Mişcarea involuntară care te lasă fără dinţi în timp ce dormi. Semnele clare care arată că suferi de boala care te pune noaptea în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrasnitul de dinti apare la persoane nervoase, stresate si chiar la copii.  FOTO: Shutterstock
Scrasnitul de dinti apare la persoane nervoase, stresate si chiar la copii.  FOTO: Shutterstock

Primele semne care trebuie să le dea de gândit bruxomanilor sunt durerile faciale sau de cap cu care se trezesc dimineaţa. Printre factorii care favorizează apariţia bolii se numără stresul sau dereglările hormonale.

Medicii atrag atenţia că bruxismul sau scrăşnitul dinţilor este o boală foarte des întâlnită în ultima perioadă, care afectează persoanele agresive, cu un spirit competitive extrem de ridicat sau care au un regim de viaţă stresant. 

“Cazurile de bruxism sunt destul de frecvente în ultimul timp, mai ales că oamenii petrec foarte mult timp în faţa calculatorului şi se concentrează foarte mult. Cel mai des, boala apare din cauza stresului, dar poate să fie provocată şi de intoxicaţii, în speţă din cauza viermilor intestinali. În acest ultim caz, boala nu se manifestă doar la adulţi, ci şi la copii”, explică medicul stomatolog Laurean Miclea. 

Scrâşnitul dinţilor poate provoca probleme stomatologige extrem de grave, de la fisurarea smalţului până la pierderea dinţilor. De obicei, o persoană care suferă de bruxism (bruxoman) obişnuieşte să scrâşnească din dinţi noaptea şi de aceea nu este conştientă că are o problemă de sănătate, iar atunci când ajunge la doctor este deja prea târziu. Există şi persoane care, pe lângă faptul că scrâşnesc din dinţi, şi-au făcut un obicei şi din a-şi muşca interiorul obrajilor sau unghiile.

Care sunt simptomele bruxismului

Primele semne care ar trebui să-I trimită la stomatolog pe bruxomani sunt durerile faciale sau de cap cu care se trezesc dimineaţa. 

“Totul se întâmplă în somn, când bolnavii nu conştientizează că scrâşnesc din dinţi. Dimineaţa, majoritatea persoanelor care suferă de bruxism se plâng de “dureri de fălci”. Ce se întâmplă de fapt: muşchii feţei se contractă foarte tare în timpul somnului, iar persoanele care suferă de bruxism se trezesc foarte obosite, cu gura încleştată, cu dureri la muşchii maseteri, cei care au rol în masticaţie”, mai spune stomatologul Laurean Miclea. 

De obicei, persoanele care conştientizează ce fel de problemă medicală au sunt destul de puţine, iar bruxismul este diagnosticat de stomatologi în timp util doar atunci când bolnavul se prezintă la un control de rutină. În urma diagnosticării, medicii le recomandă bruxomanilor să poarte în timpul somnului o gutieră, un dispozitiv bucal care împiedică scrâşnitul dinţilor. De la caz la caz, medicii pot să prescrie şi un tratament pentru relaxarea musculaturii mandibulare. 

Mai puteţi citi:

Uleiul de ricin, comoara din natură pentru o piele sănătoasă şi pentru un păr frumos. Cum trebuie să îl folosim

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite