Opincarul care a comparat-o pe Prima Doamnă a SUA cu o „gospodină”: „Arăta ca o româncă adevărată” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opincarul Alexandru Ilinca încadrat de actuala Primă Doamnă a Americii, Jill Biden, în momentul fotografiei soţie de vicepreşedinte american şi Maria Băsescu, soţia preşedintelui României de la acea vreme, Foto Adevărul - credit Alexandru Ilinca
Opincarul Alexandru Ilinca încadrat de actuala Primă Doamnă a Americii, Jill Biden, în momentul fotografiei soţie de vicepreşedinte american şi Maria Băsescu, soţia preşedintelui României de la acea vreme, Foto Adevărul - credit Alexandru Ilinca

Ultimul opincar din Oltenia are în palmaresul său şi o întâlnire cu actuala Primă Doamnă a Americii, care i-a admirat măiestria în urmă cu mai mulţi ani, într-o vizită oficială în România.

În 2014, Jill Biden a vizitat România, alături de soţul său, pe vremea când acesta era vicepreşedinte al SUA. Programul vizitei a cuprins şi Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, unde Jill Biden s-a declarat fascinată de ţara noastră şi de tradiţii: „Această vizită îmi va rămâne în inimă”, avea să mărturisească aceasta ulterior.  

Presa naţională şi cea internaţională au pomenit un episod hilar petrecut în cadrul vizitei la muzeu: un meşter popular şugubăţ din fire a comparat-o pe soţia vicepreşedintelui SUA cu o „gospodină”. 

Este vorba despre Alexandru Ilinca de 66 de ani, din Râmnicu Vâlcea, cunoscut drept „ultimul opincar din Oltenia”. Este unul dintre cei mai îndrăgiţi meşteri populari din ţara noastră, care a avut ocazia de-a lungul timpului, să cunoască şi să încalţe cu opinci mari oameni de stat şi personalităţi ale lumii: de la prinţi, la preşedinţi de stat, premieri, miniştri, artişti, precum prinţul Charles ori preşedintele francez Emmanuel Macron. În palmaresul ultimului meşter opincar din Oltenia se numără acum şi actuala Prima Doamnă a Americii, Jill Biden.

Vizita din 2014 a actualei Prime Doamne a Americii, Jill Biden, în România, la Muzeul Dimitrie Gusti din Bucureşti şi întâlnirea cu opincarul Alexandru Ilinca:

Jill Biden alături de Maria Băsescu, la Muzeul Satului din Bucureşti

Mai toate delegaţiile străine care au poposit pe meleagurile româneşti şi au fost prezente în cadrul târgurilor populare au oprit impresionate de măiestria cu care duce mai departe un meşteşug după datina străbună. 

Extrem de popular datorită jovialităţii sale, nea Sandu sau nea Ilinca, aşa cum îl alintă cunoscuţii, este deseori invitat în emisiuni TV, fiind de asemenea invitat special permanent de ani de zile la toate evenimentele de marcă ale Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. 

Aici a cunoscut-o şi pe cea care avea să devină peste ani Prima Doamnă a Americii, Jill Biden. Aceasta a venit însoţită de Maria Băsescu, pe atunci Prima Doamnă a României.

„Nu aveam voie să ne mişcăm de la locurile noastre” 

Opincarul Alexandru Ilinca rememorează amănuntele acelei întâlniri. „Trebuiau să vină la muzeu domnul Băsescu cu domnul Biden, în vizită, dar nu ştiu ce s-a întâmplat şi şi-au trimis cu delegaţia oficială doar soţiile”, mărturiseşte meşterul pentru „Adevărul”.

„Am vorbit cu un SPP-ist, căci vizitatorii se schimbă, dar cei care se ocupă de protecţie şi securitate sunt aceiaşi şi la un moment dat ajungi să-i cunoşti şi să-i recunoşti în mulţime. E aceeaşi echipă care însoţeşte oficialităţile aflate în vizită. El mi-a spus: «Domnule, pază mai strictă şi mai multă securitate n-am asigurat nimănui până acum. Sunt numai lunetişti, pe tot traseul. Normal trebuiau să vină Biden cu domnul Băsescu, dar nu ştiu din ce motive n-au venit. Şi, ca să nu strice evenimentul şi efortul depus de organizatori, au trimis doamnele (soţiile – n.r.) ca să însoţească delegaţia oficială». Îmi amintesc că nu aveam voie să ne mişcăm de la locurile noastre, aşa că am stat pe locul meu. Nu se mai întâmplase niciodată aşa ceva până atunci, şi parcă nici după. Şi pe la mine au mai trecut şi prinţul Charles, şi preşedintele Macron şi alţii”, îşi aminteşte opincarul. 

Cele două doamne împreună cu întregul alai au trecut pe la mai toţi meşterii populari. „Au trecut, ne-au felicitat, s-au uitat peste tot”.

„Doamna Biden s-a aşezat imediat lângă mine”

Cum ceilalţi meşteri populari îi spuseseră înainte că nu este permisă folosirea aparatelor de fotografiat sau a telefoanelor, fiindcă aşa ar fi spus „cineva” din partea organizatorilor, meşterul opincar s-a decis să mai ceară o părere unui SPP-ist: „Mie nu-mi spusese nimeni, dintre organizatori. Aveam un aparat la mine şi l-am dat unei colege să-mi facă o poză, dar ea de frică nici nu a mai scos aparatul. Am întrebat un SPP-ist dacă pot să fac o poză oficialităţilor. Şi mi-a zis: «V-a zis cineva că nu aveţi voie? Pozează, domnule, pe cine vrei, că nu e interzis», mi-a spus acesta”.

În final, un bodyguard a realizat pozele care au intrat în istorie: „A bătut-o pe umăr pe doamna Biden care s-a aşezat imediat lângă mine şi pe urmă a venit şi doamna Băsescu”, spune nea Ilinca. 

„Au interpretat că i-am pus porecla: Gospodina”

Despre comentariul său cu „gospodina”, la adresa lui Jill Biden, opincarul îşi aminteşte: „Pe urmă m-au întrebat reporterii, că erau mulţi de la ziare şi televiziuni străine, dacă doamna avea bătături la palme şi le-am spus spus: domnule, dânsa prestează muncă intelectuală. Eu mă pricep la ţărani. Ţăranii au bătături la mâini. Şi au mai fost şi alte întrebări aiurea. Iar când m-au întrebat ce impresie mi-a lăsat, le-am spus că parcă ar fi fost de-a noastră, că e precum o gospodină de-a noastră. Şi pe urmă ziarele au interpretat că i-am pus porecla „gospodina”. Păi, e de bine să spui despre o femeie că este gospodină, că asta înseamnă că este o femeie de casă, la locul ei. Eu asta am vrut să spun, că semăna cu o gospodină de-a noastră, că era ca o româncă adevărată. Doar că avea îmbrăcămintea mai stridentă, că am văzut că dânsa preferă albastrul”, îşi mai aminteşte Alexandru Ilinca. 

La vremea respectivă, avea să le declare jurnaliştilor despre Jill Biden: „E simpatică şi modestă. S-a fotografiat cu mine... Ca o gospodină mai mult”.

 „A impresionat-o prezenţa mea. Când au ajuns la mine au rămas surprinşi de imaginea mea, dar şi de ceea ce promovez eu”, îţi mai aminteşte opincarul. 

Opincarul Alexandru Ilinca şi Prima Doamnă a Americii Jill Biden pe vremea când era soţie de vicepreşedinte al SUA Foto Adevărul - credit Alexandru Ilinca

Opincarul Alexandru Ilinca şi Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, pe vremea când era soţie de vicepreşedinte american; Foto Adevărul - credit Alexandru Ilinca

 

„Ce puteam să fac, dacă mi-a întins mâna? I-am şi pupat-o”

Referitor la comentariile internauţilor legate de gestul  său de a-i pupa mâna, nea Ilinca explică: „Ţăranul român, dintotdeauna, a fost respectuos cu oaspeţii. Ce puteam să fac, dacă mi-a întins mâna? Numai să-i întind mâna? I-am şi pupat-o.”

Cât despre meşteşugul pe care cu atâta dăruire îl duce mai departe, opincarul îşi aminteşte şi alte experienţe cu americani care l-au întrebat ce se întâmplă cu opincile atunci când calcă pe iarba udă: „M-au mai întrebat în cazul în care calcă prin iarbă şi este udă, dacă se întâmplă ceva cu ele. Le-am amintit că românii au dus războaie încălţaţi în opinci şi nu le-au căzut din picioare”, rememorează nea Sandu episodul. 

„Am vrut să-i ofer o pereche de opinci. Ar fi dat bine”

Şi acum se arată dezamăgit de faptul că nu a avut inspiraţia de a-i dărui o pereche de opinci, aşa cum a procedat cu toate oficialităţile întâlnite înaintea ei, dar şi după. Însă, i s-a atras atenţia să nu facă acest gest: „Am vrut să-i ofer o pereche de opinci şi doamnei Biden, dar o doamnă de la muzeu mi-a spus: «Nu, domnu Ilinca, nu aveţi voie să oferiţi nimic». Păi, doamnă, de ce, am întrebat-o. «Păi dacă aşa e protocolul!», mi-a răspuns. Eu am luat-o de bună, pentru că, fiind invitat, nu pot să contrazic gazdele, m-am gândit că ei ştiu mai bine despre ce este vorba. Dar mai târziu aveam să-mi dau seama că persoana respectivă era în afara problemei, că ar fi dat bine să-i fi oferit opinci doamnei Biden. Dar dacă aşa m-a determinat persoana respectivă!...”, mai spune meşterul opincar.   

I-a încălţat pe prinţul Charles şi pe preşedintele Macron

Alexandru Ilinca se numără printre meşterii populari care impresionează de la prima vedere pentru că la toate evenimentele de profil are alături de el întreaga recuzită, fiind un muzeu ambulant de la vestimentaţia cu care se prezintă - în port tradiţional românesc - până la atelierul său ambulant din care nu lipsesc opincile, chimirul, cuşmă etc., peste tot pe unde se duce ţine adevărate lecţii pe viu de tradiţie.

Reuşeşte prin măiestrie să ţină vie o lume, cea a satului românesc, în care întâlnim din ce în ce mai puţini români care ştiu tainele meşteşugului tradiţional. 

Considerat de specialişti un „simbol veritabil pentru cultura tradiţională din Vâlcea”, s-a dedicat unui meşteşug emblematic ducând mai departe o tradiţie legată de portul popular românesc: opincăria.

La ultimul Târg de tradiţii şi de turism, Alexandru Ilinca a fost numit „ambasador al tradiţiilor şi obiceiurilor vâlcene”. Nelipsit de-a lungul timpului de la nici un eveniment de marcă, în ultima vreme, opincarul s-a văzut nevoit să refuze multe invitaţii, din cauza pandemiei: „Trebuie să avem grijă de noi şi de cei apropiaţi nouă. Ce interes aş avea să risc? Virusul nu are nici culoare, nici miros, nici preferinţe, poate fi oriunde şi oricând. Omul trăieşte cu speranţe şi moare cu regrete”, a mai spus meşterul popular Alexandru Ilinca.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Ultimul opincar al Olteniei i-a vrăjit pe „Chefi la cuţite“ cu o reţetă dacică. Cu ce se prepară urda prăjită

FOTO VIDEO Ultimul opincar din Oltenia, propus din nou Tezaur Uman Viu. Iţele unei poveşti şi ale unui meşteşug uimitor

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite