul pe care l-au primit din locuri şi de la oameni la care nu se aşteptau, i-au luat prin surprindere chiar şi pe iniţiatori: „Contractele pentru serviciile de proiectare, de dirigentare lucrări şi de execuţie au fost semnate la final de septembrie, elaborarea proiectului tehnic şi a documentaţiilor de avizare şi autorizare s-a realizat în luna octombrie, iar lucrările de punere în siguranţă s-au desfăşurat în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie”. 

În ce constă mai exact intervenţiile de urgenţă, aflăm tot de la Ştefania şi Radu: „Lucrările finanţate din Timbrul Monumentelor Istorice de către Institutul Naţional al Patrimoniului au fost realizate de firma Aficons şi au cuprins repararea învelitorii corpului principal, sprijiniri şi eşafodaje de lemn pentru planşee şi verande, desfacerea controlată a unor elemente constructive compromise, un acoperiş de protecţie nou pentru corpul secundar, montarea de jgheaburi şi burlane, un şanţ pentru redirecţionarea apei pluviale, evacuarea molozului, eliminarea vegetaţiei invazive şi montarea de martori pentru a monitoriza fisurile”.

Şansa staţiunii: Vila Ivanovici - exemplul de bune practici

Există o întreagă echipă în spatele acestui prim pas în salvarea imobilului de patrimoniu de la Băile Govora: „Echipa interdisciplinară de specialişti care a oferit soluţiile este formată din arh. Radu Tîrcă, arh. Ştefania Hîrleaţă, arh. Raluca Zaharia - Atelier RIDA, care, alături de inginerul de structuri Horia Mihnea - Cross Structural Design, au propus soluţiile tehnice, ing. Marian Rădoi, care a scanat 3D clădirea, ing. Livia Bucşa, care a realizat expertiza biologică, ing. Emilia Răducanu, autor al studiului geotehnic, arh. Laura Ilie - verificator atestat Ministerul Culturii, ing. Eugen Sabo, expert tehnic atestat Ministerul Culturii, care a lucrat alături de Horia Mihnea la expertizarea construcţiei şi propunerea de intervenţie”.

Prin stoparea degradării Vilei Ivanovici, iniţiată de StudioGovora, „autorităţile publice au câştigat timp şi informaţii utile pentru un viitor proces de consolidare şi restaurare. Studiile şi cercetările finanţate prin acest prim pas pot fi utilizate într-o intervenţie viitoare. Proiectul a fost o provocare pentru toate părţile implicate, fiecare dintre actori depunând o muncă semnificativă într-un timp scurt. Rezultatele sunt remarcabile, demonstrând că o iniţiativă civică poate conduce către un parteneriat real între public, privat şi societatea civilă”, mai spun iniţiatorii proiectului. 

Govora are acum o şansă, o speranţă în prag de Crăciun. Doi tineri şi toţi cei care li s-au alăturat au dovedit că nu este nevoie de intervenţii radicale pentru ca o comoară să fie scoasă la lumină, un imobil de patrimoniu să renască. În procesul de redare a frumuseţii arhitecturale a staţiunii Băile Govora, Vila Ivanovici reprezintă un element - cheie, care se doreşte a deveni un model de bune practici. 

Vă mai recomandăm şi: 

FOTO Ghid de vacanţă: Băile Govora, o bijuterie balneară şi arhitecturală prea puţin ştiută a României

Cum se doreşte transformarea staţiunii Băile Govora în „oraşul ideal“ - Karlovy Vary al României VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite