O româncă de care s-au îndrăgostit toţi francezii. Povestea sopranei Andreea Soare, ajunsă de la „Surprize-Surprize” pe marile scene ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soprana s-a înscris la conservatorul din Strasbourg în 2004.  Foto Facebook Andreea Soare
Soprana s-a înscris la conservatorul din Strasbourg în 2004.  Foto Facebook Andreea Soare

Adorată de francezi, preţuită de criticii muzicali de peste hotare, soprana Andreea Soare este un exemplu pentru mii de tineri români care nu au bani sau relaţii, dar sunt extrem de talentaţi.

Drumul spre succes a fost presărat cu multe greutăţi, dar tânăra a găsit întotdeauna resursele pentru a ieşi învingătoare în orice împrejurare. A pus piciorul pentru prima oară pe pământ francez în 2004, când a mers la festivalul de muzică de la Rochell. Atunci a cântat întâia dată în faţa publicului francez, dar nu operă, ci muzică populară românească. I-a uimit cu vocea ei pe organizatorii festivalului,  iar la scurt timp a fost anunţată că francezii au înscris-o la trei şcoli de muzică. 

Deşi nu îşi permitea să studieze în străinătate, tânăra fiind crescută de bunicii pensionari, Andreea Soare a mers totuşi  şi a susţinut examenul de admitere la Conservatorul din Strasbourg şi, spre surprinderea străinilor, a fost admisă prima. O fire modestă, tânăra soprana recunoaşte şi acum, deşi au trecut zece ani de la acel moment,  că prezenţa sa pe scena Operei Naţionale din Paris se datorează în foarte mare mare măsură Andreei Marin şi emisiunii Surprize-Surprize, de la care a primit o sponsorizare de 4000 de euro pentru a pleca la studii în Franţa. 

“Datorita emisiunii Surprize - Surprize, în 2004, am plecat de urgenţă la Strasbourg. Eram aşa de tânără şi, sincer, nu prea ştiam ce mi se întâmplă. Am studiat şi am muncit foarte mult, am făcut Conservatorul, iar apoi Facultatea de muzicologie din Paris. Ca să-mi pot plăti studiile aveam două joburi, predam muzică la două şcoli primare şi, în paralel, eram supraveghetoare la conservatorul unde eram şi studentă. Acum, când mă uit înapoi, habar nu am cum cum le făceam pe toate. Sâmbăta şi duminica lucram de dimineaţa până seara, eram plătiţi cu ora:  mai multe ore, mai mulţi bani

povesteşte Andreea Soare.

Soprana Andreea Soare

Mândră că e româncă

Tânăra originară din Râmnicu Vâlcea a avut un parcurs fulminant. În doar 10 ani, Andreea Soare a urmat cursurile Conservatorului din Strasbourg,  a absolvit în trei ani, ca şefă de promoţie, Conservatorul Superior de Muzică din Paris, iar în 2011 a fost angajată la Opera Naţională Bastille, în urma unui concurs la care s-au înscris peste 200 de soprane. 

Peste tot pe unde merge, Andreea Soare se bucură de aprecierea străinilor, iar recunoaşterea originilor i-a adus până acum un capital important de imagine, în ciuda campaniilor negative din presa internaţională îndreptate împotriva românilor.  

 “E trist, dar adevarat, au fost reportaje foarte urâte despre români. Dar în operă nu se ţine cont de naţionalitate. E foarte adevărat şi că româncele sunt renumite pentru vocile lor: Ileana Cotrubaş, Leontina Văduva, Angela Gheorghiu, Nelly Miricioiu etc. Când spun că sunt româncă, toţi mă privesc admirativ 
Soprana Andreea Soare

Criticii francezi o alintă “minunata Andreea”

Adorată de publicul francez, soprana româncă este preferata criticilor de operă. În acest an, pentru prestaţia excepţională din opera “Iphigenie en Tauride”, unde a deţinut rolul principal, soprana a fost alintată “minunata Andreea”, criticii francezi susţinând că românca este “o interpretă sensibilă, care ar putea da lecţii de pronunţie în franceză multor conaţionali”. Andreea Soare s-a bucurat de critici favorabile şi pentru rolul din opera “Flautul Fermecat’, de Mozart, iar de câteva săptămâni se pregăteşte intens pentru debutul pe scena londoneză, unde va interpreta rolul principal- Fiordiligi- în opera “Cosi fan Tutte”, de Mozart. 

“În data de 5 iunie încep reprezentanţiile pentru opera “Cosi fan Tutte”. Nu am emoţii, din contră, am foarte multă energie şi abia aştept să înceapă spectacolul, să fiu din nou pe scenă. Voi fi în Londra timp de două luni, pentru că voi avea 11 reprezentaţii la Festivalul de Operă Garsington”, explică soprana. 

Ultimele săptămâni au fost o adevărată provocare pentru Andreea Soare, care a fost nevoită să facă naveta între cele două capitale europene, pentru a fi prezentă atât la  repetiţiile pentru “Cosi fan Tutte”, cât şi la spectacolele de pe scena Operei Naţionale din Paris. 

Soprana Andreea Soare

Diferenţa între România şi Franţa

În ciuda succesului internaţional de care se bucură, soprana nu este promovată în România unde, cu excepţia locuitorilor din Râmnicu Vâlcea, oraş în care s-a născut şi a locuit până la vârsta de 18 ani, puţini ştiu cine  e Andreea Soare. Indirect, tânăra recunoaşte că nu ar fi ajuns niciodată la o asemenea performanţă artistică dacă ar fi rămas în ţară, unde reţeta succesului continuă să fie condiţionată de sistemul “pile şi relaţii”. 

“Aici nu funcţionează acest sistem, asta e marea diferenţă! Aici totul se bazează pe performanţă, nu contează pe cine cunoşti. În operă, noi dăm audiţii pentru fiecare rol. Sunt un million de cântăreţi în lume, dar când dăm audiţia trebuie să fim foarte buni şi trebuie să corespundem şi cerinţelor regizorului sau dirijorului, spune Andreea Soare. 

Propria experienţa de viaţă o îndreptăţeşte pe Andreea Soare să le dea un singur sfat tinerilor dotaţi din România, dar care nu au susţinerea financiară necesară pentru a-şi împlini visele: să creadă în ei,  să se bazeze pe forţele proprii şi să continue să muncească. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite